Hamis szoftverek Esztergomban
Gazdaság
2010. júl. 1.

<p>Összesen ötmillió forint értékben találtak hamis Nav N Go szoftvereket az esztergomi Vám- és Pénzügyőri Hivatal munkatársai: a hamis szoftvereket szaküzletekben árusították.</p>

Egy nap alatt három mobil- és számítástechnikai szaküzletben tartottak ellenőrzést az esztergomi vámhivatal munkatársai és mind a három esetben büntetőeljárás indult. Az ellenőrzések során öt millió forint értékben foglaltak le hamis szoftvereket, javarészt a Nav N Go navigációs, és a Microsoft operációs- és irodai szoftvereit.

Az esztergomi pénzügyőrök elsőként egy GSM üzletet ellenőriztek. Álruhás tesztelők korábban meglátogatták az üzletet és megállapították, hogy tört Nav N Go szoftverekkel árulják a GPS-eket. Később, az ellenőrzés során az üzlet számítógépéről több crackelt Nav N Go szoftver került elő, ráadásul a telepített operációs rendszerrel és irodai szoftvercsomaggal sem tudott elszámolni az ellenőrzés alá vont cég. Mindezeken felül az üzlet raktárából nagy mennyiségben kerültek elő feltehetően hamisított mobiltelefon alkatrészek.

Az alig pár percnyi sétára lévő másik GSM üzlet alkalmazottai is kínáltak korábban Nav N Go szoftvereket a tesztvásárlóknak. A vámhivatal munkatársai ebben az üzletben több GPS készüléket és SD kártyát lefoglaltak a crackelt iGO 8 és egyéb Nav N Go termékek miatt. A szervizszámítógépen is számos illegális navigációs szoftvert tároltak, és ebben az üzletben sem tudtak elszámolni a telepített operációs rendszerekkel. A vámosok büntetőeljárást indítottak ebben az ügyben is, hiába érvelt azzal az üzemeltető, hogy a felhasználók készülékeiről készített „biztonsági másolatokról" van szó.

A belváros egyik bevásárlóházánál lévő számítástechnikai üzlet számítógépeiről és szerveréről is kerültek elő tört Nav N Go szoftverek, ráadásul a Microsoft számos jogsértő terméke megtalálták a szerveren, felhasználási területek szerint csoportosítva. A pénzügyőrök ezen kívül több tucatnyi adathordozó lemezt is lefoglaltak, amelyek tört operációs rendszerek és irodai alkalmazásokat tartalmaztak.

Hamis szoftver vásárlását úgy tudjuk kivédeni, ha vásárláskor kérjük az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét, vagy - ha sehol sincs feltüntetve - kérdezzünk rá, hogy milyen szoftverrel kínálják a készüléket. A szoftver eredetiségét - igaz, már csak vásárlás után - de mi magunk is ellenőrizhetjük a naviextras.com weboldalon; ha gyanítjuk, hogy hamis, közvetlenül a márkavédelmi képviseletnek is jelenthetjük.

 

(forrás)