A haldokló város

A haldokló város

Törölt felhasználó #43
2010. 04. 05. 20:54

Egy normálisan működő városban jól megférne egymás mellett a multi és a hagyományos értelemben vett kiskereskedő. Sajnos a tendencia azt mutatja: Esztergom egy nem normálisan működő város.

Jómagam is azok közé tartoztam, akik sürgették a multik betelepülését városunkba, hiszen a választék bővülése és az árak bizonyos szinten történő lenyomása valahol a kisemberek érdeke is. Azonban Esztergomban nagyon rossz irányba fordult a történet: a belváros haldoklik.

2003-ban vezették be Esztergomban a fizetős parkolási rendszert. Mindez néhány hónappal az első esztergomi nagyáruház megnyitása után történt. Lehet ez persze véletlen is, de végeredményben mindenképpen a multi malmára hajtotta a vizet. Az 5.000 négyzetméteres eladótér és az ingyenes parkolási lehetőség csábította a vevőket, a belvárosban ugyanakkor megkezdődött a kereskedelem lassú agóniája. A Tesco azóta bővítette eladóterét és tervbe vették azt is, hogy a távolsági buszok végállomása - az amúgy minősíthetetlenül rossz állapotban lévő Simor utcai végállomásról - az áruház mellé költözik.

A tavalyi évben megnyílt az Aldi áruház, szintén a Dobogókői úton, valamint szorosan mellette a Park Center, ahová a ruházati jelleggel működő Takko és Vögele, a Müller drogéria, a Humanic cipőbolt és az Euronics elektronikai áruház költözött.

Ez utóbbi sokáig a belvárosban szolgálta ki a vevőket, ám a végzet őket is a város szélére sodorta. Ugyanis több mint egy éve egy újabb csapás érte a belváros kereskedőit. A Strigoniumnak havonta több mint 1 millió forint bevételt hozó Bástya parkolót - mint utólag kiderült - mindenféle engedély nélkül elbontotta a város. Ezzel azonban nem csak az Euronics régi helye lehetetlenült el mint üzlethelyiség (amely miatt hamarosan kártérítési per elé nézhet a város) hanem a Bástya áruház tágabb környezetében is megnehezült a vásárolni szándékozók és emiatt hatványozottan a kiskereskedők sorsa is.

A fizetős parkoló is sokkalta több vevőnek biztosított lehetőséget a vásárlásra, mint a körülbelül 120 parkolóhely megszüntetése. A parkolásra gyakorlatilag csak a mélygarázsban van lehetőség, ami ennek - és a nevetségesen alacsony díjszabásának - ellenére is üresen kong. Az emberek egyszerűen nem kedvelték meg ezt a lehetőséget, no meg őszintén: ki a fene akar több száz métert gyalogolni egy nagybevásárlás után a szigetre? Persze lehetne példát is mutatni, akár városvezetőinknek is, azonban ők sem jeleskednek a mélygarázs használatban. Rendszeresen a városházi autókkal van tele a Bottyán utca, és alpolgármesterünk sem átall a Lőrinc utcán parkolni, akár a tilosban is - tegyük hozzá meg is büntették érte, de ez után nem sokkal a megállni tilos táblát kitolták majdnem az utca végéig, a zavartalan parkolás érdekében.

Tessenek szívesek lenni végig sétálni a Széchenyi téren, ahol egykoron minden kapuban valami bolt kínálta portékáját. Volt egy drogéria Gyuszi bácsival, aki köpenyében várta a betérő kuncsaftokat, ott volt a Galéria, a Lottózó, az Olimpia cukrászda, de akadt ott Játékbolt is. Most épp az Aranypók dobta be a törölközőt, ahogy a gyászos feketével lefüggönyözött kirakatukra ragasztott papírlap hirdeti: „elköltöztünk". Mi maradt a téren? Kocsma, akarom mondani „kávézó", mert az illik a városvezetés koncepciójába, mely szerint vigalmi negyed lesz itt kérem szépen! Vigalmi negyed a „magyar Róma" főterén!
Helyette ma azonban nincs más mint a városképet tönkre rondító bódéváros, központjában az überronda sárga tetős színpaddal, ahonnan a városépítő szoktavolt bejelenteni zavaros beszédben az ellene törő rosszak galád - ám leleplezett - terveit.
Ezeknek a bódéknak nem itt van a helye. Nem a történelmi belváros épületeinek ilyen-olyan minőségben felújított homlokzatát kellene eltakarni. Itt lenne az idő, hogy költözzenek: például a Kis-Duna partra. Azonban ez a költözés is felesleges, ha a város képtelen lesz árusokkal megtölteni a kis faházikókat. A méregdrága bodegák így csak a pénzt viszik, hisz az őrzésük sem kevés forintjába fáj a város adófizetőinek. Valakinek nagyon megéri azonban ez is.

