Olcsóbb távhő és SZJA-csökkentés
Közélet
2010. febr. 8.

<p><strong><span style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;">2010. január elsejével több kedvező intézkedés is hatályba lépett. Mintegy 650 ezer lakást, ezzel együtt közel kétmillió lakost érint rendkívül kedvezően a távhő áfa-tartamának mérséklése. Ezzel egyidejűleg a személyi jövedelemadó kulcsának csökkenése és alapjának szélesedése következtében éves szinten hozzávetőlegesen másfél havi jövedelemmel többet vihetnek haza több milliónyian.</span></strong></p>

 

 

Az MSZP kezdeményezésére az Országgyűlés tavaly nyáron úgy döntött, a távhő áfája az addigi 25%-os mértékről a kedvezményes 5%-os kulcs alá tartozik az idei év elejétől – kezdte ismertetőjét Winkfein Csaba, az Esztergom-dorogi választókerület képviselőjelöltje. Mivel a távhőszolgáltatást elsősorban – persze nem kizárólagosan - az alacsonyabb jövedelmű, lakótelepeken élő családok veszik igénybe, így a szolgáltatási díjak enyhítése is ezen társadalmi csoportoknak teszi könnyebbé az életét – fejtette ki a politikus, majd rávilágított: mindez Dorog és Esztergom környékén közel 3500 lakást és 10 ezer embert érint.

Winkfein szerint ugyanebbe a körbe tartozik a panelprogram folytatása is. Ma Magyarországon körülbelül 820 ezer panellakás van, az összlakosság közel egyötöde ilyen épületekben él. A program lényege, hogy az állam, az önkormányzat és a lakók egyenlő arányban – tehát minden szereplőre egyharmad rész jut - állják a felújítás költségeit. Amennyiben a helyhatóság nem képes finanszírozni az önrészét, a lakók átvállalhatják annak költségét is, az állam mindenképpen vállalja a fennmaradó hányad kifizetését – közölte a képviselőjelölt.

Winkfein emlékeztetett rá: az Orbán-kormány idején, a program indulásának évében, 2001-ben csupán 36 pályázatról született döntés, minek okán kevesebb, mint 2000 lakás újulhatott meg, összesen 138 millió forint kormányzati támogatással. A szocialista kormányoknak köszönhetően a 2002 és 2009 közötti döntések eredményeként azonban már 284 ezer lakáson, vagyis több mint a teljes panelállomány negyedén elvégezték a szükséges felújítással kapcsolatos munkákat. A beruházások összértéke közel 180 milliárd forintra tehető. Legutóbb december 17-én döntött az önkormányzati miniszter a még hátralévő, 8 milliárd forint igényű pályázatok sorsáról. A legutóbbi panelpályázatokban a lakásonkénti átlagos támogatási igény 310 ezer forint volt, lakásonként tehát közel egymillió forint értékű munkálatokat rendeltek meg a tulajdonosok, amelyek azonban ennek többszörösével növelték ingatlanuk értékét.

Adózzanak többen kevesebbet!

Az elmúlt 20 esztendő legnagyobb fordulatát hajtottuk végre az adórendszerben – jelentette ki a szocialista politikus, majd megindokolta a döntést: célunk az volt, hogy visszaadjuk a munka becsületét. Az adócsökkentésekkel tehát az jár jobban, aki dolgozik, így a magyar munkaerő sokkal motiváltabb lesz. A politikus véleménye szerint e lépéssel Magyarországnak a foglalkoztatás túladóztatása miatti lemaradása a térségben nagyrészt eltűnik. A legtehetősebbeken kívül mindenki jobban jár az újfajta adózási szisztémával. Egy bruttó 200 000 forintot kereső munkavállaló 2010-ben éves szinten 152 460 forinttal többet visz haza, mint 2009-ben. Ez havonta 12 705 forinttal több, mint az elmúlt években, ami 10 százalékos bérnövekedésnek felel meg.

A képviselőjelölt folytatta a sort: a munka védelme és megbecsülése a cél a vállalkozások terheinek csökkentésével is. Esetükben a munkavállalók után fizetendő járulékok jelentős, 5 százalékpontos csökkentésével, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével válik könnyebbé a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. Ezek hatására jövőre mintegy 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál, így könnyebben lehet majd munkát kínálni és vállalni. Érzékelhetően csökkennek tehát a munkára rakódó terhek, hogy érdemben javuljon az ország versenyképessége, nőjön a hazai teljesítmény, újra beinduljon a növekedés – zárta mondandóját Winkfein.

Eddig a cikk. Most már csak azt szeretném tudni, hogy ezt a T. Fórumozók hogyan élik meg? Tényleg érezhető, vagy nem. Én nem panelban lakom, és még a fizu se jött meg még :(

 

 

(forrás)