Megnyílt az István

Megnyílt az István

2007. 09. 10. 11:28

Élménybeszámoló a 320 éves iskola első napjáról Kertvárosban, ahol a diákok és a volt tanáraim örömmel fogadtak, de a kiskirályok kivallattak, lefotóztak, elzavartak.

Mint volt istvános diák, akinek éppen nem volt tanítási napja az ország túlsó felén, kihasználtam az alkalmat, hogy megnézzem a suli frissen felújított épületét. Élménybeszámoló.

Reggel 7 óra után érkeztem. Akkor kezdtek szállingózni a diákok a vasút felől. Még korábban nem jártam a Hellben, szóval midnen az újdonság erejével hatott. Sitku Igazgató Úr már akkor ezerrel dolgozott, fel-le szaladgált a még ott dolgozó munkások sokaságában. Valamivel utánam befutott a mainstream helyi sajtó, valamint Takács Úr, akivel akkor még nem foglalkoztam. A diákok legalább annyira kiváncsiak voltak az új helyükre, mint én. Szemügyre vették az összes termet, a most még üres szertárt, belestek a tanáriba. Jó volt újra találkozni régi tanáraimmal, legtöbbjükkel el is csacsogtam az iskoláról. Érthető módon az iskola önállóságáért aggódnak, hogy mi lesz vele, ha pár év múlva innen is menni kell.

Megígértem, hogy csupa jót fogok írni, de sajnos ezt nem tudom betartani. Bár az épület szép, az emberek barátságosak, és előbb-utóbb be is fejezik rajta a még hátralévő munkákat, olyan dolgoknak voltam tanúja és részese, amire nem számítottam.

Innentől képekben:


A folyosón még állt a víz, a munkások még hordták be a sarat, a takarítónőknek még lesz mit dolgozniuk.

A falon ivókutak sorakoznak, állítólag papír nem jött még az ÁNTSZ-től, de szóban már jelezték, hogy a víz rendben van.

A termek a minimális berendezésekkel vannak felszerelve.

A tanáriban én voltam az első.

Kilátás a nyelvi teremből

Az angol nyelvi terem tanári asztala kisebb, mint egy iskolapad.

A legfelső szinten már nem lógtak a kábelek.

A piszoár tényleg elég magasan van egy majdani Arany János Általános iskolának.

De fényévekkel jobb, mint a vízivárosi vécék (később ugye abból is csak egy volt)

A földszint el van barikádozva.

A tanári konyha.

A főhomlokzat készen van, oldalt még állnak az állványok.

A folyosói szekrények nagyrészén még nem voltak fent az ajtók, bár gondolom nem ez a prioritás.

Eddig vannak meg a szekrények


Törmelék a ház mögött


Eljöve a nyolc óra, csengetés, a diákok hatalmasat visítanak az első tanítási napjukon (indulnak az osztályfőnki órák), én pedig ellövöm utolsó képeim egyikét, és ekkor indult meg a látogatásom a lejtőn.

Történt ugyanis, hogy egy bőrkabátos nyakigláb gyerek szemet szúrt a karhatalomnak. Azt hiszem a másik fényképezőgépes úr Takács István volt. Társa odalépett hozzám, bemutatkoztunk egymásnak, kérdezte, hogy mi járatban, honnan jövök.
-Öregdiák vagyok, nosztalgiából eljöttem az első napra.
-Értem, és mit szándékozik tenni a képekkel?
-Alapvetően magamnak dokumentálom az eseményeket, de teszek fel képeket at internetre.(sic!)
-Ahaa, és szabad kérdeznem, hogy mi a véleménye az új helyről?
-Tetszik. Látom sok munka van benne, és tényleg belehúztak a végére. gondoltam én is fényképezek, mert eddig csak a Hídlapban láttam a fotókat.
-És a 24 órában!?
-Abban is.

