Lehetőségek az autóiparban
Gazdaság
2007. szept. 10.

<p>Mérnökhiány, jól képzett szakemberek hiánya, nyelvet beszélő gépész és villamosmérnököket, informatikusokat keresnek a magyarországi autógyárak.</p>

Egy jól képzett szakmunkás Szentgotthárdon, Győr­ben vagy Esztergomban a különböző üzemekben kiválóan keres, hiszen az utóbbi években a szakképzés nem tudta követni az autóipar igényeit. De az egyéb autóiparhoz, közlekedéshez kapcsolódó cégek, az alkatrészgyártóktól az importőrökig keresik a képzett mérnököket, marketingeseket, gazdasági végzettségű munkatársakat. Csak épp olyan készségeket várnak el tőlük, amelyekkel csak kevesen rendelkeznek a felsőoktatásból kikerülők közül. Például az angol vagy német nyelv ismeretét; ma egy két nyelven jól boldoguló gépész- vagy villamosmérnöknek (főként, ha egyetemi évei alatt szerzett némi gyakorlatot is) nem kell sokáig várnia egy jól fizető állásra.

Az autóimportőrök piacán nagy a verseny, egy jó területi vezető, marketinges vagy akár néhány agilis értékesítő százalékokat jelenthet az eladásban. A belső piacon nem annyira a nyelvtudást követelik meg, hanem megfelelő végzettségen túl a gyakorlatot, a rutint, a csapatmunkában való jártasságot és a rugalmas hozzáállást. Egy pályakezdő fejlesztőmérnök viszont nem árt, ha az informatikai ismereteken és a nyelven kívül egy cégnél is szerzett gyakorlatot az egye­tem alatt, beleszagolt a mun­kahelyi légkörbe.

Forrás: metro.hu

(forrás)