Az ORTT elmarasztalta az ETV-t és a TV2-t
Közélet
2010. ápr. 14.

<p>Zentai Plajner Zsolt a Jobbik MM Esztergomi Alapszervezetének elnöke fordult kifogással az ORTT Panaszbizottságához a Jobbik márciusban tartott demonstrációjáról szóló ETV-s és az onnan átvett TV2-es tudósítással kapcsolatban. Az ORTT mindkét esetben helyt adott a Jobbik panaszának.</p>

Az ORTT Panaszbizottsága előtt bemutatásra került mindkét panaszolt műsorszám. Ez alapján a testület egyhangúan kimondta, hogy az ETV március 26-án sugárzott Híradó c. hírműsora megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, amikor Zentai Plajner Zsolt két kérdésre adott válaszát is úgy vágta meg, hogy azok teljesen más értelmet kaptak.

Szintén egyhangú szavazással került kimondásra az, hogy a TV2 Tények című hírműsora megsértette a tárgyilagos és hiteles tájékoztatás követelményét amikor átvette az ETV által leadott manipulált anyagot.

Az ORTT mindkét TV csatornát kötelezte arra, hogy a meghozott határozatok jogerőre emelkedése utáni következő hírműsorukban adjanak lehetőséget a panaszosnak az álláspontja kifejtésére.

A Jobbik által kifogásolt részek az szeretgom.hu ezen oldalán tekinthetők meg.

ETV háttér információk

Az esztergomi adófizetők pénzéből fenntartott ETV hosszú hónapokig szerepelt az APEH feketelistáján, ahol a köztartozással rendelkező cégeket tartotta nyilván az adóhivatal. 2008 második felében megkísérelték az ETV-t bevinni a Strigonium Holding védőszárnyai alá, de az első pénzügyi áttekintés során kiderült, hogy a cég gazdálkodásával nagyon nagy bajok vannak. 2009 tavaszán a problémákat már mindenki olvashatta az ETV Kft. könyvvizsgálói jelentése ugyanis bárki számára elérhető a város honlapján. Kiderült: a pénzügyi fegyelem sorozatos megszegése és fiktiv ellenőrízhetetlen számlák tömkelege jellemezte a gazdálkodást.

A kiszivárgott, többek által elmondott információk szerint előfordult, hogy az ügyvezető Jakab több millió forint tagi (!) kölcsönt nyújtott papíron az ETV Kft-nek, majd néhány napon belül ezt szinte teljes egészében "eltüntette" fiktív számlákkal. Sok esetben a számlákon két cég neve szerepel: az egyik az MRMK Produkció Kereskedelmi, Szolgáltató és Gyártó Bt. (mely 2008 évben átalakult a HD Pictures Kft-vé: a tulajdonos Jakab Péter és Csúcs Zoltán), valamint az "Az élet íze" Kft (tulajdonosok szintén Jakab Péter és Csúcs Zoltán). Ez utóbbi cég volt, aki többszázezres számlák sorát nyújtotta be az ETV-nek teafogyasztás, helyszínbiztosítás címén. De ugyancsak Csúcs Zoltán egyik cégével szerződött az ETV a képújság alatt hallható zene szolgáltatására több millió forint ellenértékben.

Egy időben Jakabot bízta meg a városvezetés azzal, hogy egy új esztergomi rádióadás kivitelezésének előkészületeit végezze el a korábban megszűnt Esztergom Rádió elzárt berendezéseinek felhasználásával - erre forrásunk állítása szerint 8 millió forintot kapott. Ez a pénz is eltünt, de a rádió nem indult be, csak egy internetes próbaműsor fogható, melyet ezen összeg töredékéből meg lehet valósítani.

Úgy tudjuk, hogy Jakab ügyvezetőségének másfél éve alatt, összesen több, mint 30 millió forint sorsáról nem lehet pontosan tudni, hogy mire fordítódott. A számviteli fegyelmet erősen megsértették, előfordult, hogy az APEH által zárolt számlák mellett újat nyitott az ügyvezető és kifezetten arra utaltatott.A Kft. felügyelő bizottsága sem működött ezen időszak alatt - tudomásunk szerint a 2007 februárjában lemondott korábbi FB-t csak idén tavasszal sikerült pótolni. 2009 tavaszán azután megtörtént az elképzelhetetlen: a könyvvizsgáló nem fogadta el a Kft. mérlegét és ezért jelenleg is folyik az ETV előző évének teljes újrakönyvelése, melyet információink szerint a Strigonium Zrt végez. Kérdés, el lehet e tüntetni a hiányosságokat utólag.

Jakabot tavaly tavasszal ideiglenesen Silye József, az EHÍR Kft. vezetője váltotta az ETV ügyvezetői székében. Az ő irányítása alatt folytak a gazdasági vizsgálatok.

Ismereteink szerint Jakab ellen mindezidáig büntetőjogi felelősségrevonást nem kezdeményezett a többségi tulajdonos Esztergomi Önkormányzat. ( - forrás)

 

Bár az ETV teljes mértékben kiszolgálta Meggyes Tamás kampányérdekeit műsoraival,  mégis újabb váratlan fordulat következett be április 9-én az ETV életében. Az esztergomi képviselő-testület kirúgta Silye Józsefet is. A hivatalos indoklásról nem tudunk, azonban a városházi informátoraink szerint eltávolítása mögött valójában az előbbiekben felsorolt pénzügyi problémák kreatív megoldásának elutasítása állt. A cég élére most az esztergomi Fidesz elnök élettársa került, aki leginkább a CSAÓ MSZP című kampányvideoban csillogtatta meg eddig tehetségét és a televíziós szakmához való hozzáértését.

(forrás)