Orbán: én sok sikert kívánok Meggyes Tamásnak
Közélet
2010. febr. 11.

<p>Orbán Viktor tegnap Bencsik János meghívásának eleget téve Tatabányára látogatott. A 24óra megkérdezte őt Meggyes Tamásról is. Esztergom díszpolgára nem tud semmit a helyi ügyekről.</p>

- Ha már a helyi jelöltek szóba kerültek, akkor sokakat ért meglepetésként az esztergomi polgármester, Meggyes Tamás indítása. Ez azért érdekes, mert tavaly szinte nem múlt el úgy egy hét sem, hogy ne lett volna valamilyen zűrös ügy Esztergomban.


- Ha esztergomi lennék, biztosan többet tudnék ezekről az ügyekről, ám így csak annyit tudok, amennyit az újságokban olvasni lehetett. De erre azt tudom mondani, hogy minden olyan ügyben, amelyben kifogások merülnek fel, rendelkezésre állnak a kivizsgáláshoz szükséges állami eszközök. Ezek az eszközök a kormány kezében vannak, de mindaddig, amíg ilyen vizsgálatok nincsenek, és nem tártak fel semmit, ami a polgármester rovására lenne írható, ki fogok tartani a polgármester mellett. Ráadásul jó polgármesternek is tartom Meggyes Tamást, Esztergomot fejlődő városnak látom, van benne élet a botrányokon túl is. Érezni lehet, hogy ez a város a jövő városa, ahol beruházások folynak, sok a fiatal, pezseg az élet. Nem tagadom, hogy Esztergomot az ország egyik fontos, szimbolikus jelentőségű városának tartom. Mivel a közérdeklődés központjában van amúgy is, így kiemelten figyelek rá. Most például tudom, hogy egy nap alatt összegyűjtötték a szükséges számú kopogtatócédulát. Ez egyértelműen jelzi a választók bizalmát, és én sok sikert kívánok Meggyes Tamásnak.

 

- Esztergommal kapcsolatban 1998-ban már felmerült, hogy megyei jogú város lehet. Most újra kaphat erre esélyt?


- A következő kormánynak le kell ülni majd az önkormányzatok vezetőivel, és át kell tekinteni az önkormányzatok helyzetét. Az önkormányzatok azért vannak most lehetetlen helyzetben, mert az állam által kötelezően előírt feladatok ellátásához nem kapnak elegendő anyagi forrást. Másrészt ez egy húsz éve létrehozott rendszer, amelynek azóta mind az erényei, mind a gyengeségei felszínre kerültek. Amikor arról beszélünk, hogy mi lesz a megyékkel, arról is beszélnünk kell, hogy mi lesz a megyei jogú városokkal: érdemes-e például visszaintegrálni őket a megyékhez. De ezt csak konzultációk után lehet majd eldönteni, ahogy azt is, hogy esetleg sajátos történelmi múltja miatt adható-e különleges cím egy-egy nagymúltú magyar városnak.

 

Forrás: kemma.hu

 

(forrás)