Négy év alatt kilencszer kérték ki Meggyes Tamást
Közélet
2010. júl. 19.

<p>Újabb két magánvádas ügyben szavaz csütörtökön az Országgyűlés Meggyes Tamás fideszes képviselő, esztergomi polgármester mentelmi jogáról. A parlament jobboldali többsége múlt héten egy másik ügyben már elvetette Meggyes "kiadását" - ezúttal is erre tett javaslatot a mentelmi bizottság.</p>

Meggyes régóta sok "munkát" ad a testületnek: az előző ciklusban hatszor kérték ki, a szakbizottság háromszor javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, ám az Országgyűlés egyszer sem adta ki őt. Az egyetlen közvádas ügyben viszont maga mondott le a mentelmi jogról.

Ismét megőrizheti "sérthetetlenségét" Meggyes Tamás fideszes politikus, akinek országgyűlési képviselői mentelmi jogáról - két ügyben is - szavaz csütörtökön az Országgyűlés. Mivel a döntés kétharmados többséget igényel, "borítékolható", hogy a kormánypártok nem adják ki a magánvádas ügyekben feljelentett esztergomi polgármestert. Erre egyébként egyik esetben sem tett javaslatot a mentelmi bizottság. Az általános gyakorlat ugyanis az, hogy szemben a közvádas esetekkel, magánvádas ügyekben a bizottság nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését, majd ennek megfelelően általában a parlament is elutasítja azt.

Így volt ez múlt héten, akkor egy korábbi magánvádas ügyben nem adták ki Meggyest. Csomor Sándor - Esztergom jogerős bírósági ítélettel hivatalába visszahelyezett, ám Meggyes részéről a munka felvételében gátolt jegyzője - tett feljelentést rágalmazás ügyében egy névtelen cikk azon állítása miatt, miszerint a jegyző megtévesztette a bíróságot. A mentelmi bizottság határozati javaslata egyébként pontatlan, mert Csomor nem a polgármestert jelentette fel, hanem ismeretlen tettest. Az ügynek azután lett Meggyes a gyanúsítottja, hogy a posztjáról várhatóan hamarosan távozó fideszes esztergomi alpolgármester terhelő vallomást tett rá (lásd keretes írásunkat - a szerk.).

Ez a már lezárt ügy azonban ismét a Ház elé kerülhet, mert Csomor Sándor jegyző hivatalos személynek minősül, így az őt ért rágalmazás közvádas bűncselekménynek számít. Tehát az ügyészségnek kell átvennie az ügyet, amely így már közvádas bűncselekményként elméletileg újraindulhat. Márpedig a mentelmi jogot a bizottság és a parlament közvádas esetekben általában felfüggeszti. Így történt ez 2006 őszén Meggyessel, akinek mentelmi jogát közvádas ügyben kérték ki. A politikus - az önkormányzati kampány hevében - 40 helyett 84-el hajtott át egy vasúti átjárón. A bizottság a kiadását javasolta, mire még a szavazás előtt lemondott mentelmi jogáról.

A csütörtöki ülésen szavazásra bocsátandó két ügy viszont ismét magánvádas. Az egyikben ismét Csomor Sándor tett feljelentést, amiért Meggyes egy februári esztergomi testületi ülésen rágalmazó, becsületsértő kijelentéseket tett rá, de a fenti logika alapján később még ebből is lehet újra ügy, ezúttal közvádasként. A másik esetben Meggyest egykori kampányfőnöke, az esztergomi Horváth Mihály jelentette fel rágalmazás miatt, amiért a polgármester egy éve több helyütt is azt állította róla, hogy köze van házának illetve autójának 2008-ban történt felgyújtásához. Horváth - akit azóta kizártak a Fidesz helyi szervezetéből - több sajtópert is megnyert, melyek helyreigazításra kötelezték Meggyest.