Itt félbeszakadt a beszélgetés, ugyanis az úr, akiről azt hiszem, hogy Takás István már a második-harmadik fényképet készítette rólam. Nem csoda, mert én sem vagyok hülye, mindig elfordultam. Ekkor odaléptem hozzá, és kérdeztem, hogy pózoljak is? Ezt vagy nem hallotta, vagy nem akarta hallani, de végülis otthagytam őket. Odamegyek aSk-hoz, mondom figyelnek minket, elmeséltem neki a fenti történetet, és talán elmondtam a véleményemet is a helyzetről. Ha az olvasónak szerencséje van az eTV-ben is láthatja, ugyanis egy kamera rámfordul, és felvesz mindent, az operatőr meg mosolygott rám. Viszonzom neki a szíveséget, én is lefényképezem.

Egy perc nem telt el, látom, hogy aSk távozik beszélgetőtársaim kíséretében. Őt felismerték. Kint kisebb szóváltás arról, hogy ki jöhet be, meg ki nem, telefonok, alkuk, aSk nem jöhet be se fényképezőgéppel se a nélkül. Én próbaképpen kétszer is kijöttem az épületből, meg vissza, de nekem, szerencsém volt, elkönyveltek, mint öregdiákot. Amikor befutott a tantestület egyik tagja, (nem tudom, hogy szabad-e nevén nevezni ebben a városban valakit is) még egy rövidebb videót is sikerült összehoznom.

Visszamentem az emeletre, láttam, hogy Heer Orsiék készülnek a interjúra. gondolkodtam rajta, hogy odamegyek, és végighallgatom, de úgy döntöttem, hogy mára elég volt a kalandokból. Az iskola kapuja előtt még mindig ment a szóváltás a fent (nem) említett tanárral egy helyi honlapról, ahol hazugságok jelennek meg. Takács úr nem érti, hogy a tantestületnek fontosabb dolga is van, mint minket sasolni, és hogy semmi közük az itt megjelentekhez. Szeretném kihangsúlyozni. Én önszántamból mentem ma be a Hellbe. Nem kért rá a kutya se, csak szerettem volna elsőkézből látni az eseményeket. A tantestületnek, a diákoknak semmi köze nincs az irományomhoz, nem is jelentettem be, hogy ottleszek. De egyvalamin tesség elgondolkodni. Megérte kötöszködni egy volt diákkal, engem meg faggatni, hogy milyen céllal vagyok itt? Reggel 7 és 8 között még azt hittem, hogy arról tudok beszámolni, hogy szépen haladnak a felújítások, és született volna egy pozitív, optimista cikk.

Nem vagyunk ellenség, nem akarunk hangulatot kelteni, de mindenki maga döntse el, hogy kinek ad igazat. Megérte azért az ötven képért balhézni?

Még egy utolsó gondolat. Szerintem jobb helyen van az iskola a volt Hell épületben, mint a Dobóval együtt. Ha egy tető alá kerülnek az egyenlő biztos összevonással. Ha nem most, akkor 2014 után. További képek

2007. 09. 11. 15:56

joel írta: Idén év elején megváltozott a strandbelépők kínálata a Szent István Strandfürdőben. Párezer aláírás összegyűlt amiben ez ellen tiltakoztak a város lakók, de végül soha nem került a képviselők elé ez a tiltakozás. A strand "rendezése" része ennek a koncepciónak:

www.hidlap.net

És ha jól értem ugyanúgy 20 évre bérbe lesz adva a kivitelezőnek, mint a Fürdő szálló, meg a Zöld ház helyén épülő dolgok.

Köszönöm Joel a részletes információkat. Erről már hallottam korábban is. Viszont az információk továbbra sem utalnak a strand bezárására. Más megnyilatkozásokban az volt hogy a város garanciákat keres arra, hogy a városlakók továbbra is zavartalanul használhassák a strandot. Persze ez még csak ígéret, de nem túl bonyolult megvalósítani, sok példa van rá országszerte.

2007. 09. 11. 15:24

Thomson írta: Erről még nem hallottam. Mármint azt, hogy meg akarják szüntetni akármelyik strandot. Ha konkértan tud valaki ilyen tervről, akkor ki kell állni ellene. Viszont ha csak kényszerképzet, akkor ne kelltsük a pánikot, és ne uszítsunk senkit!!!