Visszatérve a multi kérdésre: egyértelmű, hogy a Tesco és az Aldi betelepülése az élelmiszer kiskereskedők életét keserítette meg - amit a nemsokára megnyíló Lidl csak tovább fog fokozni. Némi pozitívum, hogy voltak akik felismerték a versenytársak hatására, hogy ma már nem megengedhető az, hogy délután ötkor lehúzzák a rolót, egyre többen maradnak hosszabb ideig nyitva, mert ez lehet a túlélésük záloga.

A kereskedelmi övezetbe települt ruházati boltok szintén egy elég alapos ütést vittek a városban létezni próbáló kereskedőkre. Az ingyen parkolás a parkolóhely keresgélés helyett sokakat meggyőz arról, hogy ha már nem a nagy Budapesten, hanem Esztergomban akarják elkölteni megkeresett pénzüket, azt ne a belvárosban, hanem az ipari park mellé települt valamelyik nagyáruházban tegyék.

A Tesco barkács részlegének kínálata eddig viszonylag hidegen hagyhatta az ilyen profilú kereskedőket. Néhány hét és ők is érzékelni fogják a rideg valóságot. Szintén a város peremén megnyílik az ország 20. Praktiker áruháza!
Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet! Hiánypótló a környéken egy barkácsáruház, azonban a tágan vett belváros, festék, vas és villamossági boltjai mind felköthetik a gatyájukat az erős - és ismét ingyenes parkolással megtámogatott - vetélytárs miatt.
A Praktiker kínálatát áttekintve, alaposan át kell, hogy gondolják a jövőjüket a városban található bútorboltok és tüzéptelepek is. Egy olyan 6900 négyzetméternyi óriással kell megküzdeni a kiskereskedőknek - akik számára még a megállítótáblák kihelyezését is a végletekig megnehezíti az önkormányzat - aki ereje folytán hetente tudja katalógusát eljuttatni minden egyes postaládába.

De vajon mi az érdeke az önkormányzatnak? A jelen állapot szerint a kiskereskedők érdekeit vastagon felülírja az szempont ami az eltúlzott költségvetési kiadások ellensúlyozásaként minél több ingatlan eladását helyezi előtérbe. Csak a Praktiker 4,5 hektáros területének értékesítéséből 465 millió forint folyt be a költségvetésbe. Hogy ez mire elég? Például közel ennyi pénz jutott a megalakulása óta az UD Zrt. leányvállalatával közösen létrehozott Védvár Zrt-nek, amiből a városőrök autókázását és sétálgatását fedezik.

Hogy a kiskereskedelem elhalásával mit veszítünk mi esztergomiak?
Munkahelyeket elsősorban, hiszen a bezárt üzletek nagyon ritkán foglalkoztatnak alkalmazottakat. Adóbevételekben is kiesés fog jelentkezni, sőt nem egy cég felszámolására is sor kerülhet. A halott cégek pedig nemigen fognak semmiféle beruházásba kezdeni, a megüresedett üzlethelyiségek állaga értelemszerűen romlani fog. Ez a folyamat néhány éve lejátszódott már Budapesten, például a körúton és annak környékén. A mai napig leragasztott kirakatok csúfítják csak a környezetet.