Meggyes múlt heti mentelmi ügyének szavazásán esett meg egyébként, hogy a jobbikos Novák Előd bekiabált: "lógjon!" Ezt a fideszes L. Simon László jegyzőkönyveztetni akarta, és megkérdezte Novákot: elismeri-e, hogy bekiabált. Novák erre úgy reagált, hogy függjön a mentelmi jog, tehát a szájából elhangzó "lógjon" szó nem a képviselőre, hanem a mentelmi jogra vonatkozott. L. Simon minderre úgy kontrázott, hogy most lenne itt az ideje, hogy bátor, igazmondó magyar legyen a képviselő, és ismerje el tisztességgel bekiabálását. Hétfőn egyébként napirend előtt egy percben Novák bocsánatot kér a bekiabálásáért.

Meggyes mentelmi jogát a 2006-2010-es ciklusban hatszor kérték ki. 2008-ban a már említett Horváth Mihály azt kifogásolta: Meggyes egy esztergomi közgyűlésen a testület megvesztegetésének kísérletével vádolta őt, mert állítólag el akarta érni elmozdítását. Az is magánvádas ügy volt, a mentelmi bizottság mégis Meggyes kiadását javasolta, mondván: súlyos kijelentéseit polgármesterként és nem "védett" parlamenti képviselőként tette. Az Országgyűlés mégsem függesztette fel a mentelmi jogát. Ugyanez játszódott le abban az évben Kovács Gábor esztergomi képviselő feljelentése nyomán, akit Meggyes azzal vádolt, hogy polgármesteri ambíciói miatt szövetkezett Horváthtal a városi képviselő-testület lefizetésére.

Az ügyek idén "sűrűsödtek": Dibusz Ferenc rendőrőrnagy becsületsértés miatt tett Meggyes ellen feljelentést - itt a mentelmi bizottság határozatát az Országgyűlés magáévá tette és nem függesztette fel Meggyest. Ugyanez történt abban az esetben is, amelyben Kovács Géza becsületsértés miatt jelentette fel Meggyest, amiért a polgármester az Echo TV adásban "III/III-as spiclinek" nevezte őt. A bizottság javaslatával egybehangzóan ugyancsak nem adta ki Meggyest a Ház akkor sem, mikor mentelmi ügye a már említett Horváth Mihály újabb rágalmazási pere miatt került elé. Ez esetben Meggyes a saját maga támogatására szervezett "szimpátiatüntetésen" azzal vádolta egykori kampányfőnökét, hogy köze lehet az ellene szervezett állítólagos géppisztolyos merénylethez.

Távozik az alpolgármester

Július 26-i rendkívüli ülésén tárgyalja Esztergom képviselő-testülete "az egyik főállású alpolgármester lemondását". Helyére társadalmi megbizatású alpolgármestert választanak. Meggyes távozó helyettese a hírek szerint nem más, mint bizalmasa, Knapp János, akinek várható lemondásáról lapunk már júniusban beszámolt. Akkor kérdésünkre azt mondta: ha le is mond, "az semmiképpen nem július elsejével történik". Megjegyezte, bár szívesen dolgozna tovább az önkormányzatnál, "az más kérdés, ha jobb ajánlatot kap". Most úgy tudjuk, augusztus elsejétől hatályos a lemondás. Knapp a Fidesz esztergomi szervezetének megalakulása óta tagja, 1990 óta önkormányzati képviselő. Bár lapunknak "barátinak" nevezte viszonyát Meggyessel, azt hallani, már nincsenek olyan jóban, mint korábban. Pedig közös cégük - a Mentest 2009 Kft. - is van, amely június elején egy ideig az APEH feketelistáján, a végrehajtás alatt álló cégek között is szerepelt. Bizonyára nem tett jót azonban barátságának, hogy februárban Knapp a rendőrségen tett vallomásában elismerte: az általa elnökölt Esztergomi Polgáregylet lapjába Meggyes írta azt a névtelen cikket, ami miatt­ a város jegyzője rágalmazási pert indított.

Forrás: nepszava.hu

(forrás)