Idén év elején megváltozott a strandbelépők kínálata a Szent István Strandfürdőben. Párezer aláírás összegyűlt amiben ez ellen tiltakoztak a város lakók, de végül soha nem került a képviselők elé ez a tiltakozás. A strand "rendezése" része ennek a koncepciónak:

www.hidlap.net

És ha jól értem ugyanúgy 20 évre bérbe lesz adva a kivitelezőnek, mint a Fürdő szálló, meg a Zöld ház helyén épülő dolgok.

2007. 09. 11. 14:39

joel írta: Csomor (ex)jegyző(?) úr hívott a múlt héten, hogy elfelejtette hogyan kell ide belépni, de le szeretné írni azt amire ő emlékszik ezzel a faktoringgal kapcsolatban. Jó lenne ha idekeveredne valahogy - ő talán autentikus forrás lenne. De ha gondoljátok írok egy levelet a Raiffeisennek.

Én is jó ötletnek tartom. Személy szerint mindenkinek örülök, aki növeli az önkormányzat munkájába, döntéseibe történő belátást. A Raiffeisen-től érdemi válasz szerintem esélytelen, de egy próbát megérhet.

2007. 09. 11. 14:33

Egy érdekes részlet:

2002-ben tárgyalásokat kezdeményeztünk az egyházi kártalanításért felelõs egyházi és állami vezetõkkel. A tárgyalások eredményesek voltak: elsõ ütemben 400 millió, majd a másodikban további 1,6 milliárd forint kárpótlási összeget hagyott jóvá az illetékes szerv a vízivárosi ingatlanokért cserébe. Ebbõl az összegbõl új okta- tási központ kialakítását kezdtük meg a Várhegyen évek óta gazdátlanul álló egykori kanonoki épületekben.

www.esztergom.hu:8080

www.esztergom.hu:8080

2007. 09. 11. 14:06

Csomor (ex)jegyző(?) úr hívott a múlt héten, hogy elfelejtette hogyan kell ide belépni, de le szeretné írni azt amire ő emlékszik ezzel a faktoringgal kapcsolatban. Jó lenne ha idekeveredne valahogy - ő talán autentikus forrás lenne. De ha gondoljátok írok egy levelet a Raiffeisennek - úgy emlékszem akkoriban a Hídlapban úgy jelent meg a történet, mint egy nagy sikersztori, hogy a faktoringgal mennyivel hamarabb rendelkezésre áll a forrás(nak valahány százaléka, mert a többi ugye a bank haszna).

Ez nagyon jó 5let, de nyilván csak akkor van értelme, ha Csomor úr nemcsak az "emlékeit" osztaná meg velünk, hanem valahogyan bizonyítani is tudná, amit (reméljük) közölni fog, hiszen a "helyzete" miatt nem mindenki tartaná autentikusnak a megszólalását.

2007. 09. 11. 13:58

Thomson írta: Nem tudom eldönteni, hogy tényleg felvették e már azt a pénzt egy bank segítségével, amit 2010-11 ben tudtak volna - ahogy itt néhányan állítják. Vagy nem - ahogy a hivatal állítja. Kívülről nem lehet tudni.

Csomor (ex)jegyző(?) úr hívott a múlt héten, hogy elfelejtette hogyan kell ide belépni, de le szeretné írni azt amire ő emlékszik ezzel a faktoringgal kapcsolatban. Jó lenne ha idekeveredne valahogy - ő talán autentikus forrás lenne. De ha gondoljátok írok egy levelet a Raiffeisennek - úgy emlékszem akkoriban a Hídlapban úgy jelent meg a történet, mint egy nagy sikersztori, hogy a faktoringgal mennyivel hamarabb rendelkezésre áll a forrás(nak valahány százaléka, mert a többi ugye a bank haszna).

2007. 09. 11. 13:48

liberális írta: Minden bizonnyal igazad van kívülről. Mert miért is ne lehetne szó nélkül hagyni, ha egy újságíró hozzátartozóját sújtják amiatt, hogy valakinek nem a szája íze szerint jelenik egy cikk? Miért is ne lehetne szó nélkül hagyni, hogy egy illetékesség szempontjából tökéletesen érdektelen személy kiutasít valakit egy közintézményből?

