Esztergom: Knapp lemondott, mégis maradt
Közélet
2010. júl. 27.

<p>Augusztus elsejével lemondott tisztségéről Knapp János, Esztergom főállású fideszes alpolgármestere, ám a képviselő testület tegnapi rendkívüli ülésén a lemondást követő naptól megválasztotta ugyanerre a posztra, immár társadalmi megbízatással.</p>

Megírtuk: Knapp egy ideje tervezte távozását: bár június végén cáfolta, hogy július elsejétől menne, nem titkolta, hogy "más kérdés, ha jobb ajánlatot kap". Úgy tudjuk, az egyik nagy állami cégnél talált állást a jövő hónaptól, de az önkormányzati választásokig így még "viszi" az esztergomi ügyeket is. A törvény szerint társadalmi megbízatásával jár neki csaknem 250 ezer forintos havi tiszteletdíj, a testület döntése alapján pedig további csaknem 50 ezer forintos költségátalány is.

Beszámoltunk róla, hogy Knapp a Fidesz esztergomi szervezetének megalakulása óta tagja, 1990 óta önkormányzati képviselő. Bár lapunknak "barátinak" nevezte viszonyát Meggyes Tamás fideszes polgármesterrel, azt hallani, már nincsenek olyan jóban, mint korábban. Pedig közös cégük is van, a Mentest 2009 Kft., amely június elején egy ideig az APEH feketelistáján, a végrehajtás alatt álló cégek között is szerepelt. Bizonyára nem tett jót azonban barátságának, hogy februárban Knapp a rendőrségen tett vallomásában elismerte: az általa elnökölt Esztergomi Polgáregylet lapjába Meggyes írta azt a névtelen cikket, amely miatt­ a város jegyzője rágalmazási pert indított.

A képviselő testület jobboldali többsége döntött 200 millió forint munkabér-hitel felvételéről is. Megírtuk: a kölcsönre azért volt szükség, mert a csaknem idei teljes éves költségvetésével megegyező összegű, 18 milliárd forintot elérő kötelezettség- és adósságállományt maga előtt görgető önkormányzat már nem tudja kifizetni a dolgozói bérét. Úgy tudjuk, a város önkormányzatának bérköltsége havi mintegy 115 millió forint, a most megnyitott hitelkeretből pedig 40-50 milliót kell rövidesen felhasználni. Ezen túl a testület további kötelezettséggel is terhelte a várost: készfizető kezességet vállalt az önkormányzati tulajdonú Esztergomi Építőipari Kft. 40 milliós folyószámla-hitelére.

Forrás: nepszava.hu

 

(forrás)