Hulladékból Termék Kiállítás 2010
2010. 09. 09. 15:00

Hulladékból Termék Kiállítás 2010

2010. szeptember 9. - október 25.

Ünnepélyes megnyitó: 2010. szeptember 9., csütörtök, 15.00 óra.

Az esztergomi Hulladékból Termék kiállításon bemutatásra kerülnek a szelektíven gyűjtött hulladékból készített újrahasznosított termékek és művészeti alkotások. A kiállításon tárlatvezetéseket biztosít az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület. Az eddigi kiállítások tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a PET-palackok, üvegek, alumínium és italos karton dobozok, gumiabroncsok, a zöld hulladék, valamint a papír újrahasznosításának lehetőségei és eredményei valamennyi helyszínen nagy meglepetést okoznak!

Nyitva tartás: szerdától hétfőig 10-18 óráig, szünnap: kedd

További információk: Hankó Gergely - 70/249-61-13, gergely@okopack.hu

Forrás: hulladekboltermek.hu

 

Eredeti méret

2010. 09. 08. 8:04

Esztergomba érkezik a kiállítás

Szemléletformálással kezdődik az új tanév a Hulladékból Termék kiállítás jóvoltából!

Esztergom 2010. évi rendezvényeinek sora szeptembertől majd két hónapig a helyi közreműködő partnerek jóvoltából egy egyedülálló környezetvédelmi kiállítással is bővül.

Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. által 2006-ban létrehozott Hulladékból Termék című környezetvédelmi szemléletformáló kiállítás 2010. szeptember 9 - október 25. között az esztergomi Duna Múzeumban lesz látható (Esztergom, Kölcsey u. 2.). A kiállítás szervezői szorosan együttműködnek a kiállításnak helyet adó Duna Múzeummal, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-vel, az Eszköz Kft.-vel, valamint az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel.

A Hulladékból Termék c. környezetvédelmi szemléletformáló kiállítás majd két hónapig invitál mindenkit a hulladékok színes világába, bemutatva az itthon szelektíven gyűjtött hulladékokból készült hazai termékek széles skáláját.

A minden érdeklődő számára ingyenes kiállítás a hét minden napján - kivéve kedd /szünnap/ 9.00 - 17.00 óra között várja a helyi és környékbeli érdeklődőket, a gyerekeket, fiatalokat, vállalkozókat.

Az esztergomi Hulladékból Termék c. környezetvédelmi szemléletformáló kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2010. szeptember 9-én, délután 15.00 órakor kerül sor. A kiállítást megnyitja: Meggyes Tamás polgármester

A megnyitó után rövid előadások hangzanak el a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás általános és helyi kérdéseiről.
A Comenius EduMédia díjjal és több hazai - társadalmi felelősségvállalási tevékenységünkért kapott - elismeréssel rendelkező országjáró kiállítást (www.hulladekboltermek.hu) eddig hazánk 41 nagyvárosában több, mint kétszázezren tekintették meg. 2009-ben ehhez a programhoz az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. elnyerte az Európai Unió támogatását is.

A szervezők a kiállítást nem véletlenül kötik össze a tanév kezdetével: a lakosság, főleg a diákok, fiatalok körében kívánják népszerűsíteni a szelektív hulladékgyűjtést és az Esztergom városában és környékén is meglévő természeti értékek tiszteletét, valamint segítséget kívánnak nyújtani a környezetvédelmi szemléletformáló oktató-nevelő munkához is.

Ezért 2010. október 16-án (szombaton) a Duna Múzeum kertjében, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében külön Játszóházi programot is szerveznek a kicsiknek és a nagyoknak!

A kiállítás célja, hogy szemléletesen, szó szerint kézzel fogható módon bemutassa a szelektív hulladékgyűjtés értelmét és eredményét, hiszen több mint 100 hazai cég másodnyersanyagból, azaz hulladékból készült termékein keresztül a látogatók megismerhetik a magyarországi újrahasznosítás lehetőségeit és ipari hátterét, s azt, hogy a hulladék érték!

A szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást népszerűsítő kiállítást - 2006 óta - már több mint 40 helyszínen, eddig több mint 220.000-en látták országszerte (pl. Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Cegléd, Hajdúböszörmény, Békéscsaba, Tata, Szentes, Szarvas, stb.). A kiállításon már több mint 100 hazai hulladékhasznosító cég válogatott termékeit lehet megtekinteni.

Már az első pillanattól kezdve láthatjuk, hogy a kiállítás installációi is (falak, asztalok, fotelek) kartonpapírból készültek. A Terbe Design által gyártott bútorok és paravánfalak felhívják a figyelmet a karton erejére.

Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék, de művészeti alkalmazása is figyelemreméltó, hiszen újrapapírból lakberendezési tárgyak, igényes kartondesign bútorok is készülhetnek.

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. Kerítésoszlopok, kerti padok, komposztálók, fekvőrendőrök, virágcserepek, tószigetelő fóliák, esőkabátok, akusztikus falak... Ez csak egy része a hulladékból készült műanyag termékeknek.

"A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett kihangsúlyozzuk a hulladék-megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szeméttelepekre kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel 30-50%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!" - hívja fel figyelmünket Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek kuriózuma, a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek ugyanis a Mátra lábánál fekvő Apc város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök dobozából. Emellett említésre méltó, hogy a teherautók fém alkatrészei is mind hulladékból vannak!

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezik játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére!

Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladékok összeöntésre kerülnek. Erre tökéletes bizonyíték a kiállításon megtekinthető termékek széles skálája, amely nem jött volna létre a lakosság szorgalmas szelektálása nélkül!

Forrás: hulladekboltermek.hu

 

Eredeti méret

2010. 09. 07. 7:51