Esztergom és a turizmus

Esztergom és a turizmus

2010. 01. 30. 22:16

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba.

Esztergom soha nem lesz a többnapos turizmus fellegvára. Építhetünk ide akármennyi szállodát, városunk, szolgáltatásaink jelenlegi formájukban egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy ezeket fizetővendéggel megtöltsük. Tíz éve egy őrült ötletet, őrült elgondolást hajszol maga előtt Esztergom, és közben elszalaszt egy óriási lehetőséget.

Ez az óriási lehetőség pedig nem más, mint az egynapos turizmus fejlesztése.

Kezdjük először is a tényekkel.

Ma Magyarországon minden 10 turizmusra elköltött forintból 7-et Budapesten költenek el a külföldi turisták. A fennmaradó 3 forinton osztozik az összes többi üdülőövezet, beleértve a Balatont és az összes fürdővárost, vidéki üdülőkörzetet. Tegyük fel magunknak a kérdést: honnan van nagyobb esélye Esztergomnak  filléreket, vagy forintokat lecsípni? A budapesti csupán 40 km-re elköltött 7 forintokból, vagy a több tucatnyi versengővel rendelkező 3 forintokból?

Esztergom egy teljes napra képes lehet egy alapvetően Budapestre látogató, de 1 napos vidéki kirándulásokat is tevő turistát látnivalóval ellátni. A városban egész sor olyan cég működhetne, ami ilyen kirándulásokat szervez budapesti szállodák vendégeinek, hozza-viszi őket, idegenvezetőt nyújt, programokat szervez. Mindennek a megszervezése - akár városi pénzen is - nem kerülne milliárdokba, nem kellene miatta egész városrészeket átrendezni, fákat kivágni, milliárdos hiteleket felvenni, kétes megtérülésű, nagy kockázatú beruházásokba kezdeni. Elég lenne egy cseppet a turisták fejével gondolkodni, és számukra kitalált, testreszabott ajánlatokat kidolgozni.

Az így megtakarított milliárdokból pedig ki lehetne csinosítani a várost, megoldani az itt lakó emberket sújtó legégetőbb problémákat.

Ma már szinte mindenki az interneten tájékozódik egy utazás előtt - ebben a dimenzióban is van hova fejlődnie Esztergomnak.

Ki kell tűzni célként: a Budapestre látogató külföldi turisták legalább 10%-a látogasson el Esztergomba egynapos kirándulásra: nézze meg a Bazilikát, üljön be egy étterembe, sétáljon egyet a főtéren. Tűzzük ki célként: a Budapestre szánt "7 forintokból" legalább 50 fillér egy esztergomi vállalkozást gazdagítson. Legyen ez Esztergom célja a következő években. Az óriásberuházások helyett koncentráljunk az emberekre, a többnapos turizmus lehetetlen hajszolása helyett legyen Esztergom a leggazdagabb egynapos kirándulási cél a Budapestre látogató külföldiek számára!

 

Mindezt vitaindítónak szántam. Az értelmetlen, a fentiekhez nem kötődő kommenteket törölni fogom. Bárkit, aki érdemben szeretne a témához hozzászólni, csak bátorítanék.

2015. 09. 20. 21:23

Kedves Mekk Elek!

Az eset óta biztosan volt alkalmad utánna nézni a kérdéses dolognak. Ha nem, :

 http://www.kemertektar.hu/hu/ertekek/esztergom--zsidod-arpad-kori-falu-templom-es-templom-koruli-temeto-regeszeti-lelohely 

megnézheted. Sajnos internetes kévéházunk nem nagyon van, viszont szabad internet elérés van. Az emberek tudnak Zsidódról, a mai napig használják a "zsidódi híd" elnevezést. Ha elolvasod az "értéktár" dokumentumait, láthatod, hogy az értéktárba való felvételt, ez év március 24-én kelt támogatói nyilatkozattal ajánlják. Épületet sajnos nem láthatsz, mert nincs, a helyét tárták fel, amiről szintén olvashatsz a megadott linken.

