Megnyílt az István

Megnyílt az István

2007. 09. 10. 11:28

Élménybeszámoló a 320 éves iskola első napjáról Kertvárosban, ahol a diákok és a volt tanáraim örömmel fogadtak, de a kiskirályok kivallattak, lefotóztak, elzavartak.

Mint volt istvános diák, akinek éppen nem volt tanítási napja az ország túlsó felén, kihasználtam az alkalmat, hogy megnézzem a suli frissen felújított épületét. Élménybeszámoló.

Reggel 7 óra után érkeztem. Akkor kezdtek szállingózni a diákok a vasút felől. Még korábban nem jártam a Hellben, szóval midnen az újdonság erejével hatott. Sitku Igazgató Úr már akkor ezerrel dolgozott, fel-le szaladgált a még ott dolgozó munkások sokaságában. Valamivel utánam befutott a mainstream helyi sajtó, valamint Takács Úr, akivel akkor még nem foglalkoztam. A diákok legalább annyira kiváncsiak voltak az új helyükre, mint én. Szemügyre vették az összes termet, a most még üres szertárt, belestek a tanáriba. Jó volt újra találkozni régi tanáraimmal, legtöbbjükkel el is csacsogtam az iskoláról. Érthető módon az iskola önállóságáért aggódnak, hogy mi lesz vele, ha pár év múlva innen is menni kell.

Megígértem, hogy csupa jót fogok írni, de sajnos ezt nem tudom betartani. Bár az épület szép, az emberek barátságosak, és előbb-utóbb be is fejezik rajta a még hátralévő munkákat, olyan dolgoknak voltam tanúja és részese, amire nem számítottam.

Innentől képekben:


A folyosón még állt a víz, a munkások még hordták be a sarat, a takarítónőknek még lesz mit dolgozniuk.

A falon ivókutak sorakoznak, állítólag papír nem jött még az ÁNTSZ-től, de szóban már jelezték, hogy a víz rendben van.

A termek a minimális berendezésekkel vannak felszerelve.

A tanáriban én voltam az első.

Kilátás a nyelvi teremből

Az angol nyelvi terem tanári asztala kisebb, mint egy iskolapad.

A legfelső szinten már nem lógtak a kábelek.

A piszoár tényleg elég magasan van egy majdani Arany János Általános iskolának.

De fényévekkel jobb, mint a vízivárosi vécék (később ugye abból is csak egy volt)

A földszint el van barikádozva.

A tanári konyha.

A főhomlokzat készen van, oldalt még állnak az állványok.

A folyosói szekrények nagyrészén még nem voltak fent az ajtók, bár gondolom nem ez a prioritás.

Eddig vannak meg a szekrények


Törmelék a ház mögött


Eljöve a nyolc óra, csengetés, a diákok hatalmasat visítanak az első tanítási napjukon (indulnak az osztályfőnki órák), én pedig ellövöm utolsó képeim egyikét, és ekkor indult meg a látogatásom a lejtőn.

Történt ugyanis, hogy egy bőrkabátos nyakigláb gyerek szemet szúrt a karhatalomnak. Azt hiszem a másik fényképezőgépes úr Takács István volt. Társa odalépett hozzám, bemutatkoztunk egymásnak, kérdezte, hogy mi járatban, honnan jövök.
-Öregdiák vagyok, nosztalgiából eljöttem az első napra.
-Értem, és mit szándékozik tenni a képekkel?
-Alapvetően magamnak dokumentálom az eseményeket, de teszek fel képeket at internetre.(sic!)
-Ahaa, és szabad kérdeznem, hogy mi a véleménye az új helyről?
-Tetszik. Látom sok munka van benne, és tényleg belehúztak a végére. gondoltam én is fényképezek, mert eddig csak a Hídlapban láttam a fotókat.
-És a 24 órában!?
-Abban is.

Itt félbeszakadt a beszélgetés, ugyanis az úr, akiről azt hiszem, hogy Takás István már a második-harmadik fényképet készítette rólam. Nem csoda, mert én sem vagyok hülye, mindig elfordultam. Ekkor odaléptem hozzá, és kérdeztem, hogy pózoljak is? Ezt vagy nem hallotta, vagy nem akarta hallani, de végülis otthagytam őket. Odamegyek aSk-hoz, mondom figyelnek minket, elmeséltem neki a fenti történetet, és talán elmondtam a véleményemet is a helyzetről. Ha az olvasónak szerencséje van az eTV-ben is láthatja, ugyanis egy kamera rámfordul, és felvesz mindent, az operatőr meg mosolygott rám. Viszonzom neki a szíveséget, én is lefényképezem.

