„Magyar érdekről okosan" (Avagy Kövér László hazudott a hallgatóságnak)
Közélet
2010. márc. 5.

<p>Míg a Jobbik filmvetítéssel egybekötött lakossági fórumát önkormányzati tiltásra nem rendezhették meg az esztergomi Technika házában, addig két nappal később, ugyanebben a Polgáregylet által lefoglalt épületben a Fidesz tartotta - a kampányidőszakban - immáron harmadik rendezvényét.</p>

„A magyar érdekről-okosan" címet viselő előadásra, - melynek vendége Kövér László, a FIDESZ Országos Választmányának elnöke, Hargitai János, a KNDP parlamenti frakciójának tagja, Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója volt, - körülbelül 100 érdeklődő volt kíváncsi. Persze ebbe beleszámítandó a „munkaköri" kötelezettségeik miatt részvevő önkormányzati dolgozó, a Fidesz és a Fidelitas helyi tisztségviselő, valamint 20, a kérdéseiket feltenni akaró Jobbik szimpatizáns is.

A beszélgetés moderátora  Lanczendorfer Erzsébet, a KNDP frakciójának tagja a köszöntés után azzal kezdte mondandóját, hogy létezik az ún. ősmagyar újpogánykodás, ami keresztényellenes. Szerinte az ősmagyar szinkretizmus tagadja a kereszténység szerepét a nemzetté válásban. Majd kijelentette, hogy az  ősmagyar szinkretizmusnak van politikai vetülete és (bár ezt nem indokolta) ez szerinte nem más, mint a Jobbik. Erzsébet asszony kijelentette, hogy keresztény embernek csak a keresztényi radikalizmus elfogadható, ami a mózesi tízparancsolat és a Krisztusi erkölcsösség.

A képviselőnő közben olyannyira belelovallta magát mondandójába, hogy lezárásképpen nagy hévvel kijelentette: „keresztény hitvalló ember nem szavazhat a FIDESZRE".

http://esztergom.jobbikhosting.com/keresztenyfidesz.mp3

A döbbent csendet, csak kuncogás és két Jobbik tag vastapsa szakította meg - ez a Freudi elszólás önmagáért beszélt.

 

Ezután Mráz Ágostontól, a Nézőpont Intézet igazgatójától megtudhattuk, hogy szerinte a „politikai bűnözés elszámoltatása nem más mint maga a választás". (csalódott moraj)
Mráz szerint ma Magyarországon csupán kétféle politikai erő létezik. Szerinte az egyik táborba azok tartoznak akik Orbán Viktort akarják kormányfőnek (Fidesz, KDNP), a másik tábort pedig a többi párt alkotja, hiszen ezen pártok nem Orbán Viktort akarják kormányfőnek.

A témát lezárandó elmondta, hogy a magyar alkotmány nem ad arra lehetőséget ,hogy a képviselőket visszahívjuk, nincs lehetőség, hogy a parlamentet feloszlassák.
Majd mikor  erre a kijelentésre a közönség soraiból  „Sajnos! Elég szomorú!"  megjegyzések érkeztek, Mráz  sértetten így reagált: „Ez egy elég érdekes lakossági fórum, ahol kommunikálni kell a hallgatókkal"

 

Mivel a helyszínen nem volt rá lehetőség, ezért most reagálnék a kapott válaszokra.

T. Kövér László képviselő úr! A tájékoztatom, hogy Önök végzetes tévedésben voltak és vannak, mert a  lisszaboni szerződés elfogadásához 2/3-os többség szükségeltetett!

