Tétényi Éva: "akár ingyenes parkolást!"

Tétényi Éva: "akár ingyenes parkolást!"

2010. 09. 18. 9:02

Tétényi Éva független polgármester-jelölt tegnap utcára került szórólapjából kiderül: akár ingyenes is lehet a jövőben a parkolás Esztergom városában.

Mint arról már többször is beszámoltunk: Esztergom belvárosának szomorú állapota és a belvárosi kiskereskedelem haldoklása mögött nem más áll, mint az eltúlzott parkolási díj.

Miközben a környező településeken (olyan 40 kilométeres körzetben) nincs parkolási díj, addig Esztergom városa óránként több mint 200 forintos sápot vet ki a belvárost élővé tehető vásárlóerőre. Ennek következményeként szisztematikusan néptelenednek el az utcák és zárnak be a város üzletei. Hisz kinek van kedve "csak úgy" beugrani egy-egy boltba, vagy egy kávézással egybekötött sétácskára, ha az parkolási díjjal bünteti az Önkormányzat?

Esztergom független polgármester-jelöltje szórólapján felvetette, hogy kedvezményes vagy akár ingyenes parkolást kell bevezetni a városban.

Nézzük meg mibe kerül ez! Álom vagy realitás?

2009-es adatok állnak rendelkezésünkre a parkolási bevételekről. Igaz ezt az Önkormányzat sehol nem publikálta. Bizonyára nem véletlenül!

A 2009-es befolyt parkoló díjak a Strigonium szerint:

Bérletbevétel: 25 689 000- Ft
Automatából: 54 764 000- Ft
MV mélygarázs: 5 950 352- Ft

Ez összesen 2009-ben 86,4 millió forint. Sok vagy kevés ez?

A város csak a Mária Valéria Mélygarázs fenntartására havonta 2 - 2,5 millió forintot költ. Középértéken számítva egy évben ez 27 millió forintot vesz el a bevételekből. Ha nem számítjuk a parkolóórák fenntartását, a parkolóőrök bérét, az adminisztrációs költségeket és felfele kerekítünk, akkor tisztán 60 millió marad a városnak a parkolásból. Ez a 12 hónap viszonylatában havonta csupán alig 5 millió forintot jelent!

Csak a Mária Valéria Mélygarázs megvásárlására 28 évnyi parkolási bevételt költött el a város! Az önkormányzati média fenntartása is többszörösét emészti fel ennek az összegnek.

A parkolási díj megszüntetésével fellendülő kereskedelmi forgalom magánberuházás és adóvonzata messze több pénzt termelhetne a városnak, mint ez a havi 5 milliós sáp!

2010. 12. 01. 23:25

http://www.mno.hu/portal/751381

 

Az adventi időszaktól az esztendő végéig Keszthely egész területén ingyenes parkolást biztosít az önkormányzat – tájékoztatott a polgármesteri kabinet szerdán.

2010. 11. 28. 22:04

Kezdődik az ádventi vásár, hol lesz parkoló ingyen a belvárosban?!

2010. 11. 22. 13:13

György Róbert néhány nap alatt leszórná murvával, ahogy valamikor Meggyes megígérte azt....

2010. 11. 22. 12:28

Mit ígért az Éva a Zöldház környéki parkolókkal kapcsolatban?

Én nem emlékszem semmi egyrészt, másrészt pedig szerinted ki tudna ott 1-2 nap alatt rendet tenni?

2010. 11. 22. 9:00

Közeledik a karácsonyi vásár.

Tétényi Éva mikor adja vissza az esztergomiaknak a Zöldház környéki parkolót, amit 1-2 nap alatt helyre lehetne állítani?

Állítólag törvénytelenül lett az egész elbontva.

 

 

Igéret szép szó, ha megtartják....