Üdvözlettel : percjelző

2015. 09. 19. 14:00

Kb.2 hete Budapesten a Bazilika előtt "Nemzeti értékeink" vagy valami hasonló című bemutató volt. A Komárom-Esztergom megyét népszerüsítő ujságban volt egy _---Esztergom -Zsidód---régi "Árpádkori házat" mutató fénykép.  Kíváncsak lettünk ,szerettük volna megnézni.  Elkövettük azt a hibát ,hogy nem gyűjtöttünk be minden információt előre (bízván a helyi tájékoztatás profi kivitelezésében) Bárcsak ne bíztunk volna ennyire.  20 emberből 20 nem is hallott róla. Nézegettük ,hogy hol van kitáblázva-plakátolva  valami internet kávéház ,de sajnos semmi.   Szerény tippem : ha már Budapesten -és nem is egy olcsó helyen- népszerüsítenének valamit ,akkor : az adott témához  értő szakakemberekkel tegyék ezt és ne az " jelenleg regnáló, de a témához nem értő politikusok legyenek " a zászlóvívők.  És ha már ilyen balfánok voltunk , szerettük volna Esztegom belvárosában , egy KELLŐKÉPPEN  kitáblázott helyen , valamiféle internet kávézóban  rákeresni, de nem láttunk semmi ilyesmit! Ha ezeken tudnának "túristabarát " módon változtatni, talán több lenne a piros pontjuk. Köszönöm,ha elovasták ,nagyon megköszönném , ha megfontolnák.

gömbicica

2010. 05. 24. 8:55

Nem az ment amit gondoltam :-( Bal oldalt lehet választani, már nem tudom melyikre katiintottam: fekszik a delikvens az ágyon felette egy szerkezet, ami felett van egy legyező, és egy sor ruhanyrózsa, közben meg massziroznak. Király

gömbicica

2010. 05. 24. 8:31

A napokba TV-be hallottam Fantomerdő Hotel Afrika.

Most jutott eszembe, hogy ránézek. Hát ilyen:http://translate.google.hu/translate?hl=hu&langpair=en|hu&u=http://www.phantomforest.com/

És mindez AFRIKÁBAN!  (remélem nem számit reklámnak :-) Esztergomban mi van? Romok, betonsilók .......

 

Eredeti méret

2010. 05. 23. 16:10

Ma délelőtt fél tizenegykor a Pünkösdi Vásáron Esztergom Város standján személyzet egy szál se, háromféle prospektus (Hotel Bellevue, Hotel Esztergom, Decsi család Vendégháza) és egy szék a pulton, a hátsó falon pedig egy alul összegyőrődött-tekeredett reklámmolinó hirdette városunk turisztikai kínálatát. Szégyen...

gömbicica

2010. 05. 23. 8:35

http://port.hu/utazasok_a_foldgolyon_globe_trekker/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=12860173&i_topic_id=1

Svédország, Dánia volt az uticél.

Csak fél füllel hallgattam a müsort, mert közben sültek a pogácsáim, igazándiból azokkal voltam elfloglalva.. Elhangzott egy  valami olyasmi, hogy cellából szobákat csináltak, csinálnak?

A főtéren is van, volt ilyen intézmény. Mindig is voltak furcsa emberek, furcsa kivánságokkal, igényekkel.

Eljátszottam a gondolattal, hogy a biróság helyén, vagy a zárka részen (nem tudom, volt-e egyáltalán ilyen? de mintha láttam volna időnként látogatásra várókat a kapu előtt)

rácsos szobák, alul kérheted a kaját. Nem mindennapi időtoltés lenne, mondjuk 1-2 hétig? Szeritem én egy nap után megunnám.

2010. 04. 07. 10:40

Az rendben van, az egyebekért máshol is külön kell fizetni. De önmagába a templomba nem kell fizetni, hogy megnézze az ember.

2010. 04. 06. 16:26

Kedves Polgi!

Akkor a Bazilikán belül nem voltál sehol,mert bizony,amikor a gyerekekkel voltam 1O ezer Ft-ba került a Bazilika látogatás.Kincstár 9OO /fő,kilátás-lépcsőzés 500/fő,kripta,800/fő.Ergó itt is kell fizetni és nem is keveset,pedig csak gyerekek.

2010. 04. 06. 10:13

Bazilikában, meg általában a magyarországi templomokban miért nincs belépő??

Súlyos Eurokat fizettem Olaszországban, meg bárhol Európában, ahol eddig jártam. Ugyanez Olaszországaban 5-7 EURO lenne.

1-2 Euros belépőjegy a külföldiektől szerintem nem lenne elrettentő főszezonban...

2010. 03. 08. 21:50

Kicsit elhalt ez a fórum.

