Megjelenés előtt a Sátorkőpusztai-barlang monográfiája
Kultúra
2010. okt. 12.

<p>Több évi előkészület után, várhatóan novemberben jelenik meg a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) legújabb kiadványa, a szervezet gondnoksága alatt álló Sátorkőpusztai-barlang monográfiája.</p>

Több évi előkészület után, várhatóan novemberben jelenik meg a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) legújabb kiadványa, a szervezet gondnoksága alatt álló Sátorkőpusztai-barlang monográfiája.

A Dorog és Esztergom határában 1946-ban felfedezett meseszép üregrendszer képződményei okán világhírnévre tett szert, annak ellenére, hogy gipsz és aragonit díszeinek zömét  „kincsvadászok" elpusztították.

A BEBTE közel 200 oldalas, színes képekkel is illusztrált kötetben emlékezik meg a dorogi barlangkutatás Nagy-Strázsa-hegyhez, a Sátorkőpusztai- és a szomszédos Strázsa-barlanghoz kötődő kezdeteiről, és bemutatja a jelenkori állapotokat is. A kötetben részletes geológiai leírás ismerteti a barlangok, illetve azok képződményeinek feltételezett kialakulását, de képet kaphat az olvasó a barlangkutatók nem mindennapi munkájáról is.

 

A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Megrendelni kizárólag a BEBTE címén lehet (E-mail: bebte@index.hu, Tel.: 20/396-7386). Ára 3000 Ft.

(forrás)