Félremagyarázni mindent félrelehet. Én nem azt mondtam hogy dicsőítsük az önkormányzatot. Én azt mondtam, mindent a helyén kell kezelni. Az önkormányzat aroganciája ellen én is szót emeltem.

liberális írta: Miért is ne lehetne szó nélkül hagyni, hogy évek óta tudott probláma megoldásával nem foglalkoznak, a probléma megoldására szánt állami pénzt másra költik, és a végén egy igencsak kényszermegoldást találva elvárják az alattvalói hódolatot?

Itt egy ellenzéki képviselő és MT szava feszül egymással szemben. Kívülről nem tudom eldönteni ki hazudik. Nem tudom eldönteni, hogy tényleg felvették e már azt a pénzt egy bank segítségével, amit 2010-11 ben tudtak volna - ahogy itt néhányan állítják. Vagy nem - ahogy a hivatal állítja. Kívülről nem lehet tudni. Az biztos ebben az esetben mindkét félnek nem lehet igaza. De két - álltalam személyesen nem ismert - politikus közül melyik mond igazat? Nem tudom.

liberális írta: Miért is ne lehetne szó nélkül hagyni, hogy egy város életét komolyan meghatározó döntést / forgalmi rend / előzetes szakmai vélemények nélkül, az érintettek megkérdezése nélkül, teljesen felelőtlenül ,laikus módon kívánják átszervezni?

Abban nem hiszek, hogy akármelyik politikus is csak úgy rosszat akarna a megválasztóinak. Persze ha érdeke fűzödik hozzá (pl beruházásoknál kenőpénz stb) akkor ez gyorsan felülírja a jószándékát. De csak úgy hobbyból nem hiszem hogy "gonoszak" a politikusok. A forgalom átszervezésénél érdeket nem látok miért legyen "gonosz". Az érv, hogy ne a városon jöjjön át a forgalom támogatandó. Az is támogatandó, hogy a parkolást segítsék azzal, hogy kevesebb egy egy utcán az áthaladó autó. Az egyirányusítás -mint azt korábban írtam - mint forgalomszervezési elv, nem ördögtől való. Tehát jó indok, jó elv, de rossz megvalósítást elképzelhetőnek tartok. De ebben az esetben nem "legyen minden a régi" és "mondjon le!" retorikával kellene támadni. Hanem azt mondani, hogy ezeket támogatjuk, de ne ez az utca legyen egyirányú, vagy ez az utca a másik irányba legyen egyirányú. Tehát konstruktívan.

liberális írta: Azt is természetesen szó nélkül lehet hagyni, hogy értelmetlenül magasra felemelik a strandbelépő árát, és aztán azt lehessen mondani, hogy meg lehet szüntetni, mert alig járnk oda?

Erről még nem hallottam. Mármint azt, hogy meg akarják szüntetni akármelyik strandot. Ha konkértan tud valaki ilyen tervről, akkor ki kell állni ellene. Viszont ha csak kényszerképzet, akkor ne kelltsük a pánikot, és ne uszítsunk senkit!!!

liberális írta: Kívülről az elkeseredett emberek, szülők, várospolgárok csak ellenzéknek látszhatnak, lehetséges.

Tipikus politikusi gondolkodás. Közlöm a néppel hogy mindenki velem van. De ezt MT is kijelentheti. Szerintem továbbra sincs forradalmi hangulat. Csak néhányan szeretnék, ha az lenne. Hátha megsüthetik saját pecsenyéjüket.

liberális írta: Kívülről minden bizonnyal ez is a tucatnyi bezárások egyikének tűnhet, elfogadom.

Továbbra is gerinctelennek tartom azt a hozzáállást, hogy egy politikus egyetért globálisan az iskolabezárással, de lokálisan ellenzi azt. Ez számomra annyit jelent, hogy a közvetlen választói előtt pozitív szerepben szeretne feltünni. De globálisan - a nem saját választói előtt - ezt már nem kell fenntartani, akkor már pártérdekek mentén szavaz. Ez nem elvi politizálás, hanem megélhetési.