Egy perc nem telt el, látom, hogy aSk távozik beszélgetőtársaim kíséretében. Őt felismerték. Kint kisebb szóváltás arról, hogy ki jöhet be, meg ki nem, telefonok, alkuk, aSk nem jöhet be se fényképezőgéppel se a nélkül. Én próbaképpen kétszer is kijöttem az épületből, meg vissza, de nekem, szerencsém volt, elkönyveltek, mint öregdiákot. Amikor befutott a tantestület egyik tagja, (nem tudom, hogy szabad-e nevén nevezni ebben a városban valakit is) még egy rövidebb videót is sikerült összehoznom.

Visszamentem az emeletre, láttam, hogy Heer Orsiék készülnek a interjúra. gondolkodtam rajta, hogy odamegyek, és végighallgatom, de úgy döntöttem, hogy mára elég volt a kalandokból. Az iskola kapuja előtt még mindig ment a szóváltás a fent (nem) említett tanárral egy helyi honlapról, ahol hazugságok jelennek meg. Takács úr nem érti, hogy a tantestületnek fontosabb dolga is van, mint minket sasolni, és hogy semmi közük az itt megjelentekhez. Szeretném kihangsúlyozni. Én önszántamból mentem ma be a Hellbe. Nem kért rá a kutya se, csak szerettem volna elsőkézből látni az eseményeket. A tantestületnek, a diákoknak semmi köze nincs az irományomhoz, nem is jelentettem be, hogy ottleszek. De egyvalamin tesség elgondolkodni. Megérte kötöszködni egy volt diákkal, engem meg faggatni, hogy milyen céllal vagyok itt? Reggel 7 és 8 között még azt hittem, hogy arról tudok beszámolni, hogy szépen haladnak a felújítások, és született volna egy pozitív, optimista cikk.

Nem vagyunk ellenség, nem akarunk hangulatot kelteni, de mindenki maga döntse el, hogy kinek ad igazat. Megérte azért az ötven képért balhézni?

Még egy utolsó gondolat. Szerintem jobb helyen van az iskola a volt Hell épületben, mint a Dobóval együtt. Ha egy tető alá kerülnek az egyenlő biztos összevonással. Ha nem most, akkor 2014 után. További képek

2007. 09. 10. 23:25

Itt a hangulat már forradalmi - de kinn nincs (még?) forradalmi helyzet. Egy a korábbinál jobb körüményeket biztosító épület elfoglalásának első napján (ideigleges, sok a méltánytalan támadás, bizonytalan a jövő - de akkor is) mit akartok? Egyetértek Villyvel, az iskola minőségi garanciáját a tanárok adják. Hány szülő volt kinn árgus szemekkel lesni, hogy mi van? Átadták az épületet, kezdődik a tanítás - nekik ez a fontos. Hány diáknak - a nagyobbak közül - van fogalma a történésekről? Akiknek igen, azok itt vannak.

2007. 09. 10. 23:24

becő írta: Majd mond az mást is. Volt már pár alternatíva - lesz is. Ennyit az Igéről...

Konkrétan annak örülnék a legjobban, mert a mostani változat tetszik a legkevésbé (Dobó mellet/arra rá építeni)

2007. 09. 10. 23:23

Beaune írta: A felelősen gondolkodó, felvilágosult szülőket, tanárokat nem a "hirdetett ige" befolyásolja.!

Becő szóhasználata volt, azért volt idézőjelben.

2007. 09. 10. 23:19

Villy írta: Igen, de most még a "hirdetett ige" is a Dobós megoldást mondja.

Majd mond az mást is. Volt már pár alternatíva - lesz is. Ennyit az Igéről...

2007. 09. 10. 23:18

Villy írta: Igen, de most még a "hirdetett ige" is a Dobós megoldást mondja.

A felelősen gondolkodó, felvilágosult szülőket, tanárokat nem a "hirdetett ige" befolyásolja.!