(T/4678 Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Közösséget létrehozó szerződés módosításáról szóló lisszaboni szerződés kihirdetéséről)

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_szoveg?P_CKL=38&p_uln=120&p_felsz=377&p_szoveg=&p_stilus=

Tehát az Önök nemleges szavazatának, -ellentétben az Ön állításával- nem csupán szimbolikus jelentősége lett volna! Más országok nemzeti érzelmű pártjai megtették, hogy elolvasták a benne foglaltakat. Továbbmegyek: voltak olyan országok is akik kifogásokkal éltek, és végül elérték azt, hogy rájuk bizonyos pontok nem úgy vonatkoznak mint ránk magyarokra. Tehát Önök vagy hihetetlenül tájékozatlanok voltak a szavazáskor, vagy pedig Ön mint a Fidesz prominens személyisége, egyszerűen félretájékoztatta a hallgatóságot. Sőt durvább leszek, hiszen utóbbi esetben Ön egyszerűen nem mondott igazat!

Fideszes „nem", Románia EU-s csatlakozása esetében, pedig azt jelenthette volna, hogy Önök védve a nemzeti érdekeket, nem értettek volna egyet a feltételek nélküli, (pld. az Erdély autonómiájának megadása) román EU csatlakozással.

„A titok törvényt nem szavaztuk meg hanem egy újra cseréltük!" - erre szokták azt mondani, hogy no comment.

Bizonyára olvasta Karinthy Frigyes „magyarázom a bizonyítványom" című írását. Nem tudom miért, de Ön magyarázatait hallgatva, nekem ez jutott eszembe.

 

Végezetül, Ön azt tanácsolta nekünk, hogy tanuljunk.

Ha nem veszi zokon, én is tanácsolnék Önnek valamit: 9. parancsolat:  Ne tégy hamis tanúságot

 

Zentai Plajner Zsolt
esztergomi elnök

Hargitai János sem a Fidesz programját taglalta, hanem a múltról beszélt. A jövővel kapcsolatban annyit mondott, hogy egy állapotfelmérés szükségeltetik, és csak utána lehet nekikezdeni a munkának. A képviselő szólt a kisvállalkozások és a középvállalkozások szerepéről, és nem akarván felelőtlen ígéretekbe bocsátkozni, ezért azt mondta, hogy 10 év múlva, de legalább két ciklusnyi kormányozás után egymillió új munkahelyet fognak teremteni. A multikat sajnos csak egyszer hozta szóba, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy ha több pénz marad az emberek zsebében, akkor azok majd többet tudnának vásárolni például a Tescoban vagy a többi multinál.

Kövér László miután szembesült a Jobbikos jelenléttel, beszédében rutinosan inkább az MSZP-vel foglalkozott.

A "kerekasztal" beszélgetés  végén eljött a kérdések és válaszok ideje. Más pártok szokásával ellentétesen itt papírra kellett felírni a kérdéseket, ezeket összegyűjtötték, szelektálták, és szétosztották a meghívottak között. Akik ismét szelektáltak.

A Jobbik tagok három kérdésére Kövér válaszolt. Végre megtudhattuk, hogy miért írta alá a Fidesz Románia feltétel nélküli EU csatlakozását, és Lisszaboni szerződést, valamint szólt a titoktörvény megszavazásával kapcsolatban is:

-  De ha egy párt ellenzékben van , mint ahogy a Fidesz volt , úgy a  lisszaboni szerződés kapcsán mind az európai csatlakozás ratifikációjának Románia csatlakozásával kapcsolatban akkor el kell gondolkodnia arról , hogy a szavazatának van-e a szimbolikus jelentőségen túlmenő jelentősége vagy sem. És miután mindkét szerződésről feles törvénnyel tudott az SZDSZ és az MSZP szavazni, ezért tehát a mi szavazatunknak csak szimbolikus jelentősége volt! Teljesen mindegy ,hogy mit gondoltunk volna, akkor is elfogadták volna! Kövér elmondta ,hogy pont ő hozta elő a képviselők között azokat az érveket miszerint nemmel kéne szavazni vagy legalább tartózkodni kéne ,de ezzel a véleményével kisebbségben maradt ezért jó szívvel tudott igennel szavazni.

http://esztergom.jobbikhosting.com/liszaboni_romania.mp3 (0:50!) (07:15!)

- A titok törvényt nem szavaztuk meg hanem egy újra cseréltük!

 

(forrás)