Silye megtagadta közérdekű adatok kiadását
Közélet
2010. márc. 20.

<p>Három - megítélésem szerint - közérdekű és nyilvános adatot kikérő kérdést intéztem az Esztergomi Hirdető Kft-hez még március 11-én. A tegnapi napon érkezett meg Silye József ügyvezető válasza, melyben megtagadja az adatok kiadását - mivel szerinte az önkormányzati cégre nem vonatkozik az adatvédelmi törvény 19. §-a.</p>

A három kérdés a következő volt:

1. Az Esztergomi Hirdető Kft. és a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, valamint az Esztergomi Polgáregylet között kötött, a Hídlap vagy a Kft. kiadásában megjelenő Helyi Téma c. hetilapokban történő bármilyen fizetett megjelenésre vonatkozó szerződés tényét, sorszámát, a szerződött és megfizetett ellenértéket a 2006. január 1. és 2010. március 10.-e közötti időszakban.

2. A Bayer Zsolt újságírónak, Bod Péter Ákosnak, Knapp János Pálnak a 2006. január 1. és 2010. március 10.-e közötti időszakban a Hídlapban közölt cikkeiért bármilyen formában kifizetett összegek listáját, és azon szerződéseket melyeknek folytán fent nevezett személyek ezen cikkek megírására megbízást kaptak, vagy megbízást elfogadtak.

3. A Meggyes Tamás által jegyzett, a Hídlap 2008. május 24-i számában megjelent „Parkolásból politika" c. - egy bírósági peranyag szerint fizetett hirdetésként megjelentetett cikk - számláját, az erre megkötött szerződéssel együtt.

Az ügyben a mai napon az Adatvédelmi Biztoshoz fordultam, kértem az állásfoglalását és a közbenjárását:

Tisztelt Adatvédelmi Biztos!

2010. március 11-én közérdekű nyilvános adatok kikérése céljából fordultam az Esztergomi Hirdető Kft-hez, a jelen e-mailhez csatolt első számú melléklettel.

2010. március 18-án kelt válaszában a Kft. ügyvezetője az adatok kiadását megtagadta, arra hivatkozva, hogy a Kft. nem tartozik az Avtv. 19. § hatálya alá.

Határozott véleményem, hogy a Kft. igazgatója téved.

Az Esztergomi Hirdető Kft. közvetve, a Strigonium Zrt. nevű cégen keresztül az Esztergom Város Önkormányzatának többségi tulajdonában álló, lényegében önkormányzati cég. Saját honlapján (www.ehirkft.hu) is úgy definiálja magát, hogy "A 2007-ben alapított Esztergomi Hirdető Kft. a Strigonium Holding tagja, és az Esztergom Város Önkormányzatának kezelésében lévő média gazdája."

Magyarul az Esztergomi Hirdető Kft. saját maga is úgy definiálja magát, mint az Önkormányzat kezelésében lévő média gazdáját - lényegében tehát saját maga is beismeri, hogy önkormányzati vagyont hasznosít, kezel. Nyilván az önkormányzati média "gazdájának lenni" önként vállalt önkormányzati feladatot jelent, mely költségtakarékossági, vagy egyéb okokból egy gazdasági társaságba került kiszervezésre. Ezen gondolatmenet alapján tehát az Esztergomi Hirdető Kft. véleményem szerint olyan önkormányzati szerv az Adatvédelmi törvény 19. §-a szerint, melynek tiszteletben kell tartania az Avtv. előírásait és kérésre teljes betekintést kell nyújtania az általa kezelt vagyonnal összefüggő közérdekű és közérdekből nyilvános adatokba.

Az Esztergomi Hirdető Kft. kiad egy Hídlap c. időszaki kiadványt, mely hetente jelenik meg 34 ezer példányban, és terjesztésre kerül Esztergom közigazgatási határain kívül is. A terjesztési körzetről, az ehhez szükséges többlet kiadásokról ismereteim szerint minden esetben a tulajdonos önkormányzat határozott önkormányzati üléseken, tehát a tulajdonos közvetlen felügyeletet gyakorol a cég felett, számára az előírt többletfeladatokhoz közpénz forrásokat biztosít.

Legutóbb épp a 2009/153 számon közzétett közbeszerzési értesítő szerint kap a Kft. 16 hónapon át összesen 175 000 000 Ft + ÁFA értékben kap közpénzt Esztergom Város Önkormányzatától a Hídlap c. kiadványban való felületek bérlésére. Úgy vélem ebből a havi közel 11 millió forintból a Hídlap c. kiadvány teljes havi költsége fedezhető - a közbeszerzés célja vélelmem szerint éppen ez. Emiatt azonban az általam kért, a Hídlapra vonatkozó kérdések mindegyike az Önkormányzat által juttatott közpénz felhasználásával kapcsolatos, és mint ilyen mindenképpen közérdekű és nyilvános adat.

A Ptk. 81. § 3) és 4) bekezdése alapján is kötelessége tájékoztatni engem a Kft.-nek a közpénzek felhasználásával kapcsolatos nyilvános adatokról. A Ptk. 81. § szerint ugyanakkor a kezelt vagyonnal kapcsolatban a Kft.-nek üzleti titkai sem lehetnek - erre vonatkozóan több ítélet is alátámasztja a hazai bírói gyakorlatot.

Kérem a fentiek alapján az Adatvédelmi Biztost, hogy a fent vázolt ügyet kivizsgálni szíveskedjen, és amennyiben egyetért velem, úgy rendelje el a kért közérdekű adatok kiadását részemre. Az ügyben nem tervezem bírósági eljárás megindítását - látva a bírósági út lassúságát (egy tavaly januári adatkikérésem ügyében idén januárban lett jogerős ítélet, melyet még a mai napig sem hajtott végre a vesztes alperes Esztergom Város Önkormányzata).

Tisztelettel,


Cserép János

(forrás)