"Vádemelés készül az esztergomi "kémügyben""

"Vádemelés készül az esztergomi "kémügyben""

2010. 07. 10. 5:55

Hamarosan vádat emel az ügyészség az UD-ügyhöz kötődő úgynevezett esztergomi híváslista ügyében - tudtuk meg. A nyomozás lezárult, csütörtökön volt az ügyben a mintegy 1200 oldalas iratanyag ismertetése.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség által kezelt ügynek két gyanúsítottja van, ellenük hivatali visszaélés illetve más bűncselekmények gyanújával nyomoztak. Az ügyészség adatai szerint a két gyanúsított jogosulatlanul jutott hozzá adatbázisokból személyes adatokhoz, telefon-híváslistákhoz. Az illetékes Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella lapunknak megerősítette: az iratismertetés után 30 napjuk van a vádemelés előkészítésére, amely határidő 30 nappal meghosszabbítható.
Ez a szerteágazó ügynek csak egy szála. A Fővárosi Főügyészségnél ugyanis nyomoznak egy államtitoksértési ügyben is, amely egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, de összefüggésben lehet Meggyes Tamással, Esztergom fideszes polgármesterével. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azóta távozott főigazgatója, Laborcz Sándor 2008 őszén Meggyest jelentette fel azzal a gyanúval, hogy "ismeretlen forrásból megszerezte esztergomi munkatársainak, helyi gazdasági, politikai ellenfelei­nek mobiltelefon híváslistáit". A polgármester ezt tagadta.
Hogy ki volt a megbízó, vagy a felbujtó, egyelőre nem tudni, ám az biztos, hogy a mobiltelefon-híváslisták között volt Németh Józsefé is, aki Esztergom fideszes alpolgármestere. A gyanú szerint a híváslisták megszerzésében az UD Zrt. "segédkezhetett". Érdekesség, hogy Esztergom az UD Zrt. egyik volt vezetőjének, Horváth Józsefnek a tulajdonában álló North Atlantic Protector Kft.-vel alapított egy közös őrző-védő céget, a Védvár Zrt.-t, amely csak az idén 101 millió forint közpénzhez jut, összesen pedig eddig félmilliárd forinthoz is juthatott a várostól.

Népszava-információ

Úgy tűnik  egy titokzatos ügy a végkifejlethez közelít, a vádemelés ismeretlen elkövető ellen, 30 vagy maximum 60 nap kérdése.

2010. 07. 15. 8:01

Történt az ügyben valami már??? Üvöltés

2010. 07. 11. 21:38

Ha jól értem a dolgot, akkor viosszafele készül elsülni a puska, de legalábbis a kutya mindenképpen belefog harapni a saját farkába.

Azonban vicces a dologban az, hogy a tagadásban lévő felbujtással is vádolható megrendelő, jelenleg az NBH -t felügyelő NBB  tagja.

2010. 07. 10. 18:20

Milyen kellemetlen. Pedig az ország már majdnem teljesen elhitte, hogy a kétbetűs cég TÉNYLEG csak legális dolgokkal foglalkozott...

2010. 07. 10. 16:00

Na, erre nagyon kíváncsi leszek! Nevetés