Rogyadozó hotel-álmok
Gazdaság
2010. jan. 14.

<p>Bajban van a Hotel Aqua építője az Aquaplus Kft. A válság miatt állnak a cég szállodafejlesztései, köztük az esztergomi beruházás is.</p>

György Zoltán ügyvezető a turizmus.com weboldalnak elmondta: az elmúlt egy évben nem sikerült hitelt szerezniük beruházásaikra, így egyikhez sem tudták lehívni a pályázati támogatást sem.

A bankok olyan indokokkal utasították vissza egyébként a hitelkérelmét, hogy szállodafinanszírozásban nem szeretnének most részt venni, nem tudják, hogyan érinti majd a turizmust az elhúzódó válság, az üzleti tervben említett évről évre növekvő, 40, majd 50 és 60 százalékos kihasználtság szerintük túl kockázatos, bizonytalan a válság miatt a forintárfolyam és a betervezett költségek (például energiaárak) alakulása is, illetve a fenntartás.

Az esztergomi beruházás saját erőből 50 százalékos készültségen áll, a folytatáshoz megpróbálnak szlovák befektetőket bevonni.

A Prímás szigeten lassan haladnak a Mária Valéria Hotel munkálatai is. A vak is látja, hogy nehezen készül el az információs táblán látható 2010. április 31-es (!) dátumra. Annak ellenére sem, hogy a Mélygarázs megnyitóján olyan ígéretek hangoztak el, hogy 2009. szilveszterén már a szállodában ünnepelhetik az új év beköszöntét a polgárok.

2009. októberében az esztergomi képviselőtestület 401 millió forintos váltó kibocsátásáról döntött, melyet a Mária Valéria Hotelt is építő Giegler Kft felé fennálló tartozásunk kiegyenlítésére költ a város, mivel az indoklásból kiderül: enélkül veszélybe kerülhet a szállodaberuházás.

Informátoraink szerint itt is a bankfinanszírozás meghiúsulása áll a beruházás megtorpanása mögött.

A harmadik nagyberuházás a Fürdő szálló felújítása az elmúlt egy évben egyetlen lépést sem haladt előre. Az okok itt az előkészítés szabálytalanságaira és mint informátorainktól megtudtuk: szintén anyagi okokra vezethetők vissza.

 

Nem szorosan kapcsolódik az új beruházásokhoz, de mindenképpen ide kívánkozik az a szomorú hír is, hogy Esztergom-Kertvárosban január 5-tel bezárt a Hotel Oktáv.

A szállodában 150 férőhely volt, valamint étterem is üzemelt. A nagyon alacsony kihasználtság miatt nem volt értelme a további üzemeltetésnek, így most az épület új vevőre vár.

 

(forrás)