Úgy döntöttem, hogy nekiállok tesztelni azt az elgondolást, hogy az esztergomi vállalkozásoknak elsősorban arra kéne törekedni, hogy Budapestről sok 1 napos turistát vonzzanak ide és 3-4-5 órán át itt tartsák. Részletek nemsokára, a munka elindult ebben az irányban.

Ha van olyan esztergomi vállalkozás, aki szívesen segítene programokat szervezni az itt 3-4-5 órán át tartózkodó budapesti szállodákban lakó turistáknak, az keressen meg (impresszum).

A piac: évi 7 millió külföldi turista érkezik Budapestre.

gömbicica

2010. 02. 03. 21:43

Igaz, hogy  nem parkolójegybeváltó hely, de egy esztergomi étterem ajánl kedvezményt az idelátogatók részére ha meglátogatták az alábbi muzeumok egyikét, vagy csodálatos müintézményünket az aquaszigetet.  (csak tudnám, hogy hol reklámozza?)

 

A Törzsvendégeknek 10% kedvezményt biztosítunk. Esztergomi múzeumjegyekkel – Keresztény Múzeum, Balassa Múzeum, Vármúzeum, Duna Múzeum, illetve időszakos kiállítások -, valamint Aquasziget Élményfürdő-belépővel rendelkezőknek 10% kedvezmény jár, Ökonet-kártyával szintén 10% kedvezményt adunk, továbbá szezonális esztergomi rendezvények kapcsán (erről aktuálisan téjékoztatást adunk a honlapunkon és a vendéglőben) hasonlóképpen biztosítjuk a kedvezményt.

 

 

2010. 02. 01. 12:54

malacka (ZD) figyelsz????

2010. 01. 31. 21:26

Szerintem a többnapos turizmus még mindig nem lefutott ügy. Rövid idő alatt rengeteg ötletet olvashattunk. Azt gondolom, hogy a kirándulók többnapra történő itt tartása elképzelhetetlen a környező települések bevonása nélkül. Dömös-Rámszakadék, Pilismarót-horgászat, Tát-kirándulás a szigetekhez ( akár csónakkal, kajakkal). Esztergomban a már meglévő látványosságokat kellene kihasználni és nem újabbakat építeni koncepciótlanul. Össze kellene állítani néhány 2-3 napos kirándulási variációt a városban és a környékén és azzal végig turnézni az összes marketing szempontból megfelelő helyet.

Itt tartó erő lehetne az is, ha a város múzeimaiban pecséteket osztogatnának és aki összegyűjti mind ( ez minimum 1 nap) az kapna egy fürdő belépőt ( veszteségesség szempontjából nem oszt nem szoroz).

Szóval valami SZAKEMBER(ek) kellene akinek vannak használható ötletei és nem a kocsma ötletekkel rukkolna elő a város, azaz, hogy szóljon a zene jó hangosan ingyé a főtéren aszt majd özönlik a jónép.

 

gömbicica

Törölt felhasználó #43

2010. 01. 31. 20:58

Hát igen! Oldalszámra jöttek anno az ötletek. Vigan merithettek volna a városvezetők belőle ennyi idő alatt. Nem is tudom honnan keritetted elő  ezt a vizionált városképet?  Vagy valahová "elraktároztad" az összes -Találjuk ki Esztergomot-  hozzászólást? KacsintásAz egominfo.hu, ahol egykor elmélkedtünk  most pl. meg se nyitható.

Törölt felhasználó #43

2010. 01. 31. 20:46

4 éve írtam az egominfo-n:


Kezdjük a távoli jövővel: a Széchenyi tér turisztikai központjává vált a városnak, a Debrencent idéző főtéren és a hídhoz vezető utcán turisták sétálnak. A tér telis tele van kávézókkal, ajándékboltokkal, kicsi múzeumokkal, galériákkal.

A mai Bástya új arculatot kapott, eltünt a régi szocreál kocka külső, a belső változás pedig megdöbbentő. A földszinti élelmiszer bolt bár funkcióját megtartotta, előnyére változott, öröm belépni ide. Az első emelet egy részét egy gyorsétterem és egy pizzéria foglalja el, mellette néhány apró ajándékcikkeket árusító bolt található. A másodikon egy modern mozi. Előterében egy internet kávézó, ahol a turisták automata digi fotólabor terminálokat is taláhatnak, ahol előhívhatják vagy cd-re menthetik fotóikat. Ezen terminálok a város több pontján megtalálhatóak, többek közt a Bazilikánál is.

