Meggyes semmiről nem tehet...(folyt köv)
Közélet
2010. márc. 2.

<p>8/2010. (III.2.) OEVB határozat</p>
<p><strong> </strong></p>
<p><strong>Tárgy:</strong> A Jobbik Esztergomi Alapszervezetének elnöke által</p>
<p><strong> </strong>benyújtott kifogás elbírálása</p>

 

A Komárom-Esztergom Megyei 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik Esztergomi Alapszervezetének  elnöke által, 2010. február 27-én benyújtott kifogása tárgyában 3 igen szavazattal meghozta a következő

 

határozatot:

 

A Komárom-Esztergom Megyei 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik Esztergomi Alapszervezetének elnöke által beadott kifogást elutasítja.

 

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottsághoz (2800 Tatbánya, Fő tér 4.) címzett fellebbezést lehet benyújtani, melyet a Komárom-Esztergom Megyei 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál (2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.) kell előterjeszteni. A fellebbezést az előzőekben írtak szerint úgy kell benyújtani, hogy az 2010. március 5-én 16 óráig megérkezzen a Választási Bizottsághoz.

 

Indokolás

 

Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik Esztergomi Alapszervezetének elnöke kifogást nyújtott be az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: Bizottság), melyben előadta, hogy az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft. által üzemeltetett Technika háza (volt Zsinagóga, Esztergom, Imaház u. 2/a) épületében, január 22-én az előzetesen kibérelt és kifizetett színháztermet, bár érvényes szerződésük volt, nem vehették birtokba, mivel az Önkormányzat ezt a döntést hozta.

 

Érdeklődésükre, amely arra vonatkozott, hogy miért nem tarthatnak parlamenti választásokkal kapcsolatos rendezvényt ugyanolyan feltételekkel, konkrét írásbeli választ nem adtak. A döntést a rendezvény napján közölték, majd az eredeti helyszín helyett, a bezárt és bontásra ítélt, lepusztult „Zöld Házat" (Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky 4.) adták át a kampányrendezvény megtartására. A csereként átadott helyszín méltatlan volt bármilyen rendezvény megtartására. Csupasz és összefirkált falak, összecsukható székek, hőlégbefúvásos fűtés, ami az előadás feléig tartott ki.

 

Ezzel szemben, három nappal később, január 25-én, a Fidesz és a Fidelitas szervezésében Járai Zsigmond tartott előadást a Technika házában (volt zsinagóga épület) (http://www.hidlap.hu/news/view/nem-kevesebbet-kell-kolteni-hanem-tobbet-keresni).

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt 2010. február 10-én ismét kérvényezte a Technika háza (Esztergom, Imaház u. 2/a) színháztermét, filmvetítéssel egybekötött lakossági fórum megtartása céljából. (kérelem mellékelve) 2010. február 11-én önkormányzati döntésre hivatkozva a kérést elutasították, és ismételten a lepukkant épületet adták (cserébe) a jövő hét hétfőre (2010.03.01) tervezett Jobbikos esemény megtartására. (1,2,3,4 mellékletek).

Zentai Plajner Zsolt a továbbiakban előadta, hogy amíg a Jobbik 2010.03.01-re tervezett rendezvényét nem tarthatta meg a Technika házában (Esztergom Ima u. 2/a) (2. sz. melléklet), addig 2010.02.24-én ugyan ebben az épületben, február 24-én tartották a helyi Fidesz és Fidelitas szervezetek rendezésében a XI. Esztergomi Polgári Estet. Itt megjelent a választáson a Fidesz színeiben induló Meggyes Tamás is! (http://www.hidlap.hu/news/view/tavaszi-megujulas-kell-a-politikai-eletben valamint 5/a és 5/b melléklet).

 

Majd 2010.02.25-én, ugyancsak ebben az épületben (Esztergom, Imaház u. 2/a) szintén a Fidesz és Fidelitas szervezésében 18 órakor ismét rendezvényt tartottak. (http://www.hidlap.hu/static/hidlap100220.pdf 13.oldal alja valamint 5/a melléklet).

