Meggyes ezer szál rózsája
Közélet
2010. jan. 13.

<p>Egy újabb városi legenda vált megerősítetté. Sokan suttogtak róla, hogy 1999-ben Meggyes Tamás ezer szál rózsával akarta kiengesztelni Kui Rózsát, miután súlyosan bántalmazta őt. Egy kedves olvasónk eljuttatta hozzánk a fotót, amelyen Meggyes által akkor vásárolt rózsák láthatóak.</p>

Elevenítsük fel egy kicsit, hogy mi is történt 1999-ben. A közkézen forgó 2004-es rendőrségi jegyzőkönyvben szerepel ennek a történetnek a leírása, mely szerint:

"Az eset, amikor is nagyon megverte az 1999-ben történt Esztergomban. Ekkor Rózsát teljesen szétverte, kitépte a haját hátulról, felvitte Dobogókőre és az eset vége az lett, hogy a baleseti sebészetre kellett bevinni. Dobogókőn még valami szakadékba is be akarta dobni a Trabanttal együtt, ezzel fenyegette. (...) Zúzódásai, véraláfutásai voltak neki, erről látlelet is készült. (...) Rózsa ... úgy nézett ki, hogy a szemei be voltak dagadva, teljesen bevéreztek neki, testét mindenhol véraláfutások borították, a ruhája is talán véres volt. A haja hátul egy részen hiányzott. Az egész tortúra kb. 3 órán keresztül tartott, addig nem engedte el őt a Meggyes. Rózsát egyébként 4 napig bent is tartották a kórházban, olyanok voltak a sérülései. Az eset utáni másnapon egyébként én az akkori orosz laktanya melletti Csalamádé temető kerítése melletti fűben szedtem össze a lakáskulcsát és a karóráját. Az egész Rózsa elmondása szerint úgy történt, hogy ott a földön a hajánál fogva rángatta, ott ütötte-verte. Egyébként itt a nyomokból látszott is, hogy dulakodás történt, mivel a fű le volt egy 2-3 méteres részen taposva"

Hogy mi váltotta ki ezt az esztelen brutalitást, az origo.hu-n olvasható információk szerint annyi történt csak, hogy Kui Rózsa emlékei szerint azt mondta Meggyesnek, hogy nem biztos a kapcsolatukban. Úgy érezte, Meggyes túlságosan irányítani akarja, túlságosan behatárolja az idejét. Meggyes ekkor - az asszony állítása szerint - nekiesett, és szidalmazta, megverte, azt kiabálta neki, hogy félrevezette és szórakozik az érzéseivel.

A következményeket fentebbi jegyzőkönyvben olvashattuk.

Meggyes az eset után egy akkori jóbarátjának ágya szélén ülve mondta el, hogy milyen szörnyűségre vetemedett. Végezetül pedig az itt látható ezer szál rózsát küldte Rózsának, a rózsák mellé még verset is írt. Aztán nemsokára megkérte Kui Rózsa kezét.

Ez gyakorlatilag egy nyílt titok volt ezután Esztergomban.

Meggyes - több, egymástól függetlenül nyilatkozó, egykori esztergomi fideszes szerint - másoknak is elmesélte, hogy mi történt. A Fidesz esztergomi szervezetének akkori tagjai közül többen is azt állították az [origo]-nak, hogy Meggyes kiállt eléjük és azt mondta, nagyon megbánta, amit tett. Szerintük beismerte, hogy "a problémáknak nem ez az elintézési módja". Dávid Veronika szerint Meggyes részben még jól is jött ki ebből, voltak ugyanis a pártban, akik értékelték az őszinteségét és hogy szembenézett a problémával, ezzel együtt komoly erkölcsi problémát jelentett a párt helyi szervezete számára, hogy összeegyeztessék az erőszakot, az általuk becsült és szeretett Meggyessel. - írta az origo.hu.

Ez alapján kijelenthetjük: akik tudtak a bántalmazásról, és mégis a mai napig hallgatnak róla, azok cinkostársai Meggyesnek a családon belüli erőszakban. Sőt, ha tovább megyünk, akkor kimondható: nagy valószínűséggel a Fidesznek is tudomása volt a bántalmazások tényéről, és ennek tudtában jelölték Meggyes Tamást országgyűlési képviselőnek újra Esztergomban.

Valóban ez lenne a követendő valódi keresztény-konzervatív értékrend, amelyet a Fidesz képviselni akar a jövőben? Bízom benne, hogy nem. A verést nem lehet meg nem történtté tenni, ám minden eszköz adott Orbán Viktornak ahhoz, hogy az ilyen tetteket elkövető emberek ne kapjanak helyet a közéletben.

(forrás)