Mi lenne a kilábalás útja? Sokszor felvetődött már az emberi parkolási viszonyok kialakítása, értelemszerűen a felszíni parkolás ingyenessé tételével kezdve. Akik most a feleslegesen megépített és méregdrágán megvásárolt mélygarázsok bevételeit kezdik most félteni, azok gondolkodjanak el azon, hogy az 1,68 milliárd forint mennyi idő alatt fog megtérülni a 45 forintos óradíjakból! Ennél már az is szerencsésebb lenne, ha a mélygarázs is ingyenes lenne, így talán lenne esélye annak, hogy az emberek használják is végre, ha már ott van a szigeten! Igazából érdemi bevételtől nem esne el a város és így megvalósulna a forgalomszabályozó szerepe is, esetlegesen valóban nem a felszíni helyeket foglalnák el az autósok, egymással versengve a kevéske helyért.

Több napos turizmusra építeni badarság egy ekkora városban, annak ellenére is, hogy a nagyszabású városépítő tervek mind ezt az indokot hozzák fel mint célt. Azonban azt be kell látni, egy ekkorka „élményfürdő" soha nem lesz képes olyan mennyiségben idevonzani a turistákat, mint azt remélik nagyjaink.
Esztergom egyetlen ütőképes látnivalója nem más mint a Bazilika. Azonban meg kellene találni a módját annak, hogy az ott megforduló több mint egy millió ember a városba is bemerészkedjen! Ennek jelenleg több akadálya is van.
Nézzük csak a várost egy turista szemével! Elindulunk a várból lefelé és a Múzeum cukrászda előtti kanyarból magunk elé tekintve a szemünk elé táruló látvány inkább a lehangoló mint a csalogató kifejezéssel írható le!
A romos házak mellett elhaladva egy bejrúti életképbe is beillő, valaha szebb napokat látott Fürdő szálló semmibe vezető lépcsője fogadja a látogatót. Bátor civilizált embernek kell lennie, aki elsétál emellett a borzalom mellett.
Amint az tisztán látszik: a Regia Civitas beruházása - a sok szabálytalanság miatt - léket kapott. Érdemes lenne több ütemben gondolkodni. Okosan felhasználva a szálló felújítására elnyert összeget, helyre hozni ezt a történelmi épületet, körülötte pedig - visszaállítva a Bástya parkolóját - egy európai színvonalú közparkot létrehozni.

Az üzletek profiljában is némi változtatásra lenne szükség. A multik a nagy falatokat már kisajátították maguknak, az itt élőknek és vállalkozóknak meg kellene találni azt az egyetlen szegmenst ami még szabad és kihasználatlan: a turisták kiszolgálását. Értve ez alatt az étkeztetést és az ajándék és emléktárgy kereskedelmet is. A Bazilika mint olyan, kiapadhatatlan ötletforrás kellene hogy legyen az ajándékgyártók részére, feltéve ha a fizetőképes kereslet eljut odáig, ahol ezeket az emléktárgyakat megveheti.
Ehhez lenne szükség a fentebb említett változtatásokra, hogy a turisták el merjenek jutni azokig a helyekig ahol megvehetik ezeket a tárgyakat. A város mai kinézetével, a már említett romos Fürdő szállóval, a Zöld ház környékén található palánktengerrel körülvett közel keleti hadszíntérrel még a reménye sincs meg ennek. Sajnos.

Esztergom lakóinak és vállalkozóinak annyit kellene csak tenni, hogy végre kiállnak saját érdekeik mellett a városvezetés esztelen intézkedéseivel szemben. Ezt senki nem fogja helyettük megtenni, ideje lenne észrevenni ezt. Amíg nem lesz késő.

 

2010. 04. 24. 14:45

Haldoklik a város - -  a feltett bírósági anyagban szó van a megoldatlan belvárosi parkolásról is, ugye jól olvastam?!

2010. 04. 17. 16:31
Szívesen olvasnék egy alapos elemzést a mozgáskorlátozottak helyzetéről itt Esztergomban, 
a városvezetés hogyan segíti életüket, mindennapi közlekedésüket a városban?

2010. 04. 15. 14:52

A napokban megfordultam Érden, hogy micsoda fejlődés van ott a városközpontban!

A centrumban, a vasútállomás mellé és a buszvégállomás fölé építettek egy 3 szintes parkolóházat, ami INGYENES! Dugig volt!

Pedig ott is Fideszes városvezetés van...

