Interpellációk a képviselő-testület június 17-ei ülésére
Közélet
2010. jún. 11.

<p>Írásos javaslatokat kérek a Szeretgom olvasóitól, hogy milyen témákban interpelláljak a június 17-ei képviselő-testületi ülésen.</p>

A képviselő-testület fideszes többsége már jóideje gondoskodott arról, hogy az ellenzéki képviselők megszólalási lehetőségei  a minimálisra csökkenjenek.

De minden igyekezetük ellenére nyitva maradt egy kiskapu, maradt egy lehetősége a munkáját komolyan vevő demokrata ellenzéknek arra, hogy korlátozás nélkül felszólalhasson közügyekben a kérdés egy speciális felszólamlás formájában.

Jó testületünk arra is óvón vigyázott, hogy a hosszászólások túlzott számával és terjedelmével ne terhelje túlzottan meg az ellenzéki képviselőket.

És persze aggodalma oly mértékben alapos volt, hogy azt is megszabták, hány kérdést lehet feltenni a kérdések, interpellációk napirendben. Pontosan kettőt.

Egy időben még ezt a napirendet is levették gyakorta a testületi ülések napirendjéről, gondolván ha nincs kérdés, interpelláció, nem stresszel szerencsétlen ellenzéki képviselő.

Eme jószándékú kezdeményezésük őszinte döbbenetükre azonban nagy vihart kavart, megszólalásra késztetve anyapártjuk szóvivőjét is.

És -mert,amint azt tudjuk történelmi példák sorából-mindig csak az utókor képes értékelni a nagyszerű gondolatok kiötlőit-a jogos dícséret, áldás helyett" farokra lépés " lett a sorsuk. Pedig ezzel már-már tökélyre vitték volna a szívüknek oly fontos ellenzéki képviselők mentális egészségmegőrzését célzó programjukat.

 

De még valami elkerülte figyelmüket.

Elfelejtették szabályozni a z interpellációkat. Így az érvényes szmsz alapján korlátlan számú interpelláció nyújtható be.

 

20. §

(1) A képviselő napirenden nem szereplő önkormányzati ügyben ülésenként interpellációt intézhet a polgármesterhez, az alpolgármesterekhez, valamint a bizottságok elnökeihez. Az interpellációt írásban kell benyújtani, legkésőbb a testületi ülés előtt egy munkanappal.10*

(2) Az interpellációk megtárgyalására a nyilvános napirend végén, nyílt ülés keretében kerül sor.

(3) Az előzetesen írásban benyújtott interpellációra adott szóbeli válaszra két perc áll rendelkezésre. Interpellációra írásban tizenöt napon belül kell válaszolni. Az írásbeli választ minden képviselő részére meg kell küldeni.

(4) A Képviselő-testület az interpellációra adott szóbeli válasz elfogadásáról vita nélkül dönt. Írásbeli válasz esetén a döntésre - a szóbeli válaszra vonatkozó szabályok alkalmazásával - a következő testületi ülésen kerül sor.

(5) Amennyiben a Képviselő-testület a választ nem fogadja el, ideiglenes bizottságot hoz létre az interpellációval érintett ügy kivizsgálására.

(6) A képviselő az interpellációkat követő-en napirenden nem szereplő ügyéhez egy alkalommal, legfeljebb két témában kérdést intézhet a polgármesterhez, az alpolgármesterhez, a bizottságok elnökeihez, önkormányzati intézmény vezetőjéhez, illetőleg a jegyzőhöz összesen kettő percben. A kérdésre tizenöt napon belül írásban is lehet válaszolni.

 

 

Ennek alapján, élve képviselői jogommal interellálni szeretnék.

Kérem a Szeretgom olvasóit, fogalmazzák meg azokat a kérdéseket, amelyek véleményük szerint közérdeklődésre tarthatnak számot.

Szeretném hangsúlyozni, hogy legalább mi tartsuk be a demokratikus játékszabályokat.

Vagyis:

A megfogalmazás legyen korrekt, lényegre törő, konkrét. Mintának ajánom megtekinteni a parlamenti interpellációkat. / Abból is a szalonképeseket. / Tudni kell azt is, hogy az interpelláció nem egyszerű kérdés, hanem kérdés formájában kifejtett felszólalmlás.

Kérem azt is feltüntetni, hogy kihez szól az interpelláció./polgármester, alpolgármester, bizottsági elnök /

Kedden 18 óráig várom a fenti kritériumoknak megfelelő interpellációkat.

 

üdv:

MJ

demokrata

 

 

 

 

(forrás)