A választási bizottsághoz fordul a Jobbik Meggyessel szemben
Közélet
2010. febr. 27.

<p>Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság <br />(2500 Esztergom, Széchenyi tér 1) Fax: (33) 542-099</p>
<p>Tisztelt Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság!</p>
<p>Alulírott Zentai Plajner Zsolt,&nbsp;mint a JOBBIK Magyarországért Párt esztergomi Szervezetének elnöke az alábbi&nbsp;</p>
<p style="text-align: center;"><b>k i f o g á s t</b></p>
<p>
</p><p><i></i></p>
<p>vagyok kénytelen előterjeszteni, hivatkozással a választási eljárásról szóló, többször módosított 1997. évi C. törvény 77.§-a és a 1997. évi C. törvény I fejezet 3§ alapján:</p>
<p></p>
<p><br /></p>

Előzmények:

Az Esztergom Város Önkormányzat tulajdonában lévő Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft. által üzemeltetett Technika háza (volt zsinagóga, Esztergom, Imaház u. 2/a) épületében, január 22-én az előzetesen kibérelt és kifizetett színháztermet, bár érvényes szerződésünk, volt nem vehettük birtokba, mivel az önkormányzat ezt a döntést hozta.

Érdeklődésünkre, amely arra vonatkozott, hogy miért nem tarthatunk parlamenti választásokkal kapcsolatos rendezvényt ugyanolyan feltételekkel, konkrét írásbeli választ nem adtak.

Döntésüket a rendezvény napján közölték, majd az eredeti helyszín helyett, a bezárt és bontásra ítélt lepusztult „Zöld Házat" (Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky 4.) adták át kampányrendezvényünk megtartására. A csereként átadott helyszín méltatlan volt bármilyen rendezvény megtartására és szinte összehasonlíthatatlanul lepusztult minőségét tekintve az eredeti helyszínnel. Csupasz és összefirkált falak, összecsukható székek, hőlégbefúvásos fűtés, ami az előadás feléig tartott ki.

Ezzel szemben, három nappal később, január 25-én, a Fidesz és a Fidelitas szervezésében Járai Zsigmond tartott előadást a Technika házában (volt zsinagóga épület) (http://www.hidlap.hu/news/view/nem-kevesebbet-kell-kolteni-hanem-tobbet-keresni)

2010 Február 10.-én ismét kérvényeztük a Technika háza (Esztergom, Imaház u. 2/a) színháztermét, filmvetítéssel egybekötött lakossági fórum megtartása céljából. (kérelem mellékelve) 2010 Február 11.-én önkormányzati döntésre hivatkozva kérésünket elutasították, és ismételten a lepukkant épületet adták (cserébe) a jövő hét hétfőre (2010.03.01) tervezett Jobbikos esemény megtartására. (1,2,3,4 mellékletek) :


Konkrétumok

Amíg a Jobbik 2010.03.01-re tervezett rendezvényét nem tarthatja meg a Technika házában (Esztergom Ima u. 2/a) (2. sz. melléklet), addig 2010.02.24-én ugyan ebben az épületben, február 24.-én tartották a helyi Fidesz és Fidelitas szervezetek rendezésében a XI. Esztergomi Polgári Estet. Itt Megjelent a választáson a Fidesz színeiben induló Meggyes Tamás is!

(http://www.hidlap.hu/news/view/tavaszi-megujulas-kell-a-politikai-eletben valamint 5/a és 5/b melléklet)

Majd a mai napon 2010.02.25-én, ugyancsak ebben az épületben (Esztergom, Imaház u. 2/a) szintén a Fidesz és Fidelitas szervezésében 18 órakor ismét rendezvényt tartanak. (http://www.hidlap.hu/static/hidlap100220.pdf 13.oldal alja valamint 5/a melléklet)

Március 3-án 18-órakor pedig ismét a Fidesz és Kereszténydemokrata Néppárt részvételével lesz kerekasztal beszélgetés a Technika házában (Esztergom Ima u. 2)

(http://www.hidlap.hu/news/view/a-magyar-erdekrol-okosan valamint a 6.sz és 7. sz melléklet)


Véleményünk szerint az önkormányzat és Meggyes Tamás polgármester aki egyben a Fidesz Komárom-Esztergom 05. OEVK jelöltje is, folyamatosan és tudatosan megszegi a beadványunk hivatkozott törvénypontjait, nevezetesen, hogy csak a FIDESZ, a FIDELITAS, a KDNP. jelölő szervezet(ek)részére tette lehetővé a kampányrendezvény megtartását), megsértette a választási eljárásról szóló, többször módosított 1997. évi C. törvény3.§-a a.), c.) és d.) pontját, valamint a Ve. 43.§-a (2) bekezdését.

A vonatkozó leveleket másolatban csatoljuk.

- Kérem a Tisztelt Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságot arra, hogy kifogásomnak a választási eljárásról szóló, többször módosított 1997. évi C. törvény 78. §-a (1) bekezdés a.) pontja alapján állapítsa meg a jogszabálysértés tényét, és a 78. §-a (1) bekezdés b.) pontja alapján tiltsa el, az önkormányzatot, valamint Meggyes Tamás polgármestert, aki egyben a Fidesz Komárom-Esztergom 05. OEVK jelöltje -t a további jogszabálysértéstől.

- Kérjük, hogy nevesítsék a jogszabálysértőt

- Állapítsák meg, hogy a Fidesz mint jelölőszerv és Meggyes Tamás mint Komárom-Esztergom 05. OEVK jelöltje így tisztességtelen előnyre tehetett szert Balog Jánossal, a Jobbik Komárom-Esztergom 05. OEVK jelöltjével szemben

- Az egyenlő esélyek elv alapján, kérjük rendeljék el, hogy az önkormányzat következetesen ezen elvet betartva engedélyezze a Jobbik rendezvényének megtartását az eredetileg kért Technika házában (Esztergom, Imaház u. 2/a), vagy pedig a kampányidőszak alatt a többi párt se tarthassa meg itt a rendezvényeit. Különösképpen kiemeljük az ebbe az épületbe (Esztergom, Imaház u 2/a) előzetesen 2010. március 3. 18 órára meghirdetett Fideszes rendezvényt, ami pontosan 2 nappal a március 01-én tartandó Jobbikos rendezvény után kerülne megrendezésre.


Budapest, 2010.02.27



Tisztelettel:
             

                    Zentai Plajner Zsolt

                           elnök




(forrás)