A jövő kezdete Esztergomban - MUK

A jövő kezdete Esztergomban - MUK

2010. 02. 19. 0:15

Egy nagyon pozitív tartalmú fórumot szeretnék elindítani. Beszéljük meg, hogy mit kezdenénk Esztergommal mi esztergomiak (nem sándorfalvaiak, nem baranyából származó ürömiek és ezek kiszolgálói), ha eljön az a nem is túl távoli, de nagyon szép nap, amikor Meggyes Tamás és társainak rémuralma végetér Esztergom felett.

Meggyesről egy szót ne tessenek írni ezen a fórumon, mert azt kimoderálom, mint nem témába vágót.

MUK - Meggyes után ÚjraKezdjük

2010. 02. 22. 5:05

Hát bemennék dolgozni és legelőször kinyittatnám a főbejáratot , hogy állampolgároknak ne a cselédlépcsőn kelljen közlekedniük és ha még nem ujították fel az afganisztáni állapotokat idéző WC-ket , akkor intézkednék ebben is......

2010. 02. 20. 12:39

2006 májusában a "Találjuk ki Esztergomot!" fórumban már ejtettem néhány szót Mórahalomról. Idézném:

 

A május 3-i nőklapjában olvastam egy cikket, idemásolom, mert hiába kerestem, nem indult el. (A NAGYBETÜS KIEMELÉSEK TŐLEM.)

"Az édesanyák évét ünneplik Mórahalmon

Adhatunk virágot, édességet, ajándékot, rajzocskát, puszit, s ki tudja, mi jut még eszünkbe. De az talán senkinek sem, ami egy dél-alföldi kisváros önkormányzatának (a polgármester férfi, s családos...) eszébe jutott: adjunk egy egész évet! Így aztán a 2006-os esztendőt Mórahalom városában az édesanyák évének nyilvánították.

Mindjárt nőnapra meglepetéssel kedveskedtek az anyukáknak: két napon keresztül szórakoztató, kikapcsolódást segítő programok vártak mindenkit az Erzsébet Gyógyfürdőben. A pihenés garantált volt, hiszen a csemeték felügyeletét ingyen biztosították a családi napköziben. Vízi röplabdameccsen mérhette össze tudását a négy női válogatott, aki akart, filmet nézhetett, vízi aerobikozott, felfrissülhetett masszírozással, bősz pingpongcsatákat vívhatott, de hasznos kozmetikai tanácsokat is kapott, ha a vízi programok után még szebb akart lenni (naná!). A medencékben, szaunában, infrakabinban pedig reggeltől estig lubickolhattak, kikapcsolódhattak a máskor egész nap dolgozó mamák. (Nem csoda, hogy jólesett a megmártózás, az alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos jellegű termálvíz jót tezs a fájós térdeknek, vállizületeknek, nemhiába nevezik a fürdőt a térség "térd- és vállcentrumának".

A HAVONTA FOLYTATÓDÓ PROGRAMSOROZAT RÉSZE LESZ MÉG TÖBBEK KÖZÖTT A GYERMEKNAPI JÁTSZÓHÁZ, A JÚNIUS ESTI FÜRDŐZÉS, A CSALÁDOK SÜTIVERSENYE (mmm...), A NAGYCSALÁDOSOK NAPJA JÁTÉKBEMUTATÓKKAL, IKERTALÁLKOZÓVAL, EGY SZÍNHÁZI EST ÉS A NAGYIK-DÉDIK KÖSZÖNTÉSE.

"CSALÁDBARÁT TELEPÜLÉS" - HA LÉTEZNE EZ A CÍM, MINDEN BIZONNYAL MÓRAHALOM NYERNÉ MEG ELŐSZŐR.

(közbeszúrás: nekünk már van ilyen címünk, de hát hol vagyunk még ettől)

A VÁROSI PARKOK TELIS-TELE VANNAK PICINYKE, DE EGYRE ERŐSÖDŐ FÁKKAL: MINDEN ÚJSZÜLÖTTNEK EGY-EGY FÁCSKÁT ÜLTET AZ ÖNKORMÁNYZAT, ÉS KIS TÁBLA JELZI A "TULAJDONOST". LEHET VÁRNI, KIÉ NŐ NAGYOBBRA.

Ha kedvük támad kipróbálni a vendégszerető városka gyógyvizét, könnyű dolguk van, hiszen az új autópályáról letérve már csak tíz perc az út. Ki ne hagyják a pezsgőfürdőt, a sodrófolyosót és a fő attrakciót, a családi csúszdát! A mórahalmi anyukák is ezt teszik. Nem csak 2006-ban." (a cikket Ördög Virág írta)

A neten megnéztem: Mórahalom lélekszáma 5749. Megnéztem a város honlapját. Megnéztem a fürdőjük honlapját.