Ezen fejlesztések előtt valósult meg a piac elköltöztetése, egy kulturált, fedett vásárcsarnokba. A Simor utca sétálóutca jelleget kapott az új díszburkolattól, valamint az utcán elhelyezett szabadtéri műalkotásoktól. Ezen szobrok, térplasztikák a város több pontján is feltünnek. A vásárcsarnok mellett még egy kirakodóvásáros jellegű lehetősége adódik a vásározóknak. A Kis-Duna sétány a Lőrinc utcától az Erzsébet parkig tavasztól őszig a hét minden napján megtelik kis egységes kinézetű asztalokkal, sátrakkal ahol a helyi őstermelők valamint a helyi jellegű ajándékokat árusító vásározók kínálják portékáikat a városba érkező turistáknak.


Ezzel az állandó vásárral élet költözik a dunapartra is. A Macskalépcsőn turisták százai jönnek megtekinteni ezt a kirakodóvásárt, nem is beszélve a kikötőbe érkező hajók utasairól, akik korábban maximum a Bazilikát tekintették meg. A dunaparti piac sikerét az is biztosítja, hogy a kínai gagyi árucikkekkel kereskedők nem kapnak engedélyt a kitelepülésre, csak az ilyen helyre illő árucikkekkel megjelenő árusok találhatóak itt. Kapható gyömölcs, ajándék, népművészeti áru.

A turisták rendre megcsodálják és fotózzák a kis-dunán lehorgonyzott lebegő szigeteken elhelyezett műalkotásokat. Mivel a hajóforgalmat teljesen megszüntették itt, a kiállított művek teljes biztonságban vannak. Néhány úszó sziget megközelíthető a partról is, hangulatos kis fahidacskákon, sőt több ilyen kis kiállítótérről elérhető a sziget és a Mária-Valéria híd is.

Az Erzsébet parkban a gyerekek nagy örömére kiépült egy nagy játszótér.

Megvalósult egy Esztergom-kártya. Ezen kis plasztik lapocskával a turisták sorra látogathatják Esztergom múzeumait, ahol különféle kedvezményeket vehetnek igénybe. Örvendetes dolog, hogy ez a kártya több vendéglátóipari egységben és szállodában is kedvezményekre jogosít, szintúgy mint az élményfürdőben.
Egy érdekes látványosság is vonzza a fotózó turistákat. A városban több helyen is feltűnik az ESZTERGOM felirat akár olyan óriási méretben is, mint a Bánomi áttörés feletti támfal oldalában, ahol több méteres betűkkel látható ESZTERGOM neve. Ezen Hollywood stílusú feliratot sokan fotózzák, és jól látható már messziről is.

Sokan kedvelik a Pöttyös tér helyén megalkotott Európa parkot is. Ezt az uniós tagságunk évfordulóján avatták fel és nem más mint egy nagyméretű európa domborzati térkép. Esztergomot egy távolságjelző oszlop jelzi, amelyen Esztergom testvérvárosainak és a nagyobb európai városok irányát és távolságát láthatjuk.

 

 

2010. 01. 31. 20:19

Van Franciaországban egy kis falu, Illhaeusern, se élményfürdő, se mesepark stb. Talán 300-an laknak ott, de ott van az ország egyik vagy egyetlen három Michlen csillagos étterme a Haeberlin- ház. Az étterem szerdától vasárnapig van nyitva, a vendégek messzeföldről érkeznek.

Évek óta figyelem azt, hogy néhány elszánt ember próbálja rendbe tenni, megújítani a magyar konyhát, amely ugye sajnos távolról sem olyan híres, mint azt néhányan állítják. Ha egy napos turizmusban gondolkozunk, ez egy lehetőség, mert a jó konyháért érdemes utazni. A Balaton partján található Kis Tücsök étteremben nincs nyári szezon, mert egész évben tele van, mert a vendégek szinte az egész országból utaznak ide.

Óriási lehetőség lenne Esztergomnak egy ilyen étterem.

2010. 01. 31. 17:21

Százszor, ezer okot leírtunk már, hogy mi a baj, de valóban vannak alap dolgok, amelyek mentén el kellene indulni.

Először is abban kellene rendet tenni, hogy mi a követendő út. Az idegenforgalomból ki gazdagodjon, a város, (értem alatta a városházát), vagy a városban élő vállalkozó.

Én a másodikra tenném a voksom, de most az elsőn van a hangsúly, és ez a gond többek között.

Meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak ebben az ügyben annyi tennivalója van, hogy támogatja, felkarolja, kezdeményezi az idegenforgalmi beruházások, szolgáltatások létrejöttét.

Ha van lehetőség az idegenforgalmi termékekben, akkor arra a piac lecsap.

Persze ezeket propagálni kell, kedvezményeket adni, bizalmi helyzetet teremteni, kiszámíthatóságot, biztonságot sugallni.

És kellenek jó szakemberek, kellene összefogás. A jelenlegi idegenforgalomban érdekelt vállalkozók nem a legjobb szakemberek, (egy-két kivétellel) nekik éppen elegendő az ami van. (Arra nem lehetett őket rávenni, hogy az Utazás Kiállításra adjanak prospektust a saját vállakozásaikról)

Egyetértek abban, hogy először a meglévő és kevés befektetéssel eladható termékeink környékén kellene fejlesztéseket generálni. Piaci alapon!

Nagy vitám volt annak idején Meggyessel a Medicor épülete miatt, én és az akkori Idegenforgalmi bBzottság azt szállodának szánta. Volt is rá érdeklődés. Az a szálloda, konferencia központ, az udvari részben boltokkal, szolgáltatásokkal rálátással a Bazilikára ,meg állt volna a lábán.

Ezek a most épülő szállodák mind veszteségesek lesznek.

Egy tucat fürdő melegített vize nem tud megtölteni egy szállodát sem.

Ezért kellett hozzájuk az önkormányzati támogatás mert tisztán piaci alapon senki nem fogott hozzájuk.

A Széchenyi térre egy turista nem megy le, nem csak ebben a kihalt állapotában, amúgy sem, mert egyébként nincs benne semmi különleges. A Bazilikától a vizivároson keresztül, (annak még van némi hangulata) a Kis Duna partra lehetne levinni a turistát, persze hangulatossá téve, szolgáltatásokkal felszerelve.

Könözsivel is voltak komoly vitáink a város irányultságát tekintve, ő az iparosodás felé látta a jövőt. A Suzuki idehozatalában, és az ipari park kialakításában igaza volt. (mert hogy az az ő érdeme, nem elvitathatóan)

De még ö is belátta, hogy színvonalas országos vonzerejű rendezvényekkel lehet pénzt hozni. Ekkor találtuk ki a Városi Szent István Napokat, amik azóta már eléggé gagyi színtre sűllyedtek.

Jó lehetőség lett volna a Bazilika előtti nagyszinpadi előadásokat folytatni, és abból profitálni, de azt is megszüntették.

Egyébként igen nehéz dolog turistát idehozni a közlekedés miatt. A 10-es úton nem lehet, mert ronda és lassú. Hajón nem lehet, mert lassú.

Ha a 11-esen hozod, az meg hosszú, és ott van közben Szentendre, Visegrád, és Esztergom már nem fér bele a napba. Ez a Budapesttől való  50 km sok.

De megoldások léteznek, mert  ha az Erzsébet parkban  pl. nem hasig érő fűbe kellene partralépni, és mondjuk azért szálljon ki a turista, mert ott lovagi játékokat lát minden kikötő hajó, és vásárolhat mindeféle szarságokat, és valami spéci ennivalót csak itt kóstolhat meg, akkor megállnának a hajók, mert érdekük. (és nem az a megoldás, hogy erővel akarjuk ezt elérni, és saját kikötőt építeni hülye módon, nem ismerve az erőviszonyokat)

 

 

 

 

 

gömbicica

2010. 01. 31. 9:42

Zavarban vanBocs.Lehet, hogy én voltam figyelmetlen.

Ez a János által inditott téma olyan érzéseket kelt bennem egyébként, mint amiért annak idején valamikor összejöttünk páran.

2010. 01. 31. 9:35

egy helyi kávézóban, fagyizóban,....


No ez igy már nem jó. EGY!! Nem egy helyen, hanem bárhol.

 

Lehet, hogy félreérthető volt, de nem az egy-en, hanem a helyi-n volt a hangsúly, azt is írtam dőlt betűvel. És hogy bővítsem, nem csak a Széchenyi tér közeli üzletekre gondoltam, hanem akármelyikre a városban. Előbbi gondolatomat kiegészítem az esetlegesen a helyi kisvonat-on beválthatósággal is, de beszámítható lenne múzeumi belépőre, vagy ilyesmire. Az ötletek szerintem tetszés szerint bővíthetők.