Betlehemi jászol (?) a Széchenyi téren...

Betlehemi jászol (?) a Széchenyi téren...

2009. 12. 30. 11:38

Az esztergomi önkormányzat egy förmedvény bódát eszkábált össze betlehemi jászolként. A produkció BORZALMAS! Pedig a bíborosi székhely főterén vagyunk...

Esztergomi hírek szerint a furnérlemez bódé 10 millióba került. Az összebarkácsolt bódét kőporos vakolattal fröcskölték be. A bódé egy ókori épületet stilizál, antik oszlopokkal, felül a görög templomok timpanonja. Mindez vajon miért? Mi köze van mindennek a betlehemi barlaghoz, jászolhoz?

A furnér-bódéban 3 darab nyersen megmunkált faszobor található:

- Szűz Mária a kisdeddel mögöttük egy vénséges öregember testesíti meg a fiatal ácsot, Józsefet.

- két öreg férfialak térdel a kisded előtt - ők lennének a "Három Királyok", Gáspár, Menyhért és Boldizsár?

 

Karácsony ikonográfiájának központi témája a jászolban fekvő újszülött Jézus édesanyjával, Szűz Máriával és Szent Józseffel. A karácsonykor megtalálható betlehemi jászol állításának szokása Assisi Szent Ferenctől ered, aki 1223-ban az éjféli misére egy barlangot rendezett be. Szegény ha ma megjelenne a Széchenyi téren, elborzadna!

 

Állítólag 10 millió Ft-ból ennyire futotta a fideszes-kdnp-s városvezetésnek Esztergomban 2009-ben!!!

2010. 01. 12. 22:55

Ott hagyhatnák a bodegát 00 helynek hiszen nem sok ilyen hely volt szilveszterkor a téren,ami ugy tudom kötelező a rendezvényekhez.Konkrétan egy sem volt.

2010. 01. 10. 0:45

Jó sok észrevétel elhangzott már ezzel az építménnyel kapcsolatban.

Mikor felkerült a hír, és még nem láttam a képeket sem, azt gondoltam, hogy ez most megint egy szeretgomos (ez gyűjtőfogalom, akinek nem inge...) hangulatkeltő, mindenrossz, ami itt épül -jellegű híradás. Aztán mikor megláttam a képeket, meg nem is olyan régen élőben is... nos, volt igazsága sokmindenkinek bőven.

Szerintem ketté lehet osztani az építményt, és jól is látszik, hogy ez két teljesen külön dolog, külön műfaj.

A szobrokkal szerintem nincs is igazán baj. Komolyan el van készítve, nekem az esztétikájával sincs bajom. Az ég világon semmi újszerűség, de azt itt errefelé nehezen is viselik. Ami már valóban érdekes, az az, hogy ez itt végülis nem is a klasszikus betlehemi összeállítás. Ugyanakkor azzal szerintem nincs semmi baj, hogy egy adott eseményt ábrázoló műalkotásra nem abból a korból származó alakok is belekerülnek. Számtalan ilyen festmény is van, pl. annak idején a donátorok személyét is ráfestették a művekre. A szobrász a magyar történelem ikonikus alakjait vette elő, és tette hozzá a betlehemi jelenethez, amit én nem tartok egy rossz dolognak. Hisz miért ne tehetné. Ez nekem, mint szemlélőnek úgy jön le, mint egy alázat az egyház iránt.

A dolog másik fele, hogy a klasszikus értelemben vett betlehemi összeállítás így nincs meg. Nem lehet viszont a dolgok mögé látni, ki tudja, lehet, hogy puszta anyagi(as) korlátok voltak a kompozíció többi alakjával szemben. Nem tudom, hogy mit tervezett a szobrász, vagy pontosan mire kapott felkérést.

 

Az építmény másik része az a bizonyos gipszkarton tákolmány, amibe a szobrokat belehelyezték. Ez azért már számomra is elképesztő dolog... tipikusan esztergomi, hogy mást ne mondjak. Távol álljon tőlem, hogy úgy véljem a város első embere beleszólt a dologba (muhaha), de aki akkora arc, hogy még a bánomi áttörés terveibe maga is ötször rajzol bele módosítást (ezt ugye tudtommal ő maga nyilatkozta), arról azt is el tudom képzelni, hogy most is meg akarta mutatni a frankót. Hogy ide most egy tényleg tuti Betlehem kell. Valami nagy. Hát sikerült... Gondolom úgy vélték, hogy abba a műemléki környezetbe, amit a környező épületek alkotnak, majd szépen valami hasonlót illesztenének. Ami majd szépen harmonizál azzal a - hasamra ütök - 5 stílussal, ami ott egy körültekintéssel látható, hozzávéve a szökőkút modernebb, ívesebb formáját. Ugye érezni az iróniát? :) Nem tudom, kinek volt ez az ötlete (vagy ki bábáskodott felette), de magába nézhetne egy kicsit. Viszonylag jó szobrok, az ötlet sem rossz, aztán lett belőle egy ilyen tákolmány. Olyan érdekes az íve annak a szökőkút-medencének. Simán meg lehetett volna csinálni, hogy belerendezik a jelentetet. Az alja ki van kövezve, valamelyik oldalához lehetett volna hátteret tenni, akár gipszkartonból is, de akkor kövesse a medence ívét. Ha már egyszer az adott. Az oda lett tervezve a térre, és télen ugyebár funkció nélkül létezik. Itt lett volna a lehetőség. Pl.

