Fejtörő 15.
Helytörténet
2010. aug. 19.

<p>Egy hét kihagyás, és nyári szünet után újra itt az aktuális, heti <em>fejtörő</em>.<br />Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.
(Ennek egyik lehetséges módja, hogy a „Fejtörő X" fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu" -ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno" kép alatti menüsorban az „üzenetküldés" menüpontot választjuk ki.)


A legutóbbi fejtörő:

Telegdi Csanád érsek (1330-1349) szobra a Bazilika főbejárata mellett áll, Kiss György alkotása. Nevéhez fűződik a székesegyház, az érseki palota, a vár és a szentgyörgymezei prépostság újjáépítése.(Anyu54)

Az e heti fejtörő Telegdi Csanád érseket ábrázolja. Megtekinthető a Bazilika oszlopcsarnokában, a főbejárat bal oldalán. A 4 méteres, fehér carrarai márványból készült mű Kiss György budapesti szobrász alkotása. Telegdi Csanád érsek Nagy Lajos idejében élt. A király támogatásával állíttatta helyre 1337-ben az akkori székesegyházat. Megerősíttette a szentélyt, színes üvegablakokkal díszíttette a nyílásokat. Új tetőszerkezetet csináltak, s kis tornyocskákkal ékesítették a templomot. Új és drága kegytárgyakkal szerelte fel a székesegyházat. A várban a bástyákat és tornyokat is megerősíttette, az érseki palotát felújíttatta és kápolnával bővíttette. A Vízivárost falakkal és bástyákkal vetette körül, s több templomot is építtetett a városban.(Ötvennyolcas)


Megfejtés képekben:

 

1. kép

2. kép

3. kép

 

Az eddigi feladványok és képek

 

Térképen


GPS-koordináták:

É 47 79' 93368"
K 18 73' 69502"

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:


Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas


Összesítve:

Anyu54 (14)

Ötvennyolcas (14)

Lacikabácsika (14)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)


Az e heti feladvány képe


Fotó:Molnár László

A megfejtések beküldési határideje: augusztus 25.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

(forrás)