2007. 09. 10. 23:18

Beaune írta: A diákok és szülők nagy része olvasta a Hídlap hétvégi számát, mégsem értik, hogy mit jelent az a megfogalmazás, hogy "újragondolják a vezetőség körét".

Ez bizony igaz. Az a kommunikáció, ami kifelé irányul a Népekhez, legkevésbé sem tartalmazza az iskola saját szándékát, magyarázatát, akaratát - ezt tiltották le az önkormányzattól. És ezt követi hűen az iskola vezetésének és tanári karának hallgatása. Így nem is fogják megérteni - honnan tudnák, ha senki nem mondja el?

Nem érzi a tanári kar, hogy támogatók hada állna mögötte, ráadásul a tanárok egy része sem fogja fel, hogy itt talán tényleg élet-halál harcról van szó.

Nem érzi, hát. Mert fennhagyja a falat saját maga és a támogatók között. A falakon belül pedig egy ideig még el lehet hitetni: majdcsak, majdcsak... nem szabad...

Az iskola jövője azon múlik, tud-e elég kisdiákot vonzani/beiskolázni a következő tanévre....

Az a legnagyobb bajom, hogy úgy látom: lassan az István sorsa egyáltalán nem ezen múlik. Abban igazad van: bármely esetben is ez lenne az egyik meghatározó szempont. Itt azonban más erők játszanak.

Azt kellene bizonyítani, hogy itt egy ambíciózus, hozzáértő tanári gárda dolgozik (heroikus erőfeszítéssel) azon, hogy méltatlan körülmények között is bizonyítsa szakértelmét. Megérthetnétek/nénk, hogy ez nem feltétlenül gyávaság, hanem igenis vakmerőség, hősiesség!

A szakmai-emberi erőfeszítésekért a legmagasabb fokú elismerés kijár, ez pillanatig nem kérdés. Csak ez az egész már nem erről szól lassan - hiába a szakmai munka, hiába a bizonyítási vágy: ez itt önmagában majdnem-mellékes dolog, sajnos.

2007. 09. 10. 23:11

Igen, de most még a "hirdetett ige" is a Dobós megoldást mondja.

2007. 09. 10. 23:07

A diákok és szülők nagy része olvasta a Hídlap hétvégi számát, mégsem értik, hogy mit jelent az a megfogalmazás, hogy "újragondolják a vezetőség körét". Nem érzi a tanári kar, hogy támogatók hada állna mögötte, ráadásul a tanárok egy része sem fogja fel, hogy itt talán tényleg élet-halál harcról van szó. Az iskola jövője azon múlik, tud-e elég kisdiákot vonzani/beiskolázni a következő tanévre. Ehhez elsősorban vonzó kilátások, tervek kellenének. A kertvárosi helyszín önmagában éppen eléggé visszavetheti a jelentkezőket, de a az önkormányzattal folytatott iszapbirkózás sem túl bizalomgerjesztő egy szülő számára, aki nyugodt helyet keres a gyermeke számára. Azt kellene bizonyítani, hogy itt egy ambíciózus, hozzáértő tanári gárda dolgozik (heroikus erőfeszítéssel) azon, hogy méltatlan körülmények között is bizonyítsa szakértelmét. Megérthetnétek/nénk, hogy ez nem feltétlenül gyávaság, hanem igenis vakmerőség, hősiesség!

2007. 09. 10. 23:07

Villy írta: Nem tudom, hogy milyen a hozzáállásuk, tőlük kell megkérdezni, de ha a szülők is kitartottak az iskola mellett még a bizonytalanságban is, akkor az már megéri, hogy az iskola emelt fővel folytassa a munkát.

joel pontosan leírta - igen, a szülők messzemenően kitartottak. És most azt várják-nézik: miért, és ki mellett is tartottak ők ki?

inkább azon kéne törni a fejüket az illetékseknek, hogy hova akarják tenni pár év múlva a sulit. Ha a Dobó mellé akkor kardomba dőlök, mert az már egy halálos ítélet. Ha a kanonok sorra akkor meg talán nem vonják össze a két intézményz.