 

Bódék: szerintem azokkal nincs semmi baj. Nyilván vannak itt páran, akiknek semmi sem jó, de ha volt valaki pl. a nagyhírű bécsi adventi vásáron, ott a Rathausplatzon is pont hasonló bódés megoldással találkozhatott. (Hozzáteszem, a világon semmi értelme csak a vásár miatt kilátogatni Bécsbe, annyira nem nagy durranás.) Megkockáztatom, a legtöbb helyen ez így van. Szóval számomra ez az adventi összeállítás, amit a térre rittyentettek, már kezd egészen eu-konform lenni. Engem pl. sokkal jobban zavar a színpad feletti csúnya sárga ponyva, rajta a hatalmas felirattal. Na hát az tényleg nem illik oda.

Azt viszont nem tudom, hogy meddig lesznek ott a faházak. Mert ha állandó tartozékként szánják őket a térre, akkor megint nagy a baj... :)

 

Bocs, ez bitang hosszú lett, és olyan, mintha semmiről sem írtam volna... :)

2010. 01. 08. 20:25

Mielőtt a "pengeváltást" olvastam volna, hezitáltam , észrevételezzem-e, hogy a 10 millió kb. egyharmad fürdő villanyszámla.

Erről vajon mi a véleménye a titkárnő hozzászólónak?

2010. 01. 08. 20:05

Kedves titkárnő

Elárulné nekem hogy az írása mennyiben kapcsolódik a Széchenyi téren felállitott Betlehemhez?

Az én fiam  nyáron mellettem dolgozott ,én nyugodtan mondhatom a bódévárosra hogy bódéváros ?

Miután nem ismerem Önt csak feltételezem hogy festet szőke de belül biztosan sötét .

Miután én is undorítonak tartom a bódávárost úgy tűnik Grejner úrral kézenfogva mehetünk ebböl az országbol.

 

Ha így döntenénk szivesen elvinnénk magunkal a Betlehemet hogy utoljára mi is tegyünk valami jót ennek a városnak .

Nem akarom elkeseríteni kedves titkárnő ,de ha a magamfajta vállakozok kihalnak vagy elmennek ebböl az országbol baromi sok állástalan titkárnő fog éhenhalni

logice?

2010. 01. 08. 18:48

Kedves TITKÁRNŐ !

 

Ha valaki ÉLTETI a sok bódét,

az megérdemelné, hogy a bódék közé üljön látványosságnak!!Vigyor

 

2010. 01. 08. 17:35

Grei.... Z. Úr!

Akkor miért nem bódévárosoztál amikor a fiad egész nyáron a bódévárosban kereste a pénzét?

Ha annyira taszító a látvány kerüld el családostól nagy ívben, mint ahogy nagy vezéretek mondotta csak fordítva, tehát ha nem tetszik el lehet menni.

 

2010. 01. 04. 22:51

2010. Szentgyörgymező, Klapka tér

A régi betlehem.

2010. 01. 04. 21:41

Hát gyerekek!!!!

 

Nem akarok beleszólni, DE!

EZ TÉLLEG BORZADALMAS!ÜvöltésNyelvöltés

Terjesszük fel az ötletszerzőt a 2009-es év VACKOR DÍJÁRA!Nevetés

 

Üdv! Holdfény 

2010. 01. 04. 20:13

Kelllll! És ha lenne időm, minden állatot megsimogatnék!

2010. 01. 04. 8:00

a Klapka téri volt iskola udvarán van felállítva.

 

Így igaz. Örülünk is, hogy itt van. Szépen kivilágítva - Szentgyörgymező örömére. Már tavaly is mi gyönyörködhettünk benne.

 

Egyébként úgy emlékszem, hogy a változáskor azt írta az újság, hogy minden karácsonykor másik városrészben állítják majd fel. Az sem lett volna rossz ötlet abban az esetben, ha a Széchenyi térit egy ízléses, szerethető, vagy egy Betlehemmel szemben támasztott követelménynek megfelelő alkotással cserélik le. Mert így az "új" egyszerűen csak randa és én sem vagyok hajlandó Betlehemként elfogadni. (Bocs, akinciliar!) Inkább nézem a szentgyörgymezeit. (Amúgy nem vagyok kibékülve a hivatal előtti állatsimogatóval sem. Kell az oda? Szerintetek?)