2010. 04. 10. 21:25

A kerékpárúttal lesz valami? Nyerges lábatlani végétől egészen a zsidódi elágazásig el lehet tekerni, utána viszont az életveszélyes 11-esen kell továbbhaladni. Nyáron szinte mindennapos látvány az elágazásnál a fejüket vakaró és térképet értetlenül néző kerékpáros karaván.

2010. 04. 10. 18:52

Politikamentesen: ebbe a "haldokló" városba április 16-a végre hoz egy kis életet, egy jó kis koncert a Kályhagyár Csarnokban 18 órától (többek között Romantikus Erőszak).

Tudom, ez itt nem a reklám helye, de amiért beírtam, az az, hogy az ezzel kapcsolatos (tegnap kirakott) plakátokat már le is tépkedték (mellőlük a Jobbikos plakátokat szintén).

Éjszaka figyelni fogunk!!

2010. 04. 09. 20:27

Egy találós kérdés:

 

Ha biciklizel rajta döbörög alattad?

Ez az esztergomi Széchenyi tér.

Próbáljátok ki! Menjetek át rajta és hallani fogjátok a millárdos költségen épített tér kőlapjait, ahogyan puffognak a kerekek alatt! "Tökéletes" szakbarbár munka - mondhatom!

 

Egyébként: olyan a tér, mint amilyen a lelkivilága a megalkotóinak: SIVÁÁÁÁÁÁR!! Sajnálom, de be kell ismerniük, hogy SIVÁR a tér. Egy nagy kőplacc, aztán ennyi.

Elüldözték onnan az életet (az ott élő embereket) és csak a nagy házakat látni, az óriás sivatagi kőlaptengerrel együtt.

Ismerek olyan embert, aki évek óta viszolyog attól, hogy emberekkel találkozzon  személyesen - pl: fogadónapon - így számomra érthető, hogy a tér is ilyen siváran - elnéptelenedetten - a legmegfelelőbb megoldás az Ember lelkének.

 

Azt is hallottam a napokban, hogy a színpadot meg azért vitték el a sátor alól, mert nem fizettek érte - vagy nem tudtak fizetni!

Tudtok erről valamit??

 

 

 

 

2010. 04. 09. 9:51

Tegnap sétáltam egyet Kecskeméten a főtéren. Sacc/kb 400-500 ember volt délután 2 körül kint, a kávézókban nem volt szabad asztal, a téren van bankfióktól könyvesbolton át gyógyszertárig mindenféle üzlet is. Természetesen lehet közlekedni a tér körül, az üzletek előtt autóval is, bár a forgalomszervezés miatt ezt viszonylag kevesen és ritkán teszik meg. A tér egyik felén egy dél-amerikai zenész csapat nyomta az el condor pasa-t.

Tegnapelőtt sétáltam egyet Esztergomban a főtérent. Sacc/kb 10-15 ember volt délután 2 körül kint. A Napos oldal asztalainak 90%-a üresen várta, hogy valaki betérjen. A téren üzleteket nem láttam, a bankfiókok közül már csak egy volt nyitva. A tér közlekedhetetlen - a forgalomszervezésnél egyáltalán nem gondoltak az ilyen irányú igényekre.

 

2010. 04. 09. 9:42

Én az eredeti cikkhez szeretnék hozzászólni. Egyfelől én is egy Esztergomon túlmutató problémának gondolom a belvárosok leromlását. Amit sajnálok, hogy itt sem sikerült jól működő megoldást találni. A parkolódíjak valóban máshol is vannak (minden pozitív és negatív hatásukkal együtt, mint csökkentik az autóforgalmat, a zsúfoltságot, javítják a levegő minőségét és csökkentik a boltok forgalmát), bár a hasonló nagyságrendű Tata központjában kétórás ingyen parkolás a megengedett. Vagyis ezzel a vevőket nem ijesztik el, de az ott dolgozóknak máshol (értsd távolabb ) kell parkolót találniuk. Szerintem ez üdvösebb megoldás lenne itt is. Persze ezzel nem oldódna meg minden egy csapásra.

