Átadták a Prímás Pincét
Gazdaság
2010. júl. 1.

<p>A magyar borkultúra és borturizmus központjává alakították át az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással újítottak fel.</p>

„Évtizedek óta először eredeti rendeltetéséhez hasonlóan használhatjuk a létesítményt" - mondta a csütörtöki átadáson Erdő Péter bíboros, emlékeztetve arra, hogy az 1824-ben elkészült pincerendszert élelmiszerek és borok tárolására alakították ki.

Az egyház még az első világháború után is foglalkozott borforgalmazással, majd a létesítmény közterületről megközelíthetetlenné vált, katonai terület, illetve állami vállalatok raktára lett. A Prímás Pincének a Nagyszeminárium és az előtte lévő tér 2006-os felújítása után találtak új funkciót. A 11 méter belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki Esztergom és a régió bemutatására. A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit, számos válogatott magyar bor kóstolható és vásárolható.

Az ital élvezetét sommelierek segítik, de a látogató egy chipkártyát is feltölthet egy összeggel, amellyel maga kóstolhatja végig a történelmi borvidékek termését. A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be egy badacsonyi gyűjtő tárgyaiból. Itt a látogatók kipróbálhatják a szőlődarálást, a préselést és megtanulhatják a lopózást.

A Prímás Pince Vinum Primatis, azaz a Prímás bora néven olyan válogatást forgalmaz, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A központhoz étterem is tartozik, ennek Gundel Károly az igazgatója.

 

(forrás)