Zimon Andrea és a favágás
Közélet
2010. febr. 3.

<p>Meggyes Tamás jelenlegi élettársa, az önkormányzat osztályvezetője, mintegy 100 fa kivágását engedélyezte a belvárosban.</p>

Természetvédelem esztergomi módra:

Egy város jobb levegőjének elérése érdekében alapvető fontosságú a zöldterület növelése. A fák és cserjék pormegkötése jelentős, azaz a város légszűrői a fák.

A Zöldház, a „papi bérházak" és a műemlék Fürdő által határolt terület hajdanán Esztergom történelmi városmagjának zöld szigete volt. A fák lombjai ontották az üde levegőt.

Ám 2008. november 17-én megszületet Búzásné dr. Zimon Andrea osztályvezető határozata, amelyben az említett területen 2.802 cm törzsátmérőjű fa kivágását engedélyezte.

Számoljunk egy kicsit: 2.802 cm törzsátmérő. Ha csak 20 cm-es faátmérőkkel számolunk, ami már egy komoly meglett fa, akkor a 2.802 cm 140 db 20 cm átmérőjű fának fele meg. Ekkora famennyiség kivágására adott Zimon Andrea engedélyt!

 

De járjunk utána, miért adott engedélyt az osztályvezetőnő ilyen óriási mértékű természetrombolásra?! Azért, mert határozata indokolásában leírja: „A fák akadályozzák a Fürdő Szálló átépítésének beruházási munkáit, ezért kivágásuk indokolt."

 

Igen ám, de hol volt/van a beruházás? Az önkormányzat 2008. decemberében körbekerítette palánkkal a területet, törvénytelenül felszámolta a parkolót, és kivágatta a szép fákat.

És a beruházás? A beruházás engedélyezési eljárásához Zimon Andrea jelenlegi élettársa, Meggyes Tamás jelenlegi polgármester az Esztergomi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását csak 2009. februárjában adta meg. Akkor miért vágatott ki fákat Zimon Andrea közel 3 hónappal korábban? De itt még nincs vége a történetnek!

 

A fákat kipusztították, Esztergom belvárosának zöld szigete eltűnt, ma szemét és sitt tárolására használják a területet. A beruházást a hatóságok nem engedélyezték, mert a tervezés és beruházás előkészítés során számos súlyos jogszabálysértés történt.

 

De akkor miért haltak meg a fák Esztergom belvárosában? És ki hullat könnyet értük?

(forrás)