Örülök annak, hogy politikusok is jelen vannak a fórumon. De szerintem egy ellenzéki politikusnak nem az a dolga, hogy hőzöngjön és lázítsa a népet minden ellen. Lásd az országos poltikát. Jó az hogy az ellenzék mindenre csak hőzöng? Előre viszi ez az ország helyzetét. Nem hinném. Ez a saját pecsenyéjük sütögetése. Ez helyben is így van. Én örülök annak, ha egy helyi ellenzéki képviselő beavat minket az önkormányzat munkájába, tárgyilagosan . Aki esetleg megítélése szerinti negatív hatásokra, cselekedetekre felhívja a lakók figyelmét (pl.: strandbezárási szándék - ha tényleg van ilyen). Egy segítő képviselő sokkal jobb benyomást kelthet az emberekben mint egy hőzöngő. Szerintem.

Bocs mindenkitől a hosszúságért. De cserébe ritkán írok :)

2007. 09. 11. 12:17

Túlságosan forradalmi a hangulat itt. A valóság pedig egy kicsit más. Kívülről úgy tűnik, hogy helyi ellenzékiek mindenre harapnak és tüzelik a népet. Vagy úgy hogy semminek nem és nem is szabad örülni. A másik ami lejön nekem azt idézettel szeretném illusztrálni -nem tudom ki irta korábban itt a fórumon az önkormányzatról: "Normális lojalitás nem elég; azt mondd, írd, amit megengedek, különben az ellenséghez sorollak - láthatóan ez az elvárás. Közép nincs." Ez itt is így van. Petrót mindenki lehurrogta, pedig csak a véleményét írta le. Nem mondta senki, hogy eztán mindenki így gondolkozzon. És akkor én is leíroma véleményem, lehet hurrogni. Örülni kellene, hogy egy szépen felújított iskolába költözhettek be, és nem széttagolva több helyre járva kell a diákoknak tanulni. Ha az önkormányzat tényleg meg akarná szüntetni, szerintem a feldarabolást választotta volna. Remélem tényleg nem akarják megszüntetni. Ámbár egyetértek azzal, hogy ha egy épületbe kerül a dobóval akkor összevonás lesz a vége. Ez mindenképp megakadályozandó. Hogy miért nem jelentették ki végérvényesen, hogy nem vonják össze? Miért csak X évig? Szerintem csak tanultak abból hogy "nem lesz gázáremelés". A végtelen ideig tartó igéretek betarthatatlanok. X évig nem lesz. Utána vagy lesz vagy nem, még nem tudjuk. A pánikkeltés pedig inkább az iskola kárára van mint hasznára. Eltántoríthatja a jelenleg kitartó szülőket. A tanároknak szerintem sem lázadni kell. Nem az a dolguk. Az igazgatónak az lenne. Ha nem is lázadni, inkább lavírozni. Hol keményen, hol békésen. Együttvéve, szerintem az ideiglenes helyzet megnyugtató. Az önkormányzatnál szerintem sokkal nagyobb gondok vannak tájékoztatást, retorikát tekintve. Ha időben tájékoztatják az embereket az átköltözésről, a késésről, szerintem semmi gond nem lenne. Én is jártam szombaton iskolában különböző okokból. De túléltem. És az összes osztálytárasam túlélte. Ez még nem lenne gond. Egy hetet le lehet dolgozni. Inkább az, hogy senki nem volt az önkormányzatnál, aki kiállt volna, és becsülettel tájékoztatta volna az érintetteket és a közvéleményt. Ehelyett titkolózás, retorzió, kizavarások vannak. Azokat is gerinctelennek tartom, akik úgy itélik meg, hogy országos szinten az iskola bezárást kell támogatni, helyi szinten az iskolák megmaradását. Számomra ez ellentmondás....

2007. 09. 11. 11:54

Gigi írta: És nem csak a magunk országára gondolok, hanem az ún. "harmadik világra" is.