Villy, az egyik legnagyobb baj az, hogy lassan már ígérhetnek akármit: nemigen lehet elhinni.Mint olyan, hatástalan, mint olyan, tehát akármit is ígérhet, mindegy, tehát megígéri nyugodtan a kanonok-sort - na és, akkor mi van? Páran itt - és azt hiszem, elég sokan, a városban - már nemigen hisszük el a Hirdetett Igét. A tapasztalati tények és a párosított kommunikáció együttesen elég más képet fest. Ha ezt meg tudnák változtatni, nemigen lenne baj - csakhogy erre már nemigen van idő. Paradox, de ez van.

2007. 09. 10. 23:00

Nem tudom, hogy milyen a hozzáállásuk, tőlük kell megkérdezni, de ha a szülők is kitartottak az iskola mellett még a bizonytalanságban is, akkor az már megéri, hogy az iskola emelt fővel folytassa a munkát. Inkább azon kéne törni a fejüket az illetékseknek, hogy hova akarják tenni pár év múlva a sulit. Ha a Dobó mellé akkor kardomba dőlök, mert az már egy halálos ítélet. Ha a kanonok sorra akkor meg talán nem vonják össze a két intézményz.

2007. 09. 10. 22:57

Villy írta: Kell, és van, de a tanári kar lehet, hogy tényleg jobban teszi ha tanít, nekik az a feladatuk.

... Az iskola nem azért érdemli meg, hogy fennmaradjon, mert ellenáll a külső támadásoknak, hanem azért, mert egyszerűen jól végzik a munkájukat az alkalmazottak még ilyen körülmények között is. Persze a dologra készülni kell, de az túlzás, hogy nem érdemelné meg az intézmény, hogy megmaradjon.

Jó, erős kifejezés volt - ámbár meggondolandó... Azzal együtt is: szerinted milyen most a tanári kar emberi-szakmai tartása, ereje, közérzete? És a diákoké? Tudod, ez valami hasonló ahhoz a szeretkezéshez, ahol hol a szomszéd leskelődik, hol a mama nyit be, hol a macska rohan át az ágyon... Így nagyon nem megy, nem hagyják. A végén, amikor szomszéd-mama-macska végre elkotródnak, már a fenének sincs kedve az egészhez... Igen közel állnak hozzá.

2007. 09. 10. 22:54

Mafia írta: ha a diákság nem támogatja a tanári kart és az igazgatót, akkor mit vársz?

Kérdezted a diákságot? Nem tudok róla... De ha lett volna szimpátiatüntetés, akkor szerintem 150-200 diák eljön, szülőstül, testvérestül, nagymamástul. Ezen kívül a diákság nem tud mit tenni. Hagyja magát, dehát mit tegyen, ha a tanáraitól is ezt látja?
Mivel az igazgató 'kegyvesztett' lett, itt minden a tantestületen múlik. Mernek, vagy nem mernek. Utolsó lehetőség.
És ha az elvek most háttérbe szorulnak, akkor ez az iskola tényleg nem érdemli meg, hogy fennmaradjon.

2007. 09. 10. 22:54

Nem tudják, nem látják. De ne legyetek igazságtalanok! A tanári kar jó része nem az elmúlt 10-15 évben szocializálódott, tanítani szegődtek, nem politikai harcokat vívni. Nem is ugyanaz számukra a veszély, nem is ugyanolyan a veszélyérzetük, mint a tietek. Döntő többségük nem innen tájékozódik, s óvnék mindenkit attól, hogy az itteni tájékozottságot, forró hangulatot, elszántságot általános érvényűnek tekintse. A szülők kitartása nyilván nem független a tanárok teljesítményétől, másrészt a szülőket nem lehet ellehetetleníteni. Fiúk, lányok - árnyaltabban!

2007. 09. 10. 22:53

joel írta: ...minden Pandóránál és a dobozánál csesződött el, amikor a sok rossz kieresztése után még ezzel a fránya Reménnyel is megsújtották az Istenek az emberiséget...

Van remény, van vak remény, van hiú, vak remény... és van szemellenzős ostobaság.

2007. 09. 10. 22:52

Kell, és van, de a tanári kar lehet, hogy tényleg jobban teszi ha tanít, nekik az a feladatuk.

"Bár a dicső múlt fontos dolog, Villy, a jelen iskolája ebben az esetben méltatlan a múltjára."

