Rögbi központ épül a szigeten
Sport
2010. aug. 23.

<p>Az elmúlt hónapokban megindult a munka a régóta kihaltnak és elhagyatottnak tűnő Kolping ház (korábban úttörő ház) környékén. A valamikor jobb napokat is látott, helyenként omladozó épületek csendjét munkások és gépek zaja veri fel. A területen folytatott beruházásról Koller József tollából közlünk egy írást.</p>

Az Esztergomi Vitézek fennállásuk 27 éve óta kétségtelenül a legnagyobb vállalkozásukba vágtak bele. Az egyesület, tartós haszonélvezetre megkapta az önkormányzattól a Kolping ház épületrendszerét és a hozzátartozó pályát, hogy az évek óta kihasználatlan építménybe visszaköltözzön az élet. A valamikor sok csatát látott, földdel feltöltött rögbipálya helyén hamarosan ismét kemény és férfias küzdelmeket láthatnak a kilátogató szurkolók.

A tervek elkészültek és a klubtagokból alakult vállalkozói csoport anyagi ráfordításával az épületet klubházzá és sportszállóvá alakítják, a régi pálya helyén pedig egy új rögbi pályát építenek, 2000 fős lelátóval, világítással.

Az épületben egy 100-110 férőhelyes szállót alakítanak ki, főként turistacsoportoknak, egyesületeknek, diákcsoportoknak. A klubhelyiségen, és a pub-on kívül egy nagyméretű közösségi termet is létrehoznak a volt csónakház területén, ahol 80-100 fős kulturális és egyéb rendezvényeknek tudnak helyet biztosítani, és ahol terveik szerint a városi sportklubok történelmét, relikviáit is kiállítanák, ezzel tisztelegve nekik és munkásságuknak. Bíznak benne, hogy ezen törekvésüket a helyi klubok is támogatják és segítenek majd a kiállítás létrehozásában.

Az épület és a pálya környéki területeken egyéb sportolási lehetőségekre is mód lesz, pl. teniszpályák, strandröplabda pálya, tollaslabda pályák, lengőteke pályák kialakítása szerepel a tervek között. Továbbá egyéb szórakozási lehetőségek, mint pl. grillező helyek, kiülők, játszó- és kalandpark a gyerekeknek, szabadtéri retro tánctér, darts pályák, csocsók, mini golf. Az új pálya és a lelátó kiépítése miatt sajnos kényszerű és nehéz döntéseket is meg kellett hozni. A régi pályát övező jegenyéket ki kellett vágni, hogy a terveket megvalósíthassák. Természetesen ez csak úgy volt lehetséges, hogy a rögbisek vállalták, hogy a beruházás végére kétszer annyi új fát ültetnek, mint a most kivágásra kerültek. Fő célként fogalmazták meg a rögbisek, hogy egy olyan sport és kulturális központot hozzanak létre, ahol bárki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási formát családtagjaival, barátaival, valamint az épület és környéke váljon aktív társadalmi színtérré a helyi közösségben.

A tervek hallatán az emberben megfordul a gondolat, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben biztosan jól átgondolták ezt a Vitézek? A válaszuk egy határozott igen! Az elmúlt több mint negyed században számtalan helyzetben bizonyították, hogy képesek a megújulásra és a nagy tervek megvalósítására. Abban az időben kezdték el ezt a sportot űzni, amikor még Magyarországon kevesen tudták pontosan mi is a rögbi. Ma már kevés olyan esztergomi, vagy környékbeli lakos van, aki ne hallott volna a tízszeres magyar bajnok csapatról. Az eltelt időszakban számtalan nehézségen küzdötték át magukat, olykor a puszta fennmaradás volt a tét. De ahogy az már lenni szokott: a nehézségek, majd a sikerek egységgé kovácsolták a csapatot, megerősödött a tudat, hogy összefogva, egymást segítve bármilyen célt képesek elérni. Támogatókra leltek családjukban, barátaikban és nem kevés hitet, buzdítást és szeretetet kaptak Esztergom lakosaitól.

Álom épül a szigeten. Egy olyan álom, amelynek megvalósulása olyan embereknek köszönhető, akik nem félnek a kihívásoktól. Kemény harcok edzették őket egy olyan sportban, ahol a győzelmek és vereségek hosszú sora igazi közösséget kovácsolt.

Egy csapat egy család! - vallják a Vitézek. Az új életre ébredő épületegyüttes és pálya új otthona lesz egy csapatnak és új otthona egy családnak is. Rajtuk keresztül pedig minden esztergominak.

Koller József

(forrás)