Igazat kell adjak Petrónak. Az USA pl. tele van a harmadik világból kiemelt tehetséges emberrel. Indiaiak, pakisztániak tömkelege dolgozik fehérgalléros pozíciókban. A harmadik világ egyik nagy problémája, hogy ezek a tehetséges, tettrekész emberek nem maradnak otthon. Vagyis nem igazán érzik jól magukat a harmadik világban gyakori helyi kiskirályok igájában.

2007. 09. 11. 11:24

Petró írta:

Tanulni ugyanis bárhol lehet. Hogy az egy falusi iskola, vagy egy szuperül felszerelt mintaintézmény, a későbbiek szempontjából szinte teljesen mindegy.

Ezt magad sem gondolhatod komolyan! Akkor a jelenlegi gazdasági és politikai és mindenféle elit között sokkal nagyobb számban kellene találnunk hátrányos helyzetből érkezőket. És nem csak a magunk országára gondolok, hanem az ún. "harmadik világra" is.

2007. 09. 11. 11:00

Ne erőlködj Petró. Nem meg ez neked.

2007. 09. 11. 10:21

nszk írta:Egy a korábbinál jobb körüményeket biztosító épület elfoglalásának első napján (ideigleges, sok a méltánytalan támadás, bizonytalan a jövő - de akkor is) mit akartok?

Azt hiszem kicsit félreérthető voltam. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az igazi küzdelem csak most kezdődik. Ettől a perctől fogva gyakorlatilag hetente ott kell ülni a város nyakán és folyamatos össztűz alatt tartani őket azügyben, hogy hogyan állnak a tervek a végleges elhelyezést illetően, kiírták-e már a pályázatot a tervezésre, kik indultak rajta, esetleg beültetni valakit az iskola oldaláról abba a bizottságba aki majd dönt a pályázók közül. És közben végig erről tájékoztatni a szülőket és a közvéleményt. Végig. Mindenről. Ez valóban nem a tanári kar munkaköri kötelessége - sőt, jó esetben a fenntartót nem is kellene így, ilyen közelről pórázon tartani. Az elmúlt év történései alapján viszont enélkül a folyamatos számonkérés nélkül nagyon rossz irányba mehet az iskola jövője.

Itt és most nem lehet fellélegezni, hogy "megvan a Hell". Nincs meg. Az az Aranyé lesz amint sikerül onnan továbbpaterolni az Istvánt - "Esztergom Város Önkormányzata nem módosította korábbi döntését az Arany János Iskola költözéséről, az iskola átköltöztetése továbbra is szerepel az Önkormányzat céljai között".

Lássuk be, hogy a városnak pénzügyi szempontból az az iskola a legjobb amit más tart fenn - arra nem neki kell költeni - a megmaradt adóforintjaink pedig mehetnek be a többnapos turizmus megteremtésére szánt kalapba...

2007. 09. 11. 9:08

joel írta: Amint az István kijön onnan, ők bemennek. Talán.

De ha ez (lenne) a helyzet akkor minek a helyreigazítás?

2007. 09. 11. 7:34

Villy írta: Hogy a bánatban van ez?

Amint az István kijön onnan, ők bemennek. Talán.

"érdemli meg"

Igazatok van amúgy: persze, hogy megérdemelné - egy normális helyzetben. A tanároknak is az lenne a jó ha csak tanítani kellene, és ez alapján ítéltetnének meg - a tanulmányi versenyek alapján, az egyetemekre továbbjutó diákok száma alapján, stb.

Ajánlott film a témában: "A hét szamuráj", alternatívaként a hollywoody feldolgozása "A hét mesterlövész" címen, bár az kicsit olyan halivudi...

2007. 09. 11. 0:25

Villy írta: http://www.24ora.hu/index.php?apps=cikk& d=2007-09-10&r=1085&c=626973

...valótlanul állítottuk, hogy „Egy ideig a helyi Arany János iskola számított arra, hogy a volt Hell-iskola épületébe költözhet

Hogy a bánatban van ez? Az önkormány program egyik pontja:

"A volt Hell Iskola épületének bevonása Kertváros életébe: az épület az Arany János iskola átköltözésével nyerjen hasznosítást, megoldva a diákok közlekedését is."