 

Március 3-án 18-órakor pedig ismét a Fidesz és Kereszténydemokrata Néppárt részvételével lesz kerekasztal beszélgetés a Technika házában. (http://www.hidlap.hu/news/view/a-magyar-erdekrol-okosan valamint a 6.sz és 7. sz. melléklet)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt véleménye szerint az Önkormányzat és Meggyes Tamás polgármester, aki egyben a Fidesz Komárom-Esztergom 05. OEVK jelöltje is, folyamatosan és tudatosan megszegi a beadvány hivatkozott törvénypontjait, nevezetesen, hogy csak a FIDESZ, a FIDELITAS, a KDNP jelölő szervezet(ek) részére tette lehetővé a kampányrendezvény megtartását, ezzel megsértette a választási eljárásról szóló, többször módosított 1997. évi C. törvény3.§-a a), c) és d) pontját, valamint a Ve. 43.§-a (2) bekezdését. A vonatkozó leveleket másolatban csatoljuk.

 

Zentai Plajner Zsolt a következőket kérte a Bizottságtól:

 

Kéri a Bizottságot, hogy a választási eljárásról szóló, többször módosított 1997. évi C. törvény 78. §-a (1) bekezdés a) pontja alapján állapítsa meg a jogszabálysértés tényét, és a 78. §-a (1) bekezdés b) pontja alapján tiltsa el az Önkormányzatot, valamint Meggyes Tamás polgármestert, aki egyben a Fidesz Komárom-Esztergom megye 05. OEVK jelöltje a további jogszabálysértéstől.

 

Kérik, hogy nevesítsék a jogszabálysértőt.

 

Állapítsák meg, hogy a Fidesz, mint jelölőszerv és Meggyes Tamás, mint Komárom-Esztergom megye 05. OEVK jelöltje így tisztességtelen előnyre tehetett szert Balog Jánossal, a Jobbik Komárom-Esztergom megye 05. OEVK jelöltjével szemben.

 

Az egyenlő esélyek elv alapján, kérik rendeljék el, hogy az Önkormányzat következetesen ezen elvet betartva engedélyezze a Jobbik rendezvényének megtartását az eredetileg kért Technika házában (Esztergom, Imaház u. 2/a), vagy pedig a kampányidőszak alatt a többi párt se tarthassa meg itt a rendezvényeit. Különösképpen kiemeljük az ebbe az épületbe (Esztergom, Imaház u 2/a) előzetesen 2010. március 3. 18 órára meghirdetett Fideszes rendezvényt, ami pontosan 2 nappal a március 01-én tartandó Jobbikos rendezvény után kerülne megrendezésre.

 

A Bizottság megvizsgálta a kifogást, megtekintette a csatolt mellékleteket.

 

A Bizottság megállapította, hogy Balog János, a Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt képviseletében lakossági fórum megtartása céljából bérbe kívánta venni a Technika Háza épületét (volt Zsinagóga). A lakossági fórumra 2010. március 1-jén került volna sor, de a Várszínház és Kultúrmozgó Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Kft.) ügyvezetője, Varga Csaba a kérést, csak úgy, mint a korábbi ilyen jellegű kérést elutasította.

 

Az elutasítás indoklásában az áll, hogy a Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ aggodalmukat fejezték ki a kampányrendezvénnyel kapcsolatban. Előadták, hogy az épület már a II. világháború óta nem működik zsinagógaként, de annak minden külső jegyét és jellegzetességét máig viseli, lévén, hogy az esztergomi zsidó közösség emelte és használta évtizedeken keresztül, így érzelmi és vallási kötödésük az épülethez egyértelmű, és magától értetődő. A Kft. ügyvezetője méltányolta a zsidó szervezetek kérését, és elutasította a kérelmet. Viszont - mint korábban január 11-én - alternatív megoldásként azt javasolta, hogy kérjék ismételten a Bajor Ágost Művelődési Ház (Zöldház) épületét.

