UD-ügy: vannak még elvarratlan szálak, Esztergom lehet a kulcs
Közélet
2010. júl. 21.

<p>Az UD-ügy még elvarratlan szálai abba az irányba mutatnak, hogy a cég üzleti mellett politikai megrendeléseket is teljesíthetett. A felbújtók vagy megbízók sok esetben felderítetlenek, de a "kishalak" közül többek ellen hamarosan vádat emelhetnek. Ilyen az a még nyomozati szakban lévő eset, amelyben az UD Zrt. egyik volt vezetője, Tóth János egy esztergomi fideszes alpolgármester, valamint a helyi polgármester egykori kampányfőnöke híváslistáit "rendelte meg".</p>

Ez ügyben a felbujtó utáni nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyik, Tóth pedig egy másik "adatkérési" ügy gyanúsítottja.

"A kishalakat kapják el, a cápák úszkálnak tovább" - így jellemezte egy, a szerteágazó UD-ügyet jól ismerő forrásunk, hogy egy befejezéséhez közeledő ügyben két olyan volt rendőrt gyanúsítanak, akik a nyomozati iratok szerint csupán a láncolat alján álló végrehajtókként "teljesíthették" az UD Zrt. vezetésétől érkezett "megrendeléseket". A két volt rendőr - A-M. Imre és K. Tibor - ügyében hamarosan befejeződik az 1200 oldal nyomozati irat ismertetése. A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés miatt nyomozott, a gyanú szerint a két férfi jogosulatlanul jutott hozzá adatbázisokból személyes adatokhoz, híváslistákhoz.

Információink szerint az egyelőre ismeretlen megbízó "rendelésére" 2008. február 21-én az UD Zrt. egyik akkori vezetője, Tóth János két mobiltelefonszám aktuális havi híváslistáját kérte egy, a '90-es évek közepéig a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) terrorelhárító tiszként dolgozó személytől. Úgy tudjuk, a két "lekért" mobilszám egyike Meggyes Tamás esztergomi fideszes polgármester korábbi kampányfőnökéé, Horváth Mihályé, a másik a város fideszes alpolgármesteréé, Németh Józsefé. A volt NBH-s tiszt A-M. Imre illetve K. Tibor segítségével a gyanú szerint jogosulatlanul jutott hozzá a híváslistákhoz, melyeket 2008. szeptember 10-én az UD Zrt. budapesti székházában tartott házkutatáskor a nyomozók megtaláltak.

Ezen ügyhöz kapcsolható az a nyomozás is, amelyet jelenleg is ismeretlen tettes ellen folytat a Fővárosi Főügyészség. A nyomozás az NBH azóta távozott főigazgatója, Laborcz Sándor 2008 őszi feljelentése nyomán indult, államtitoksértés gyanújával. A feljelentés szerint egy fideszes polgármester gyanúsítható azzal, hogy "ismeretlen forrásból megszerezte munkatársainak, helyi gazdasági, politikai ellenfelei­nek mobiltelefon-híváslistáit". Azokat a találgatásokat, miszerint Meggyes lehet a feljelentésben meg nem nevezett személy, a polgármester korábban visszautasította. Mindenesetre érdekes, hogy Esztergom a korábban az UD-t vezető Horváth József tulajdonában álló North Atlantic Protector Kft.-vel alapított egy közös őrző-védő céget, a Védvár Zrt.-t, amely csak az idén 101 millió, az utóbbi években pedig összesen félmilliárd forint közpénzhez juthatott a várostól.

Úgy tudjuk, az ügyben "segítő" volt NBH-s elhárító más "megbízásokban" is eljárhatott. Ilyen lehetett például az a 2008 első félévében kapott "felkérés", hogy derítse ki: lehallgatják-e bizonyos UD-s vezetők mobiltelefonjait. Értesüléseink szerint e megbízás érintette az UD-vezetésből Tóth, továbbá a kormányváltás óta a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesének kinevezett Horváth József mobilszámait is.

Eközben befejeződött az érdemi nyomozás az UD-ügy egy másik ágán. Tóth Jánost ebben az ügyben "jogosulatlan adathalászatra" való felbujtással gyanúsítják. Megtudtuk, a Fővárosi Főügyészség hamarosan megkezdi az iratismertetést az ügyben, melynek másik gyanúsítottja Jutasi Zoltán, az UD-vel korábban együttműködő építőipari vállalat, a KÉSZ Holding Zrt. volt vezérigazgatója. Ők a gyanú szerint törvénytelenül megszerzett információkat ismerhettek meg, noha arra nem voltak jogosultak. Ezalatt szintén telefon-híváslistákat kell érteni. A nyomozati anyagokból legalábbis kiderül, hogy 2008 áprilisa és júliusa között Tóthot Jutasi azzal kereste meg, hogy végezzenek adatgyűjtést a KÉSZ Holding vezetői közé tartozó hat személyre. A "feladatot" információink szerint Tóth megbízása alapján a már említett K. Tibor közreműködésével el is végezték: az adatokat lehívták a bűnügyi-, személyi-, útiokmány és gépjármű nyilvántartóból. A hat "kartont" ugyancsak megtalálták a nyomozók az UD-nél tartott házkutatáskor. Úgy tudjuk, a kartonok az érintettekről készített környezettanulmányok mellett a a lakókörnyezetükből és más forrásból beszerzett információkat, fényképfelvételeket is tartalmaztak. Utóbbi ügyben a Tóthot védő Futó Barnabás ügyvéd lapunknak azt mondta: ügyfele vallomásaiban tagadta a terhére rótt cselekményeket.

Mint ismert, Dávid Ibolya 2008 szeptemberében bemutatott egy hangfelvételt, melyen Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Tóth János az MDF-elnökkel kapcsolatos adatgyűjtésről beszélnek. A nyilvánossá tétellel kapcsolatosan - képviselői mentelmi joguk lejártával - Dávidot és Herényi Károly egykori elnökhelyettest nemrég gyanúsítottként hallgatták ki. De nemcsak őket: Tóth Károlyt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt MSZP-s alelnökét és Szilvásy György korábbi titokminisztert is meggyanúsították már. Szilvásy ellen a gyanú alapja az, hogy sokszorosította és kiosztotta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak az UD-s vezető Demeter Ervin és Kövér László fideszes politikusokkal folytatott telefonbeszélgetését.

A titokminisztert egyébként a bizottság kötelezte a bizonyítékok kiadására, amúgy pedig az általa a testület elé tárt hangfelvételek közül hetet utóbb a Fidesz maga hozott széles körben nyilvánosságra.

Forrás: nepszava.hu

(forrás)