Erdő Péter is gratulált a Hit Pajzsához
Egyház
2010. febr. 27.

<p>Regőczi István plébános kapta az idei Parma fidei - a hit pajzsa elnevezésű díjat, amelyet Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége nyújtott át a kitüntetettnek szombaton Budapesten. A díjazottnak Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek levélben gratulált.</p>

A Batthyány téri Szent Anna-plébániatemplomban a díjátadáson Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hangsúlyozta: az egyház többet szenvedett 1944 után, mint előtte ezer évig. A kommunizmus alatt államosították intézményeiket, feloszlatták a szerzetesrendeket, s ezzel több mint tízezer rendtagot utasítottak ki a kolostorokból - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a két diktátor, Hitler és Sztálin egyaránt lebecsülte az egyház jelentőségét. A történelem csodájának nevezte a pártelnök, hogy az egyház túlélte az üldöztetéseket.

Az ünnepségen Bolberitz Pál apostoli protonotárius, egyetemi tanár, a díj első kitüntetettje laudációjában a kitüntetettről elmondta: 1915-ben született, a teológiát Belgiumban végezte, ahol 1943-ban pappá szentelték. 1945-től Máriaremetén volt hittanár és káplán, majd Vácon megalapította a Sasfiókák elnevezésű gyermekotthont, ahol több mint 300 hadiárvát gondozott. Intézményét 1949-ben államosították, őt pedig a kistarcsai internálótáborban tartották fogva 1953-ig.

Ezután Máriabesnyőn lelkipásztori szolgálata mellett illegális gyermekotthont létesített, amiért 1957-ben újra bebörtönözték. 1969-ben politikai fogolyként újabb 23 hónapot töltött fegyházban, ezzel összesen 6 évig volt a kommunizmus börtöneiben. Szabadulása után Pestszentlőrincen volt kisegítő lelkész, majd zarándokházat alapított. Vácon 1992-2002 között teljesített szolgálatot, ahol börtönmissziót is végzett - folytatta.

Hozzátette: Regőczi István 11 magyar és 5 flamand nyelvű könyvet írt, és ma is aktív, az általa létrehozott zarándokhelyen, a kútvölgyi főkápolnában szolgál.

A Hit pajzsa díjat - amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából adományoznak 2002 óta minden évben - Gyurkovics Tibor író és Horváth Béla akkori kisgazda parlamenti képviselő alapította. A díjat azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.
Az elismerést tavaly Kuklay Antal körömi plébános
kapta, aki az 1956. november 4-i szovjet katonai beavatkozás után segített menekülni az ELTE joghallgatóinak; 1957 májusában ezért letartóztatták és tíz év börtönbüntetésre ítélték, 1963-ban szabadult.

A kitüntetéssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész, míg az arany érdemérem Bozó József éremtervező munkája.

(forrás)