Van még mit tanulnunk!:(((

UFF

Ezután jött például Osvai is a faültetéssel...:) Azóta sincs semmi hír erről. Pedig úgy gondolom, több hasznot hajtott volna az embereknek a néhányszáz fa, mint a 21 év múlva esedékes (vagy nem) Szent Miklós Alapból származó (vagy nem) összeg. És ha az illető el is költözik Esztergomból, a fa azért itt marad annak emlékére, hogy Esztergomban született. 

2010. 02. 20. 11:21

Szerintem a legfontosabb, hogy összejárjanak az emberek újra és ne válasszon el egymástól a világnézet.

Aki jót tesz, Esztergomért cselekszik, azt támogatni kell!

Nem kell ESZTERGOMBÓL világvárost építeni, a megalománia "varázsolta" városunkat romhalmazzá! Mert az...Koszos, rendetlen, nincs gazdája.

...

Lukasenko

2010. 02. 20. 10:51

Vannak példaértékű városok és városvezetők. Ilyen Mórahalom. Olyan minta, amilyen alig van az országban. Pesze ehhez Nógrádi Zoltán kell. Nem csak városvezető, de kiváló gazdasági szakember is. Az első TÉSZ létrehozása és város közösségi megközelítésű fejlesztése szinte egyedülálló, még Európában is.Több ezer mezőgazdaságból élő emberenek teremtett a csapatával biztos megélhetést, világszínvonaló termékkel. Közben várost vezet, európai uniós fejlesztéseket tervez. Amit művel, azt tanítani kéne.

Ja, és szerintem egy városvezető esetében ez az igazi hazafiság, amit ő művel.

 

2010. 02. 19. 12:03

Készül az "idea" modul.

2010. 02. 19. 10:53

Szerkesztők részére:

talán elférne ide valamilyen interaktív lista, amiben jegyezni/feltüntetni lehetne a beérkezett jóságokat, az ismétlések elkerülése végett.

 

I have a dream: Párkányból egyenesen bejutni Esztergomba.

 

Kolumbán Balázs

2010. 02. 19. 10:22

Tökéletesen igazad van!

2010. 02. 19. 10:18

Nem vagyok babonás, de előbb megvárnám amíg szétszalad ez a társaság, aztán megnézem kik kerülnek a helyükre, Ők csinálják meg az átadás-átvételt. a jelenlegiekkel.. -feltéve ha maradt valami -, hozzák nyilvánosságra, aztán majd meglátja mindenki mit lehet tenni, és úgy álmodni azután, aminek van realitása is...

2010. 02. 19. 10:06

Hajdanán a "hőskorban" volt már egyszer egy fórumunk: "Találjuk ki Esztergomot" De szépeket álmodtunk!

 

2010. 02. 19. 9:58

Leülni együtt, nyugodtan a megmaradt nagy fák alatt, megbeszélni a kicsi problémákat , a képviselőknek és főleg  a polgármesternek az emberek között élni, velük egy asztalnál ülni. Az ellentéteket egy pohár bor mellett elsimítani. Nem kifelé a nagypolitikára tekintgetni, annak ocsmányságaival az esztergomi ködöt kavarni, hanem hiteles esztergomiakkal, hiteles esztergomi közéletet építeni.Kifelé esztergomi tekitélyt vinni! Az igazság egyszerűségét sugározni! 

Élni egy boldog, nyugodt kisváros hétköznapi életét, ahová azért jönnek a látogatók, mert a csodás, ódon, monumentális történelmi háttérkép alatt nyugodt, boldog, egymást tisztelő és szerető emberek élnek. Emberek, akik újra büszkék önmagukra, akik felemelt fejjel mosolyognak egymás szemébe, nem kerülik egymás tekintetét. Nem akarják egymást porba döngölni, bármelyik oldalon állnak. Azt mondják, amit gondolnak. Nem büszkén vállalják, hogy a politika ocsmány aljas cselszövések gyűjteménye. MERT NEM AZ!  Akik azzá teszik, azok hitetik el ezt az emberekkel, hogy magyarázhatóvá tegyék önző, gonosz cselekedeteiket. 

 Én egy olyan városban szeretnék élni, ahol a szemben állók szeméből nem a félelem és a gyűlölet süt. És ezért változnunk kell. Először magunkban rendet tenni, magunkból kiirtani a gyűlölködést. Tiszta értékek mellett kiállni,akár kevesen, netán szegényes háttérrel, de büszkén!

Amíg erő van bennem, én egy ilyen Esztergomért fogok dolgozni. Tudom, hogy ha lassan is, de egyre többen leszünk.

Én tudom,hogy lesz ilyen Esztergom.

2010. 02. 19. 9:33

Szerintem óriási szükség lenne már építeni egy biztonságos kerékpárutat Esztergom és Esztergom-Kertváros között. Rengetegen használnánk, de mivel nincs ezért autóval járunk akik egy kicsit is féltjük az életünket. A másik dolog az a sziget kérdése. Én jobban örülnék ha egy csendes sétálásra, kerékpározásra alkalmas hely lenne szálloda erdő nélkül. Nem tudom azon gongolkodtak-e az illetékesek, hogy az a több ezer vendég akik a szállodákban fognak lakni mekkora forgalomnövekedést fognak okozni a városban. És ezt nekünk kell majd elviselni azért, hogy pár befektető meggazdagodjon. 

