"Vádemelés készül az esztergomi "kémügyben""
Közélet
2010. júl. 10.

<p>Hamarosan vádat emel az ügyészség az UD-ügyhöz kötődő úgynevezett esztergomi híváslista ügyében - tudtuk meg. A nyomozás lezárult, csütörtökön volt az ügyben a mintegy 1200 oldalas iratanyag ismertetése.</p>

A Budapesti Nyomozó Ügyészség által kezelt ügynek két gyanúsítottja van, ellenük hivatali visszaélés illetve más bűncselekmények gyanújával nyomoztak. Az ügyészség adatai szerint a két gyanúsított jogosulatlanul jutott hozzá adatbázisokból személyes adatokhoz, telefon-híváslistákhoz. Az illetékes Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella lapunknak megerősítette: az iratismertetés után 30 napjuk van a vádemelés előkészítésére, amely határidő 30 nappal meghosszabbítható.
Ez a szerteágazó ügynek csak egy szála. A Fővárosi Főügyészségnél ugyanis nyomoznak egy államtitoksértési ügyben is, amely egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, de összefüggésben lehet Meggyes Tamással, Esztergom fideszes polgármesterével. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azóta távozott főigazgatója, Laborcz Sándor 2008 őszén Meggyest jelentette fel azzal a gyanúval, hogy "ismeretlen forrásból megszerezte esztergomi munkatársainak, helyi gazdasági, politikai ellenfelei­nek mobiltelefon híváslistáit". A polgármester ezt tagadta.
Hogy ki volt a megbízó, vagy a felbujtó, egyelőre nem tudni, ám az biztos, hogy a mobiltelefon-híváslisták között volt Németh Józsefé is, aki Esztergom fideszes alpolgármestere. A gyanú szerint a híváslisták megszerzésében az UD Zrt. "segédkezhetett". Érdekesség, hogy Esztergom az UD Zrt. egyik volt vezetőjének, Horváth Józsefnek a tulajdonában álló North Atlantic Protector Kft.-vel alapított egy közös őrző-védő céget, a Védvár Zrt.-t, amely csak az idén 101 millió forint közpénzhez jut, összesen pedig eddig félmilliárd forinthoz is juthatott a várostól.

Népszava-információ

Úgy tűnik  egy titokzatos ügy a végkifejlethez közelít, a vádemelés ismeretlen elkövető ellen, 30 vagy maximum 60 nap kérdése.

(forrás)