101 millió az UD-leánynak
Közélet
2010. febr. 20.

<p>Sürgősséggel került a testület elé február 18-án az az előterjesztés, mely alapján az UD Zrt egyik leányvállalatával, a North Atlantic Protector Kft-vel közösen alapított Védvár Zrt. (korábban EVÉD Kft) 101 millió forint közpénzhez jut a 2010-es évben.</p>

Esztergom Város Önkormányzat Bűnmegelőzési Programjába szőtte bele a tisztelt képviselő-testület a támogatást és annak indoklását, mely szerint:

A város polgárai biztonságérzetének érdekében Esztergomi Városőrség működik. Feladata: Esztergom Város közbiztonságának fenntartása, közterületi rendjének megóvása. A Városőrségnek meghatározó szerepe a bűn- és baleset-megelőzésben van: folyamatosan járőröz a közterületeken, forgalomsegítést lát el a baleseteknél, a közúti munkálatoknál és a rendezvényeknél, az általános iskoláknál, részt vesz a gondoskodás-programban, az illegális szemétlerakás megelőzésében és felszámolásában, szükség esetén értesíti a hatóságokat, internetes portált működtet, zöld számot üzemeltet a közérdekű bejelentések fogadására, részt vesz az élet- és vagyonbiztonság megóvásában, térfigyelő kamerarendszert működtet.

A 2010-es költségvetés terhére 101.000.000 forintot irányoztak elő erre a célra.

Tavaly, március 13-án, pénteken alakult meg a Városőrség.
Az üzemeltető Védvár Zrt-be 2008-ban 215 millió, 2009-ben pedig 143 millió forint közpénz vándorolt. A most megszavazott újabb 101 millióval együtt összességében majdnem fél milliárd forintot költött városunk erre a cégre.

A cégnek a jelentős támogatások ellenére főképp kétes ügyekkel sikerült a sajtóba bekerülnie.

Morvay Tamás vezérigazgatót az UD Zrt ügyével kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentette fel, Juhász Gábor vezérigazgató helyettes pedig - sajtóértesülések szerint - érintett lehetett a TV székház ostromában. Ő jelenleg az önkormányzat másik őrző-védő cégének, a Secretar Kft-nek az ügyvezetője.
Nevük legutóbb Ágfalvi Csaba megvesztegetési kísérletének történetében került elő. Erről bővebben itt olvashatunk.

Az UD ügyhöz kapcsolódóan nem Morvay volt az egyetlen esztergomi illetőségű feljelentett. Az NBH akkori igazgatója államtitoksértés gyanúja miatt Meggyes Tamás polgármester ellen is feljelentéssel élt.
Ennek az ügynek a kirobbantója érdekes módon az a Nagy Gábor volt, aki Ágfalvi Csaba elmondása szerint szintén ott volt az ő megvesztegetési kísérleténél és korábban pedig az NBH-ra hivatkozva megszerezte Kui Rózsával készített interjú vágatlan változatát.
Nagy Gáborról még egy érdekes dolgot érdemes tudni: a Meggyes elleni merénylettel megvádolt Sz. Károly - jelenleg szabadlábon védekezik - korábban az ő alkalmazásában állt.

Nagy feljelentéséből bontakozott ki az un. „esztergomi híváslista" ügy. A feljelentés szerint Meggyes megszerezte politikai és gazdasági riválisainak valamint munkatársainak telefonos híváslistáit. A híváslisták beszerzése már Meggyes házának felgyújtása előtt megtörténtek.
Jelenleg is az ügyészségi kihallgatások folynak, tudomásunk szerint Meggyeshez Horváth Mihály híváslistáján kívül eljutott több PEE-tag és önkormányzati dolgozó, köztük Németh József (Fidesz-KDNP) alpolgármester telefonhívásainak listája is. Információink szerint a jogtalanul megszerzett telefonos híváslisták ügye akár más bűnügyekkel is kapcsolatba hozható, többek közt Meggyes Tamás házának és autójának felgyújtásával is. Érdekes módon több érintettet Meggyes Tamás többször nyilvánosan megvádolt a gyújtogatással, de teóriáit a rendőrség és a bíróságok rendre megcáfolták.

Ez az információ mindenképpen elgondolkodtató, főképp annak ismeretében, hogy a Népszava mai információi szerint az ORFK ellenőrzési szolgálata átfogó vizsgálatot kíván indítani az Esztergomban történtek feltárása érdekében és a revízió kiterjedhet a Meggyes Tamás háza, autója elleni állítólagos politikai támadás kapcsán végzett rendőri munkára is.

Esztergom Város Önkormányzata, a Védvár Zrt. és az Esztergomi Rendőrkapitányság közt a mai napig is együttműködési keretmegállapodás van életben. Az aláírók Meggyes Tamás polgármester, Morvay Tamás vezérigazgató és Varga Ferenc Csaba alezredes, kapitányságvezető voltak.

(forrás)