2007. 09. 10. 23:51

Villy írta: Ráadásul ha MT be akarna zárni egy iskolát, akkor azt nézném ki belőle, hogy "nem zárja be", csak összevonja őket, mert ahhoz, hogy bezárjon egy 320 éves sulit gerinc kell, és ki kell állni szembenézni nemcsak a helyiekkel, hanem az országos sajtóval is. Nem rá vallana az a magatartás, hogy a kevés gyerek miatt bezárassa. Ezért félek inkább az összevonástól.

Itt bármi megtörténhet.

Visszatérve az előzőekhez: igazságtalannak érzem azt a kijelentést, hogy a tanárok ilyen vagy olyan viselkedése miatt az iskola meg is érdemli, hogy bezárják. Ezt ugyanúgy nem a mi feladatunk eldönteni, mint ahogy nem dönthet így a városvezetés sem. Tegyék a dolgukat a tanárok, ahogy eddig is tették, nem hibáztathatóak azért, mert félnek. Felelőségük van, ez tény, de ettől még nem értéktelenedett el hirtelen az iskola, hogy megérdemelje adott esetben a bezárást.

2007. 09. 10. 23:44

Villy írta: Ráadásul ha MT be akarna zárni egy iskolát, akkor azt nézném ki belőle, hogy "nem zárja be", csak összevonja őket, mert ahhoz, hogy bezárjon egy 320 éves sulit gerinc kell, és ki kell állni szembenézni nemcsak a helyiekkel, hanem az országos sajtóval is. Nem rá vallana az a magatartás, hogy a kevés gyerek miatt bezárassa. Ezért félek inkább az összevonástól.

A "gerinc" itt a legkevesebb!:-)))

2007. 09. 10. 23:42

Villy írta: Ráadásul ha MT be akarna zárni egy iskolát, akkor azt nézném ki belőle, hogy "nem zárja be", csak összevonja őket, mert ahhoz, hogy bezárjon egy 320 éves sulit gerinc kell, és ki kell állni szembenézni nemcsak a helyiekkel, hanem az országos sajtóval is. Nem rá vallana az a magatartás, hogy a kevés gyerek miatt bezárassa. Ezért félek inkább az összevonástól.

Van alapja a dolognak bizony így is, ez már politikusabb . Van más megoldás is, persze - de ez nagyon huszáros oldalvágás lehet. De nem megoldhatatlan.

2007. 09. 10. 23:35

Ráadásul ha MT be akarna zárni egy iskolát, akkor azt nézném ki belőle, hogy "nem zárja be", csak összevonja őket, mert ahhoz, hogy bezárjon egy 320 éves sulit gerinc kell, és ki kell állni szembenézni nemcsak a helyiekkel, hanem az országos sajtóval is. Nem rá vallana az a magatartás, hogy a kevés gyerek miatt bezárassa. Ezért félek inkább az összevonástól.

2007. 09. 10. 23:30

Összefoglalva én úgy gondolom, hogy amíg a tantestület végzi a napi munkáját, nem fog esni a tanulói létszám, és nem akadály, hogy Kertvárosban van az iskola. Ott is lakik 6-7 ezer ember, ott is vannak gyerekek, amiket most egyetlen középiskola "láthat" el. Ha van gyerek a sulit nincs okuk bezárni. (Inkább casus belli lenne persze). A gebasz akkor lesz, ha visszakerül az óvárosba a suli akkor még az sem lehet kifogás, hogy van vagy nincs gyerek, mert ha vannak is a Dobó épületébe lehet küldeni az iskolát, és ahogy lankad az emberek figyelme, vagy letelik a "kötelezettségvállalás" összevonják a két iskolát. Ha viszont olyan papírok kerülnek elő, hogy a déli kanonoksort elkezdik felújítani iskola céljára akkor talán nem kerülnek egy fedél alá a gimnáziumok. 3 év alatt úgysem fog egy teljesen új épület felépülni a Dobó mellett, a kanonoksor meg ottvan üresen. Nem lesz ott soha felsőoktatási intézmény, mert a TK-nak ott a szeminárium, ráadául ott egyre kevesebb az elsős.