Szent István Napok
2010. 08. 19. 15:30
2010. 08. 22. 21:00

Széchenyi tér

Augusztus 19., csütörtök

15:30 Malommese - a Ciróka Bábszínház előadásában
Aki betér a kakasdombi Öregmalom fogadóba, az a házigazdák jóvoltából fültanúja lehet egy igaz történetnek. Kenyértésztagyúrás közben elevenedik meg az ördög, a malom és a jóisten históriája, ahol a tésztából lesz hiphop ördögarc, a szita pedig glóriaként lebeg a jóistent játszó fogadósné feje felett. A vásári forgatagban a nézőből búzaárus, kötélárus, babárus lesz, és akinek nem jut szerep az a vásári forgatag részeseként figyelheti az eseményeket. A fogadó ajtaja nyitva, tessék besétálni rajta!

17:00 Honfoglalás (A hét vezér) - Mozdulat Táncegyüttes

21:00 Tűzijáték

22:00 Demjén koncert
Énekes, basszusgitáros, szövegíró, zeneszerző, producer, lemezkiadó. A valaha élt legsikeresebb magyar előadók egyike. És majdhogynem a legnépszerűbb. Az Artisjus kimutatása szerint a Magyarországon legtöbbet játszott 10 dal közül négy az ő szerzeménye, és ezen belül az első kettő is az övé, a „Darabokra törted a szívem” és a” Sajtból van a Hold”.

 

Augusztus 20., péntek

15:00 Zászlóforgató mutatványosok
A FRESCO BELLO zászlóforgató és zászlódobáló együttes a középkori hagyományokhoz hűen koreografált eredeti, jelmezes műsora, élőzenés, dobos kísérettel, felvonulással a Mindszenty tértől a Széchenyi térig.

17:00 Sacra Corona - az Esztergomi Nemzetközi Zenei Tábor résztvevőinek előadásában

Esztergom testvérvárosából, Bambergből indult a kezdeményezés egy nemzetközi testvérvárosi ifjúsági zenekar létrehozására. Első ízben 2007-ben vettek részt esztergomi fiatalok – a Zsolt Nándor zeneiskola növendékei – Bambergben egy ilyen táborban. Ezt követte 2008-ban egy villachi, majd 2009. nyarán ismét egy bambergi látogatás. A zenekari tábor végén adott hangverseny minden alkalommal nagy sikert aratott. Igy kerülhet most sor a TESTVÉRVÁROSI HANGVERSENYEK folytatásaként erre a nemzetközi testvérvárosi találkozóra. A 8 napos tábor alatt Koltay Gegely: Sacra Corona Hungarie c. mıvét tanulták meg a résztvevők.  Fellépők: Städtische Musikschule  - Bamberg, Canterbury Music Centre, Espoo Musik Institute, Zsolt Nándor Zeneiskola - Esztergom, Stilla Pectus Kamarakórus -  Párkány, Palotássy János Vegyeskar - Jászberény, Balassa Bálint Vegyeskar - Esztergom, Szent Margit Plébániatemplom Énekkara - Budapest. Szólisták: Dunai Éva - szoprán, Laczák Boglárka - alt, Honinger László - tenor, Cser Péter - basszus. Vezényel: Reményi László.

21:00 Ifjú Szívek táncegyüttes (Pozsony)
Az együttes majd 80 perces fergeteges – non-stop – néptáncgálával kápráztatja el közönségét. Saját zenekarral, képzett táncosokkal állnak közönségük elé. Tavaly Ausztráliában és Új-Zélandon is turnéztak.

 

Augusztus 21., szombat

15:00 Gulyás Terka, avagy aki a mızlit nem szereti, rossz ember nem lehet
Vásári komédia gyerekeknek és hízókúrázóknak Aracs Eszter előadásában. Heni bácsi (Kemény Henrik), a Vitéz László játékok legnagyobb mestere nagy szeretettel beszélt az új előadásról, jó kedvvel fogadta Gulyás Terkát az új „bábjátékos hősök” közé.

16.00 Musical-slágerek a Dobogó Színpad előadásában

17:00 Berecz András mesél
“Hármat kell annak megfontolni, aki mesemondó akar lenni: magasra állni, hogy lássák, a torkát kinyitni, hogy hallják, s rövidnek lenni, hogy szeressék... A meséket nem irodalmi nyelven, és nem kötött szöveggel mondom, hanem különféle, a köznyelvben alig ismert, ritkán használt szavakat beépítve, és a rögtönzésnek tág teret adva.” - Berecz András

18:00 A csodaszarvas meséje - Aranyszamár Bábszínház

19:30 Csillagok palotája - a Sebő együttes koncertje
Az együttes repertoárján régi stílusú kelet-európai parasztzene (magyar és szomszéd népek zenéjéből) és énekelt versek szerepelnek (József Attila, Weöres Sándor, Nagy László, Szécsi Margit, stb). A népzene helyenként még élő régi rétegét egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia Kodály alapította Népzenekutató Csoportjának segítségével másrészt saját gyűjtő munkájuk eredményeképpen tanulták meg, ahol erre lehetőség volt, idős zenészektől, „egy az egyben”. Így ismertük meg a középkor végi, újkor eleji kelet–európai zenekultúra e hagyomány által megőrzött játékmodorát és gazdag dallamanyagát, amely egyszerre tűnt modernnek és réginek, s amely ugyanakkor kulcsot adott a kezükbe az oly kevés számú régi írásos zeneanyag megszólaltatásához, sőt esetenként azok kiegészítéséhez is.

21:00 Nem kell mindig énekelni! - a Könnyű együttes műsora

22:30 Rock and roll zenekar koncertje

 

Augusztus 22., vasárnap

17.00 Charlie Firpo Band koncert

21.00 Szalóki Ági és Borlai Gergő (Kishúg) koncertje

A 2010-es esztendő egyik legizgalmasabb hazai produkciójának ígérkezik Szalóki Ági és Borlai Gergő elektroakusztikus projektje magyar, cigány és török dallamokkal, kortárs magyar költők verseivel. A projekt a Kishúg nevet kapta és egyik legnagyobb különlegessége, hogy virtuálisan született chatelve, emailezve, hangfájlokat cserélve. Gergő egy mátrai kis faluból küldte a zenei alapokat, amelyekre Ági szöveggel és dallammal válaszolt Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy Kolozsvárról. Az egymástól igencsak távol álló zenei világok egységes rendszerré olvadtak össze, persze megtartva mindkettejük egyéniségét és zenei ízlését.