Rendhagyó túrák az Aggteleki Béke- és Rákóczi-barlangba június 5-én
Környezetünk
2010. máj. 11.

<p>Rendhagyó, természetismereti kalandozásra invitálja az érdeklődőket a BEBTE, június 5-én (szombaton). A csapat immáron sokadjára ismét Aggtelekre látogat, ám ezúttal két különlegességet ajánl a természet és a geológia szerelmeseinek.</p>

A dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) rendhagyó barlangtúrát vezet június 5-én az Aggteleki-karszt második, hazánk harmadik legnagyobb barlangjába, az aktív patakos Béke-cseppkőbarlangba, valamint a csodálatos taváról és lenyűgöző kristályképződményeiről és cseppköveiről nevezetes esztramosi Rákóczi-barlangba. Kirándulásunkra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az utazás külön busszal történik, indulás reggel 5 órakor Esztergomból (Bástya áruház elől), 5,15-kor Dorogról (városi uszoda elől), 6 órakor Budapestről (Árpád híd, Volánbusz pályaudvarról).

A tervezett program

 

10 órakor leszállás az esztramosi Rákóczi-barlangba (kb. 1,5 órás program). A barlang kiépített, kényelmes túraöltözetben járható. Magát a barlangot a kb. 200 méter hosszú, egykori vasércbánya táróján közelítjük meg. A hasadékbarlang bejárása vashidakon, vaskonzolokon történik, miközben mindvégig alattunk csillog a közel 40 méter mély, alulról megvilágított tó.

12 órakor leszállás a Béke-barlangba, ahol tervezetten, az aktuális vízállás függvényében 2-3 órás túrát teszünk, részben szárazon, részben pedig a barlangi patakban gázolva. A Béke-barlang föld alatti kanyonját több mint 50 időszakosan működő mésztufagát, valamint a rendkívüli cseppkőgazdagság teszi igazán látványossá, kalandossá, emlékezetessé pedig a vízben való haladás.
A Béke-barlang bejárásához gumicsizma, valamint váltóöltözet ajánlott. Itt kötelező az egyéni elektromos világítóeszköz használata.

A barlangtúrákat előreláthatón 16 órakor fejezzük be. Ezt követően, hazaindulás előtt egy közös jósvafői vacsora szerepel a programban. Hazaindulás kb. 18 órakor. Érkezés Budapestre kb. 22, Esztergomba kb. 23 órakor.

Bővebb információ a jelentkezésről és a költségekről itt olvasható:

http://www.bebte.hu/documents/bekerakoczi.pdf

 

(forrás)