Uniós pénzből újult meg az út a Börzsöny körül
Közélet
2010. jan. 26.

<p>A Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében felújították a Szob-Hont összekötő út 32,8 kilométeres szakaszát. A beavatkozásra fordított 1,3 milliárd forint az Európai Unió támogatási alapjából származik.</p>

Befejeződött az útfelújítás a Szob-Hont összekötő út (1201-es út) 32,8 kilométeres szakaszán. A beavatkozást a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében bonyolították le, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) teljes körű finanszírozásával, ami összesen 1,3 milliárd uniós forintot jelent. A projekt bemutatására kedden került sor Vámosmikolán. Az eseményen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős államtitkára is.

„A regionális operatív programok keretében lebonyolított projektek célja a települések megközelíthetőségének és közlekedésének javítása, a térségi esélyegyenlőség megteremtése - mondta az államtitkár. - Az utazási idő csökkentésével, az utazási kényelem növelésével az útfelújítások nagyban hozzájárulnak az út mentén élők életkörülményeinek javításához. Ebben a projektben Ipolydamásd, Letkés, Ipolytölgyes, Vámosmikola, Kemence, Bernecebaráti lakói vannak közvetlenül érintve, összesen mintegy hatezer ember."

A közelmúltban lezárult útrekonstrukciót Szarvas András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei igazgatója ismertette. A kivitelező a kötelező közbeszerzés győztese, a Magyar Aszfalt Kft. volt. A munkálatok során a meglévő pályaszerkezet profilmarását követően többnyire egy, illetve ahol szükséges volt, két réteg aszfaltot építettek be. Az érintett útszakaszokon található hidakon korlát-, burkolat- és szigeteléscserét hajtottak végre, megtisztították a vízelvezető rendszert. Az útszakasz teljes hosszán stabilizált padkát építettek ki. A meglévő buszmegállóhelyeket átépítették, illetve korszerűsítették. A buszöblök új pályaszerkezetet kaptak.

„A magyarországi közutak KMOP által finanszírozott 2007-2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektgazdaként irányítja - mondta el Szarvas András. - Feladatai közé tartozik a projektjavaslatok feltárása, a projektek előkészítése, a tervező és a kivitelező kiválasztása, a kiviteli tervek elkészíttetése, a kivitelezés alatt a műszaki ellenőri feladatok ellátása, a monitoring, a teljes adminisztráció, a projektmenedzsment és az elszámolás, valamint az átadott útszakaszok figyelemmel kísérése további öt esztendőn keresztül. A Közép-Magyarország régióban 30 útszakasz újul meg ebben az akciótervben."

Bárdi Alex, Vámosmikola polgármestere örömét fejezte ki, hiszen a felújított útszakasz nagy könnyebbséget jelent a munkába igyekvőknek, akik közül sokan gépkocsival járnak dolgozni Esztergomba, Vácra, Budapestre - sokan csak a szobi vasútállomásig, ahol lerakják autójukat -, vagy a másik irányba, Nógrád megye felé. A polgármester ugyanakkor azt reméli, hogy a közeljövőben megújulhat a 1201-es út további 3 km-es, Hontig tartó Nógrád megyei szakasza is.

Országosan a Regionális Operatív Programok 2007-2008-as akciótervében Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 négy és öt számjeggyel jelölt mellékútszakasz felújítására nyílik lehetőség 2008-2010 folyamán. A felújítások 73 projektben valósulnak meg, összesen 1114 kilométeren, 50 milliárd forintból.

 

(forrás)