Tetszik, vagy sem ma az autó hozzátartozik az életformánkhoz. Amikor azt mérlegeljük, hogy hová menjünk bevásárolni, akkor a szempontjaink közt van a parkolási lehetőség is és a mindent egy helyen beszerezni lehetősége. Ha nincs autónk-jómagam kb 10 évig jártam egy másik városba dolgozni busszal-, akkor azért kevesebbet költök, mert szeretnék kevesebbet cipelni. És hétvégére időzítettük a nagy bevásárlásokat. Ezek viszont autó hiányában időigényesebbek voltak. Tehát most, hogy választhatok, mivel megyek el bevásárolni és hová, az időigénye szerint döntök főleg. Oké, van még más szempont is, hogy a zöldséget, gyümölcsöt jobb szeretem a piacon beszerezni, a kedvenc kávém nem kapható a Tecsoban stb. De ezek már csak cifrázzák a dolgokat, a fő szempontokon nem változtatnak.

 

Én abban látom a jelenlegi koncepció hibáját, hogy túlságosan egy dologra, a turizmusra koncentrál. Egy élő belvárosban nem csak kávézó van és szuveníreket árusító bolt, hanem élelmiszerbolt stb. is. A térre behajtás tilalmával ez lehetetlen. Így nyert a város egy főteret, ahol programokat rendezhet (ez jó!), de csak a turisták nem tudják eltartani az itteni boltokat, és a logisztikai gondokról ne is beszéljünk. Valami kompromisszumosabb megoldás jobb lett volna. Ez meg nem tartozik a számomra hisztérikus városvezetés erényei közé.

 

A Kossuth Lajos utca valóban nagyon leromlott állapotban van.

2010. 04. 07. 21:33

Helló mindenki! Ja, és Petrovics Úr!

 

A cikk tökéletes, helytálló és pontosan rávilágít arra a tényre, hogy a városvezetés évek óta leszarja a kisvállalkozókat - például - éppen azzal, hogy a belvárosból a parkolódíjak behabzsolásának vágya miatt - kvázi - kiszorítja a multik parkolóiba az embereket! Ennyi! Ilyen egyszerű! Még akkor is, ha Petrovics Úr azt állítja, hogy: NEEEEMMMMM!

A profit, az profit, s ez fontos minden döntéshozónak is ebben a töpörödött, szennyes, kátyúktól duzzadó kis városban. Tehát, mindig alaposan meg kell fontolni, s mint látható, meg is fontolják, hogy merre mozduljon a mérleg nyelve. (ahol a lóvé, ott szopunk)

Én esztergomi vagyok.  Sajnos, azt kell mondanom, hogy ez egy kurávra elfuserált, agyamputált város. Tudjuk jól, hogy minden városon vissztükröződik a vezetésének magatartásvonala...az agya...nos, erről ennyit. 

Remélem, egyszer veszik a bátorságot, s Isten igazából bele mernek nézni a tükörbe és megússzák azzal, hogy nem lövik le saját magukat....

Ezt a várost leszopa---tták a komcsik, s utánuk meg kiaknázzák a tetvek.... "oszt ennyi!!!!

Lassan 56 éve nézem, hogy mi nem történik, s mi nem fejlődik Esztergomban.....

Duma, himihumi, bugi-bugi, az van!!!!

 

A "szakbarbárság" kétségbeejtő....

 

 

 

 

 

 

 

Eredeti méret

2010. 04. 06. 7:55

Nagyon nagy kár, hogy ez nem került be a nyomtatott szeretgomba! SírósRosszallMeglepettÜvöltés

2010. 04. 06. 6:03

Esztergom évek óta csak a „Sodródó város”. Tehetségtelen, szolgalelkű emberek gyülekezete bitorolja a gazdasági és politika hatalmat. Nincs csak a mega elképzeléses anarchia diktátor vezetésével, aki egy ifjúgárdista századot sem tudna tisztességesen vezetni.

2010. 04. 05. 21:55

Tudomásom szerint a "színpad és társai" nevű ideiglenes építmények legfeljebb 180 napig állhatnak engedély nélkül. Engedély pedig e köztérre, amelyikre nincsen beépítési lehetőség, nem adható. Ugyan sátorszerkezetre, földhöz nem rögzített bódékra engedélyt nem kell kérni, azonban más jogszabályt sem sérthet azok létesítése. Még a beépítést rendező helyi rendeletet sem. Bár megjegyzem az éttermi tető véglegesen a földhöz van ragasztva és nem sátorszerkezet...

Vagy esetleg rosszul tudom.