2010. 02. 19. 9:33

Rengeteg ötlet, kívánságlista kerűlhet fel ide!

Minden megvalósítható!

Első helyeket csak emberközpontú feladatok foglalhatnák el: nyílt, őszinte, tisztességes, felelős, stb...."mi emberünk".

Aztán lehet az utcát seperni. Lehetőleg a saját portán kezdeni.

Hiszem, hogy lehet!

2010. 02. 19. 1:29

A városszerte kihelyezett hirdetőtábla erdőt szívesen megharmadolnám, különösen azokat, amelyik a Bazilikát takarják! Meg azokat is amik a már régen kihelyezett MAHÍR hirdetőtáblák elé lettek kihelyezve (lsd. Pilismaróti Vámnál)

Amik megmaradnának, azokon kizárólag a helyi vállalkozások tevékenységét reklámoztatnám. Végülis a mi adónkból épültek nem?

 

Azt hallottam, hogy a város területén lévő MAHÍR táblákat - ha magán területen van, kizárólag az adott tulajdonos tevékenységét reklámozhatja egy helyi rendelet szerint, ha ezt nem fogadja el az MAHÍR, akkor le kell bontania. Így akarják a nem városi tulajdonban lévő táblatulajdonost elüldözni.

Ezt a diktatórikus rendeletet felülvizsgáltatnám!

2010. 02. 19. 1:14

Lehet, hogy nyár lesz, lehet, hogy ősz, de megállíthatatlanul közeledik. Vegyük kész ténynek és beszéljünk úgy, mintha már meg is történt volna. Csak pozitívan!

2010. 02. 19. 1:11

Amit Ön itt leírt, az az eddig felvett hitelek töredék értékéből megvalósítható lenne. Egyik ötlete sem a fellegekből származik, mind-mind emberközpontú elérhető cél.

Bárcsak már itt tartanánk! Századunk legszebb tavasza lenne!

Lukasenko

2010. 02. 19. 0:47

Nehéz megadni a prioritási lista első néhány ügyét. Ha ma végig nézek a városon, akkor egyértelmű, hogy az otrombaságot kéne helyre tenni. Persze urbanisztikai szempontból. Ez a terület, amihez aztán tényleg mindenkinek egyenlő mértékben van köze. Meg kén próbálni visszaadni Esztergomnak azt a hangulatos kisvárosi jellegét, ami a múlt század boldogabb éveiben jellemezte. A Széchenyi térből hangulatos teret lehetne újra alkotni. Ami a barokk és klasszicista múltjához passzol. Súlypontjává ismét a Szentháromság szobrot kéne tenni. A bóvlikat ki kellene takarítani a térről.

A Szigetből meg kéne menteni, ami menthető. Amit lehet vissza kéne parkosítani és sportolásra alkalmassá lehetne tenni.

Fákat kellene ültetni. Már alig van belőlük.

A város központját rehabilitálni kellene. Valahogy meg kéne egyezni a Bástya tulajdonosával. A már letarolt területen ember léptékű kulturális központot lehetne építeni, zöld sávval és rendes parkolókkal. Nincs normális színház terem, hangverseny terem, sőt egy rendes kiállító galéria sincs.  Ezekre mind ehetne uniós forrást behozni

A felesleges költekezéseket le kell állítani (EVÉD, élményfördő finanszírozás, stb) Ebből, és ahogy a többi város is teszi, uniós fejlesztések bevonásával rendes járdákat lehetne építeni.

A presztizs beruházásokból ki kell mászni valahogy. Menteni, ami menthető. A megkötött megállapodások egy részét valószínűleg felül lehetne vizsgáltatni, elsősorban a mélygarázs szerződést.

Na, és kéne egy rendes könyvtár, jó, használható funkcókkal, olcsón. (ezek nem olvasnak, ezért nem is érdekli őket, van-e).

Közlekedés. Nem igaz, hogy nem lehet megállapodni a MÁV cégekkel. A vasútállomás környékét rendbe lehetne szedni, rendes parkolóval, busz bekötéssel. Sőt a vasútat be lehetne hozni akár a Tökházig is. EU támogatást vasútra könnyebb szerezni, mint közútra.Egy csomó egynapos túrista jönne Esztergomba. Olyanok, akik busszal nem akartak.

Ezek mond nem túl drága, illetve az Unió prioritásaival megegyező célok. Simán lehetne jó lobbival pénzt szerezni rájuk. A kulturális központba még egy multiplex is elférne. Egész felvidékről ide járnának.

Ja, és a város vezetőinek kéne beszélni az emberekkel. Néha lehet hallani tőlük jó ötleteket is.

ÉS : Rendes sajtót. Szabadot, nyitottat, érték központút, közérdekűt. Egyszerűen: JÓT.

Egyelőre ennyit.