Esztergomban megvárja a rendőrség a választást
Közélet
2010. szept. 6.

<p>A tervezettnél egy hónappal később, várhatóan csak az önkormányzati választás után zárja le a nyomozást a Komárom-Esztergom Megyei Rend­őr-főkapitányság bűnügyi osztálya abban az ügyben, melyet két esztergomi önkormányzati céggel kapcsolatban május végén indítottak.</p>

Lapunk kérdésére a rendőrség arról számolt be, hogy a vizsgálatot csak október elején fejezik be, de ennél többet - a nyomozás érdekeire való tekintettel - nem közölhetnek. Így csak annyit tudni, hogy az Esztergomi Városi Televízió Kft. (ETV) és az Esztergomi Hirdető Kft. (EHIR) ügyében gazdasági bűncselekmények gyanújával - könyvszakértő bevonása, tanúk kihallgatása mellett - folyik a nyomozás. Úgy tudjuk, házkutatást, illetve iratlefoglalást is tartottak a Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat cégeinek egyikénél.

Néhány nappal a nyomozás elrendelése után, júniusban távozni kényszerült az EHIR éléről Silye József ügyvezető, aki 2009 elejétől idén áprilisig az ETV-t is irányította.

Silyének egyes források szerint éppen azért kellett mennie, mert elutasította a rendőrség által most vizsgált súlyos pénzügyi hiányosságok, elszámolási anomáliák "kreatív megoldására" tett tulajdonosi javaslatokat. A gondok ugyanis még az ETV-t másfél éven át vezető elődje, Jakab Péter idején kezdődtek. Jakab állítólag Meggyes feltétlen bizalmát élvezte, sokan ennek tudták be, hogy ügyvezetői kinevezése után a korábbi évi 4-5 milliós önkormányzati támogatás szinte azonnal a tízszeresére nőtt. Az ETV később szerepelt az APEH feketelistáján; előfordult, hogy a köztartozások miatt az adóhatóság által zárolt számlák helyett Jakab újakat nyitott, megsértve ezzel a számviteli fegyelmet.

Az ETV-t még 2008-ban megpróbálták bevinni a városi vagyonkezelő cégbe, a Strigonium Holdingba, de a pénzügyi átvilágításkor kiderült, hogy a televízió gazdálkodásával bajok vannak. Emiatt 2009 tavaszán a könyvvizsgáló nem fogadta el az ETV előző évi mérlegét, sőt ellenőrizhetetlen számlák sokaságát jelezte. A hírek szerint Jakab Péter több millió forint tagi kölcsönt nyújtott papíron az ETV-nek, majd azt a gyanú szerint fiktív számlákkal "ellentételezte". Jakab mindkét, a kifogásolt számlákon többször felbukkant cégben tulajdonos.

Forrás: nepszava.hu

 

(forrás)