2010. 10. 08. 15:26

Az akár ingyenes dolog alatt én támogatni tudnám azt a rendszert is, hogy egy vagy két óráig ingyenes parkolás, és csak utána kelljen fizetni. Tatán ez a helyzet. Mert azt hülyeségnek és élhetetlenségnek tartom, hogy egy ekkora városban fizetni kelljen, ha valaki a gyerekért beszalad az oviba, vagy pénzt vesz ki, vagy vesz egy kenyeret.

Ugyanakkor,ha valaki egész napra terheli a belvárost az ott álló autójával, akkor fizessen. Ha nem lakik ott.

Ennek megoldására Tatán iskolásoknak való tan-órát használnak, amit a szélvédő mögé tesznek ki, és beállítja rajta, hogy mikor állt le oda a tulaj. Így könnyű lehet csalni - mondanák sokan, de ha olyan gyorsan odaér a közterületes, mint itt nálunk sok esetben, akkor azonnal regisztrálhatja, hogy valóban helyesen álltotta-e be a mutatókat az illető (vagy írta ki egy cetlire, végülis tök mindegy).

De a teljesen ingyenességet sem tartom elvetendőnek, viszont az tény, hogy szerintem akkor ennél is nehezebben lehet majd parkolni a városban. Ez viszont kő keményen civilizációs betegség, kényelmességünk mutatója.

2010. 10. 08. 14:47

Sem Tatabányán, sem Dorogon nincs fizetős parkolás, és működik a rendszer mert van elég parkolóhely.

Esztergomban alig van bevétel a fizető parkolásból, mert kb. minden belvárosi fizetős parkolóban az ott lakók autói állnak, évi 3000 forintos lakossági jegyért. A belvárosi kiskereskedelmet teljesen tönkretette a fizető parkolás bevezetése és a nagy multik külvárosi ingyen parkolókkal megáldott bejövetele. A turizmusnak is rosszat tesz a fizetőparkolás: az eddig órákat eltöltő vendégek már inkább csak 1-2 órát töltenek a városban: nem a belvárosi éttermekben fogyasztanak, hanem például Visegrádon állnak meg hazafelé (ahol ingyenes a parkolás).

Esztergomban ez a realitás, ezek a problémák, ezekre kell megoldást találni.

 

2010. 10. 08. 14:38

"A közösségi döntéshozók feladata, hogy a társadalmi érdekeket az egyéni érdekek fölé helyezve a főváros összes lakója számára legjobb megoldásokat találják meg." Számos városban bebizonyították, hogy a parkolásszabályozás ilyen megoldás. Demagóg az, aki "ingyenes parkolást" forszíroz.

Lásd még:

http://www.omikk.bme.hu:8080/cikkadat/bitstream/123456789/98/1/KTSZ20041bol+2.pdf

vagy:

http://www.demokrata.hu/heti-hir/bankarok-biciklin

 

Üdvözlettel: egy pártfüggetlen, de a szakmaiságra adó hozzászóló, aki aggódva szemléli, miv folyik Esztergomban (cseberől vederbe?)

2010. 10. 06. 20:09

Hogyan lehetséges az, hogy havonta csak 5 milla jön be a parkolásból? Nem kell hozzá nagy tudomány, hogy kiszámolja az ember azt, hogy ha havi 5 milla jön be a parkolásból, az azt jelenti, hogy a városban naponta csak (kb)80-85 autónak van hely 12 órán keresztül. Ami nem túl valószínű, mivel egy nagyobb utcában is több hely van ennél, és Esztergomban végig minden utca dugig van autókkal állandóan... A számítás a következő nehéz egyenleteken alapszik... ---> 5 000 000/25 (kb ennyi munkanap van, nem számolva hétvégét, szökő évet stb.) = 200 000/200 Ft (egy óra parkolási díj kb) = 1000 (az órák száma egy hónap alatt) /12 = 83 Tehát Esztergomban 83 hely van napi 12 órára... Gratulálok! Még szerencse, hogy ezt mindenkinek belehet adni, és mindneki elhiszi! :)