Az iskola a múltját és a hírnevét nem abból hozta össze, hogy harcoltak a fenntartóval, hanem abból, hogy színvonalasan oktattak. Ezt gondolom most is így teszik, ergo megérdemlik, hogy rendesen működhessenek. Az iskola nem azért érdemli meg, hogy fennmaradjon, mert ellenáll a külső támadásoknak, hanem azért, mert egyszerűen jól végzik a munkájukat az alkalmazottak még ilyen körülmények között is. Persze a dologra készülni kell, de az túlzás, hogy nem érdemelné meg az intézmény, hogy megmaradjon.

2007. 09. 10. 22:48

becő írta: vakon hisznek annak, aki már annyiszor becsapta, megalázta őket... )

Van egy könyvem egy Weinberg nevű embertől, "The Secrets of Consulting" címmel. Még akkor vettem amikor azt hittem, hogy független tanácsadó szeretnék lenni. Na ő azt írja pl ebben a könyvben, hogy minden Pandóránál és a dobozánál csesződött el, amikor a sok rossz kieresztése után még ezzel a fránya Reménnyel is megsújtották az Istenek az emberiséget...

2007. 09. 10. 22:47

Villy írta: Igen, a helyzet most van, de ne legyünk naívak pontosan azzal fognak hárítani, amit leírtam.

Jogos. Csak épp elé lehet menni, fel lehet rá készülni - mint ilyen, hárítani lehet és megelőzni. Csakhogy ehhez cél és szándék is kell.

2007. 09. 10. 22:45

Igen, a helyzet most van, de ne legyünk naívak pontosan azzal fognak hárítani, amit leírtam.

2007. 09. 10. 22:43

Villy írta: Szerintem az erős, hogy nem érdemli meg. Igenis megérdemli, mert már ezerszer bizonyított.

Bár a dicső múlt fontos dolog, Villy, a jelen iskolája ebben az esetben méltatlan a múltjára.

A tanárok egyelőre örülnek, hogy megindulhatott a tanítás a városban, és nem lett szétszórva több helyen a suli. A tanári kar meg MÉG nem tehet semmit, mert még nincs szó az iskola megszüntetéséről, és az önkormányzat kötelezettséget vállalt, hogy nem vonják össze más iskolával egy pár évig.

Meg kell várni, amíg új direkcióval szépen felmorzsolnak mindent, egyre ocsmányabb feltételek mellett - na akkor majd lehet? Nagyon rossz stratégia. Nem lesz akkor. Akkor már nem lesz semmi. Ami az önkormányzati kötelezettségvállalásokat illeti, van belőlük raktáron pár tucattal. Ígérd meg, ne add meg, nem károsít az meg - nem ismerős közmondás?

Ha kiállnak, hogy márpedig az István maradjon önálló és önkormányzati, a városvezetés széttárja a kezét, hogy mi megmondtuk, hogy önállóak maradtok még X évig, és kaptatok saját épületet is. Ilyenkor mit lépsz? Amíg a város nem kezd nyílt lapokkal játszani nincs rajtuk fognivaló.

Nem ezért kellene kiállniuk, Villy. Ráadásul X év nagy idő, sok minden már másnapra elfelejtődik. Helyzet MOST van. Igaz: tudni kell, pontosan mit is szeretnének. A város pedig a norma életben nem fog nyílt lapokkal játszni, egyszerűen a vérében van az ellenkezője. Ebből élnek a politikusok - kavargatnak, szép csendesen. Épp az bőszíti fel őket mostanság, hogy a csend megtörik. ( Ámbár... megtörik? dehogy törik meg. Lehajtott fejek, remegő hátak: várják a korbácsot. Na ez így nem megy. Az eszem attól áll meg, hogy ezt nem látják át, vakon hisznek annak, aki már annyiszor becsapta, megalázta őket... )

2007. 09. 10. 22:40

g. írta: Ez a lényeg és ez nincs. Határozott igazgató, kitartó tanári kar - ugyan! Mindenki fél a megtorlástól. Senki nem mer lépni. Maradjunk kussban, talán majd megkegyelmeznek. Nevetséges és kétségbeejtő hozzáállás.

Nem teljesen értek egyet... kábé egyáltalán nem... ha a diákság nem támogatja a tanári kart és az igazgatót, akkor mit vársz?