Piramis helyett - még egy off-shore hátterű, fekete listás cég Esztergomban
Gazdaság
2010. jún. 8.

<p>Még 2008 nyarán döntött a Meggyes Tamás vezette Esztergomi Önkormányzat egy a Dobogókői úton található, összesen 58 640 m2 alapterületű terület értékesítéséről az Eastre Kft. nevű cégnek, amely Piramis center néven egy új üzletközpontot tervezett a területre. Az Eastre Kft. vállalta, hogy 2009. december 19-ig építési engedélyt nyújt be, majd 2010. május 31-ig használatbavételi engedélyt is szerez a létesítményre. A területen - látható módon - egy kapavágás sem történt.</p>

Az Önkormányzat 2010. április 22-i ülésén szóba került az elmaradt ingatlanberuházás ügye is. A cég - mint kiderült - 2009 novemberében jelezte először, hogy a gazdasági világválság miatt nem tudja tartani a beruházás határidőit és kérte az Önkormányzatot a szerződés módosítására. Meggyes aláírásával egy olyan határozat került a képviselőtestület elé, ami az Eastre Kft. határidőit érdemi ellenszolgáltatás nélkül mintegy két és fél évvel kitolja. A cég a megváltoztatott szerződés szerint 2012. július 1-éig köteles benyújtani az esztergomi 18168 helyrajzi számú ingatlanra vonatkozó építési engedély kérelmet az illetékes építéshatósághoz és 2013 december 1-ig kell a létesítmény legalább 30%-át megnyitnia.

Kérdés azonban, hogy a cégnek van-e esélye teljesíteni az igen kedvező határidőket. Az előterjesztés sajnos egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy a képviselők számára feltárja az Eastre Kft. valós helyzetét, így mi is csak az interneten rendelkezésünkre álló adatok alapján spekulálhatunk. A képviselők elől ismét elhallgatták volna a valóságot? Ki tudja. Mindenesetre az tény: az Eastre Kft. ellen immár egy éve, 2009. június 30. óta végrehajtás van folyamatban, a cég szerepel az APEH fekete listáján is. Lassan megszokhatjuk, hogy az Esztergomi Önkormányzat környezetében kiemelten nagy a fekete listás cégek aránya. Talán nem mi vagyunk az egyetlenek, akik nem értjük, városunk önkormányzata miért dolgozik együtt, milyen motiváció bírja rá a képviselőket, hogy bizalmat szavazzanak adót nem fizető cégeknek.

Az Eastre Kft. tulajdonosai Cipruson bejegyzett, izraeli hátterű, off-shore cégek. Az ügyvezető Shlomo Shlomovitz nevére keresve elsősorban a 2007-es törökszentmiklósi botrányt találhatjuk meg. Az első, félbehagyott Piramis Center építése közben ki nem fizetett alvállalkozóktól volt hangos a média, majd az építési hatóság lépett közbe és állíttatta le a nem a tervek alapján kivitelezett építkezést.

További érdekesség az Eastre Kft.-vel kapcsolatban, hogy a Piramis Centereket a beruházás honlapja szerint Shlomovitz másik cége, a Casaro Hungary Kft. építi és üzemelteti, melynek tulajdonosa ugyancsak egy ciprusi cég - történetesen ugyanaz, mely az Eastre Kft.-ben is tag. Bár az Eastre Kft. Esztergomban a világgazdasági válságra hivatkozott, egy izraeli újságcikk szerint 2009. márciusában, a tiszaújvárosi Piramis Center megnyitásakor még azon örvendeztek, hogy a válság ellenére hisznek a kereskedelmi ingatlanprojektjeikben és a cég minden projektjéhez rendelkezik a szükséges finanszírozással:

The company received funding for all of its projects, branded Piramis.

A Casaro Hungary Kft. mindezek dacára ugyancsak szerepel az APEH fekete listáján a végrehajtással sujtott adózók között.

Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért önkormányzati képviselőinktől újabb két évre bizalmat kapott az izraeli hátterű befektetői csoport.

(forrás)