 

Zentai Plajner Zsolt elnök ekkor Esztergom Város polgármesteréhez címezte levelét - mint a Bajor Ágost Művelődési Ház (Zöldház) használatba adásának illetékeséhez -, melyben leírta, hogy az ügyvezető elutasította kérelmüket, mellyel nem ért egyet, de elfogadják a Művelődési Ház (Zöldház) épületét. Meggyes Tamás polgármester 2010. február 11-én hozzájárult a Művelődési Ház (Zöldház) használatához.

 

A Bizottság elnöke - az OEVI útján - az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kért a Kft. ügyvezetőjétől, aki a következőket írta:

 

A Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft. önálló gazdasági társaságként, az Esztergom Város Önkormányzatával kötött 16983-3/2008-as iktatószámú bérleti szerződés jogcímén, mint bérlő használja az Esztergom Imaház u. 2/A. sz. alatti épületet. A Jobbik Magyarország Mozgalom által benyújtott kifogás mellékletében szereplő rendezvények esetében cégük az Esztergomi Polgáregylettel kötött terembérleti szerződést Steindl Balázs úrral. A Jobbik Magyarország Mozgalom 2010. február 10-i terembérleti kérelmét a csatolt indoklással, saját hatáskörben utasította el. Az abban megfogalmazott indokokat jelenleg is érvényesnek tartja. A Jobbik Magyarország Mozgalom "önkormányzati döntésre" való hivatkozását értelmezni nem tiszte, és nem is tudja.

 

A Bizottság álláspontja szerint Esztergom Város Önkormányzata, valamint Meggyes Tamás polgármester semmiképpen sem sérthette meg a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit, hiszen a polgármester - az Önkormányzat képviseletében - hozzájárult a Művelődési Ház (Zöldház) használatához. A Kft. által használt épület tekintetében az Önkormányzatnak, és Meggyes Tamásnak nincs hatásköre, hiszen a Kft. vezetője önállóan köt terembérleti szerződést.

 

A Bizottság megállapította, hogy a Kft. önálló gazdasági társaságként bérleti szerződés jogcímen használja a volt Zsinagóga épületét, és az ügyvezető jogosult terembérleti szerződést kötni. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 43. § (2) bekezdése kimondja, hogy választási kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek, jelöltek, és jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést.

 

A volt Zsinagóga épülete viszont nem állami vagy önkormányzati költségvetési szerv használatában van, hanem egy önálló gazdasági társaság bérli az épületet. Ennek a társaságnak a vezetője jogosult önállóan dönteni a terembérleti szerződések tekintetében. A Kft-re, illetve annak ügyvezetőjére nem vonatkozik a választási eljárásról szóló törvény 43. § (2) bekezdése tekintettel arra, hogy a gazdasági társaság nem költségvetési szerv.

 

A Bizottság ezért úgy döntött, hogy a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései nem sérültek, így jogszabálysértőt sem lehet nevesíteni.

 

A Bizottságnak a „tisztességtelen előnyszerzés" megállapításban, illetve rendezvények megtartásának tiltásában, akkor sem lenne hatásköre, ha a kifogásnak helyt adott volna. A Bizottság jogszabálysértés esetén megállapítja a jogszabálysértés tényét, és eltiltja a jogsértőt a további jogszabálysértéstől. A Bizottságnak további hatásköre nincs.

 

A Bizottság a rendelkező részbe foglaltak szerint határozott.

 

A Bizottság a határozatot a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 43. § (2) bekezdése, 77. § (1) és (5) bekezdés, 78. § (3) bekezdés, 79. § (1) bekezdés, valamint a 80. § (1)-(2) bekezdései alapján hozta meg.

 

 

Esztergom, 2010. március 2.

 

 

Dr. Dinnyés József

elnök

 

 

Egy kis adalék: A helyi válsztási bizottság még csak a döntést sem akarta a mai nap meghozni (hiszen akkor az érinthette volna a holnapi) Fideszes rendezvényt. Szerintük a törvényben meghatározott 3 nap elbírálási idő rájuk nem vonatkozik, hiszen saját elmondásuk alapján hétvégén ők nem dolgoznak.

A területi választási bizottságnak viszont más volt a véleménye:

(forrás)