Mit kezdjünk a kétharmaddal Esztergomban? címmel hétfő délután Mile Lajos, a Lehet Más a Politika országgyűlési frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez
Közélet
2010. okt. 13.

<p>Tisztelt Belügyminiszter Úr!<br /> <br /> Meggyes Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője a 2010 október 3-i önkormányzati választásokon elvesztette Esztergom Város polgármesteri tisztségét, alulmaradt közel kétharmados támogatást szerző ellenfelével szemben.</p>

A volt polgármester úr ennek ellenére nem mutat méltó viselkedést utódjával szemben. Az új polgármester a polgármesteri iroda előszobájában, illetve egy közeli kávézóban kénytelen fogadni a hozzá érkezőket. Mindezt annak ellenére, hogy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló 1994. évi LXIV. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint a polgármester foglalkoztatási jogviszonya megválasztásával jön létre. Bár a „régi” polgármesternek az átadás-átvételre valóban rendelkezésére áll 8 nap, az új polgármester munkájának megkezdését ez alatt a 8 nap alatt sem akadályozhatja.

A választás eredménye – majdnem kétharmados támogatottság –, az az elleni kifogások elutasítása után a volt polgármester magatartása érthetetlen. Az új polgármester nem jut irodához, akadályozzák munkavégzésében, a helyi Fidesz pedig kifejezi: nem kíván együttműködni vele. A kétharmados támogatottság tehát csak az Országgyűlésben irányadó és meggyőző, helyi szinten nem? Önök ezt tekintik a nemzeti összefogásnak, nemzeti együttműködésnek?

Megfelelőnek tartja-e a volt polgármester magatartását, illetve azonosul-e Meggyes Tamás honlapján közzétett nyilatkozatával, amiben a helyi választók kétharmadának akaratát a vörösiszap-katasztrófához hasonlítja? Helyénvaló-e Ön szerint, hogy az új polgármesternek ilyen körülmények között kell megkezdenie munkáját?

 

Mile Lajos

 

 

linkek:

www.lehetmas.hu

http://hvg.hu/itthon/20101012_meggyes_tamas_tetenyi_eva_esztergom

(forrás)