Milliós büntetés a vadplakátoló EHÍR-nek
Közélet
2010. ápr. 17.

<p><a href="http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=285182">Legalább 3,25 millió forintjába kerül az önkormányzati tulajdonú Esztergomi</a> Hírdető Kft.-nek (Ehír) az a tucatnyi óriásplakát, melyről Meggyes Tamás, a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselő-jelöltje mosolyog a választókra immár több hete a környező településekre vezető utak mentén.</p>

Ez annak a büntetésnek a várhatóan még csak első részlete, melyet a Meggyes kampányában résztvevő önkormányzati cég köteles befizetni - szabálysértési bírságként. A hatalmas hirdetőtáblák egy részére ugyanis nem kapott, másik részére pedig nem is kért engedélyt az Ehír Kft. - derült ki a lapunk birtokába került iratokból.


A környező települések környékén egy hónapja kezdték kihelyezni a fideszes politikust népszerűsítő plakátokat. Az Ehír ugyan kérelmet adott be a területileg illetékes dorogi önkormányzathoz, csak éppen a 13 kérelem egyike sem felelt meg a "tartalmi és formai követelményeknek". Ezt már Dorog város jegyzője állapította meg az építéshatósági osztály jelzése alapján. A dorogi hivatalnál lapunk kérdésére közölték: a plakátok egy részének elhelyezése csak bejelentésköteles volt, egy részük viszont - az előírás szerinti 20 négyzetméteres felületet meghaladó méretűek - építési engedély köteles. Az Ehír a hivatalos iratok szerint a bejelentéseket hibásan tette meg, építési engedélyeket viszont egyáltalán nem kért. Ezért az építéshatóság mind a 13 plakát elhelyezését elutasította, illetve eltávolításukra szólított fel.

Ugyanis az Ehír már a kérelmek benyújtásával egyidőben megkezdte a plakátok kihelyezését, ami a csak bejelentéskötelesek esetében megengedhető, az építési engedélykötelesek esetében viszont tilos. Az elutasító határozatok jogerőre emelkedése után - mivel a plakátokat azóta sem bontották el - a dorogi jegyző építésrendészeti bírság kiszabásáról döntött - plakátonként 250 ezer forint értékben. Öt esetben már postázták a bírság-felszólítást, ám úgy tudjuk, ezeket nem vették át az Ehír-nél. A jogszabály szerint 8 nappal a kézhezvétel után kell befizetni a pénzt, különben az adótartozás módjára - APEH-inkasszóval - behajtható.

Az egyik érintett település, Annavölgy polgármestere, Bánhidi József lapunknak súlyos hibaként értékelte a történteket és megjegyezte: ha egy képviselőjelölt megteheti, hogy a plakátok kihelyezésénél, melyeken ő szerepel, semmibe veszik az előírásokat, elvárható-e tőle, hogy képviselőként mindenben jogszerűen jár majd el. (Nem ez az első Meggyeshez köthető jogsértés: emlékezetes, hogy jogerős bírósági döntés ellenére sem engedi dolgozni az általa korábban eltávolított, de hivatalába visszahelyezett esztergomi jegyzőt.) Az Ehír egyébként az esztergomi önkormányzat "kezelésében lévő média gazdája." Mint ilyen, információink szerint csak az idén 176 millió forint önkormányzati forráshoz jutott - ebből finanszírozzák például a városban sokak szerint a Meggyessel túlságosan elfogult Hídlap című önkormányzati újság előállítását.

 

(forrás)