Nem kérünk a madárkás áruházból - bojkott az Auchan ellen

Nem kérünk a madárkás áruházból - bojkott az Auchan ellen

2010. 03. 12. 20:48

Országos bojkottra szólítanak fel civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától.

Az Auchan dunakeszi áruházát olyan módon kívánja bővíteni, illetve fejleszteni, amellyel természeti értékeket veszélyeztet. Osztva a beruházással kapcsolatos aggodalmakat, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) is csatlakozott a beruházás elleni, 2009 végén kibontakozott tiltakozáshoz. A TVE kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyílt levélben az áruházlánc magyarországi vezetését, február végéig nyilvánosan álljon el bővítési terveitől. Kilátásba helyezték, ellenkező esetben tagjaikat, szimpatizánsaikat és a közvéleményt mozgósítva országos méretűvé fokozzák az Élőlánc Dunakesziért! által 2009. december 12-én meghirdetett Auchan elleni bojkottot.

A vállalat válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza - jóllehet, a szervezetek erre kérték. Ennek megfelelően a nyílt levelet aláíró, valamint a kezdeményezéshez időközben csatlakozott civil szervezetek, 2009. március 4-én meghirdették országos bojkottjukat.

Bár a vállalat azóta is rendre igyekszik eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket és törvénytisztelő magatartását hangsúlyozza, a bojkott felhívást közzé tevő 26 társadalmi szervezet továbbra is aggályosnak találja a terveket.

A civilek az érintett terület természetvédelmi, illetve élőhely típus szerinti besorolásával (azaz, hogy láp-e a láp) kapcsolatos értelmezési viták ellenére is úgy vélik: a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna. Az áruháztól keletre fekvő - a vállalat birtokába került - teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ahol még a legkisebb beavatkozás is súlyos következményekkel járhat. Példának okáért már a Dunakeszi tisztított és tisztítatlan szennyvizét levezető Óceán-árok lápon való átvezetése is kétség kívül kiszámíthatatlan ökológiai kockázattal bír.

Bár az áruházlánc korábban, és azóta is arra hivatkozott, hogy tervei nem sértik a törvényes rendet, a bojkottot hirdető szervezetek hangsúlyozzák, hogy a felelős vállalati működés túlmutat a jogszabályok betartásán. Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem épít új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.

Bojkottáld Te is az Auchant mindaddig, amíg le nem mond természetromboló tervéről!


Csatlakozás és további információk: www.tudatosvasarlo.hu/auchan >>>


A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállás eseményeiről a www.tozegto.freeweb.hu oldalon tájékozhatsz részletekbe menően.


Alag Lakóparkért Egyesület
Beklen Alapítvány
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub
Herman Ottó Természetvédő Kör
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klub
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet
Zöld Fiatalok Egyesület

 

2010. 03. 13. 8:13

Egy kicsit mindig furcsán érzem magam, amikor egy ilyen (amúgy jogosnak tartott) felhívást olvasok és utána kimegyek valahová a városba, ahol szemét-szemét hátán, egy rakás szemétdomb a környék, az ország. Fontos ügy a "nagy" természetvédelem, de talán kicsiben kellene először kezdeni, utána mindenki nyugodt lelkiismerettel, hitelesen követelheti a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételét.

 

Szerintem.