2010. 01. 03. 23:36

Hát azért nézhetjük a pozitív oldalát is...

Pár napja a debreceni főtéren felállított Betlehemet is megnéztük. Lényegesen szolídabb, (sztem jóval olcsóbb is) mégis életszerűbb volt. Volt azonban egy szépséghibája...

-Nézem az alakokat egy ideje, párom meg néz engem, mit figyelek annyira.

-Mondom figyelj, valami nem stimmel Máriával. Két kezével tartja a kisdedet, de József a nagy köntösében valahogy nem úgy áll mellette, hogy ha átkarolja  is, a keze oda jusson ahol van. Olyan mintha szegény Máriának három keze lenne!

Aztán rájöttem, hogy József méretes kézfeje letörhetett, és valaki, mivel megoldani nem tudta a dolgot, betűrte szegény Mária ölébe harmadiknak. Elég bizarr látvány volt.

Na ilyen szerencsére nálunk nem fordulhat elő, nem lehet ennyira közelmenni az alkotáshoz...

2010. 01. 03. 23:22

Betlehemről a református templom kertjében látható jászol szól, nem ez! Vagy szerinted mi köze Szent Istvánnak és a még el nem készült, de szintén ide szánt Mindszenty-alaknak?

Ez az tákolmány egy ízlésficamos, ámde jó pár millió kifizetése felett diszponáló valaki megalomán elképzelésének megvalósulása, amely méltatlan Esztergomhoz - szerintem.


Nagyjából egyet értek veled, amit nem értek és nehezen tudok elfogadni, hogy ezen szavak helyett : "Ez az tákolmány egy ízlésficamos" miért nem lehet azt írni pl.: Ez a Betlehem ízléstelen, vagy : ez az alkotás nem felel meg egy Betlehemmel szemben támasztott követelménynek. Tudom nyomatékot kell adni a mondandónak, de nem hinném, hogy ezt - jelen esetben- ilyen típusú egymásra licitálásban kellene tenni, pláne ha polgároknak tartjuk magunkat. Ha nem értitek, hogy miről próbálok beszélni, akkor nagyon sajnálom!

Eredeti méret

2010. 01. 03. 22:18

A szentgyörgymezeiek tuják megerősíteni vagy cáfolni, de mintha azt olvastam volna valahol, hogy a Klapka téri volt iskola udvarán van felállítva.

Eredeti méret

2010. 01. 03. 22:14

Betlehemről a református templom kertjében látható jászol szól, nem ez! Vagy szerinted mi köze Szent Istvánnak és a még el nem készült, de  szintén ide szánt Mindszenty-alaknak?

Ez az tákolmány egy ízlésficamos, ámde jó pár millió kifizetése felett diszponáló valaki megalomán elképzelésének megvalósulása, amely méltatlan Esztergomhoz - szerintem.

2010. 01. 03. 21:43

Nekem már koromnál fogva "kissé rossz a memóriám", de úgy emlékeztem, hogy 2008. karácsonya körül egy másik "Betlehem" állt a Széchenyi tér elején.A memóriám  felfrissítése érdekében előkerestem a Hídlap 2008.december 13-i /VI.évfolyam 49.szám/ ahol megtaláltam az említett Betlehem fényképét.

A róla szóló cikk szerint ezt a Betlehemet Balázs István erdélyi fafaragó készítette Esztergom felkérésére...

Kiváncsi lennék, hogy ennek a Betlehemnek a sorsa mit lett, hova került,  mivel a szóbeszéd szerint ez szétszedhető és újra felállítható alkotás!?

Úgy látszik, hogy az Önkormányzatnak / M.T.-nek/ nem tetszett az elkészült alkotás, ezért rendelhetett a város egy újabb Betlehemet a mi pénzünkért.

Úgy látni, hogy az előző alkotásért kiadott pénzt a város veszteségként elkönyvelte!

Ez év végére talán ez a Betlehem is hasonló sorsa fog jutni.

 

2010. 01. 03. 21:26

BETLEHEM-

kapcsán örülök akincilár beírásának (86343), hálás vagyok Joel idéző soraiinak (86346)!

Ha "mi" szeretgom használók elvárunk városunktól, környezetünktől, igazságszolgáltatásunktól, szomszédainktól minden szabályos eljárást, akkor tegyük meg elöbb magunkkal szemben! Ha valaki Placid atya repceptjét nem fogja fel, gondolhat Csaba testvérre is. Nem vagyok biztos, hogy követni tudnám csak nyomokban is!

Ettöl függettlenül várjuk, hogy decemberben nem a háttérben, nem átgondolatlan stilisztikával lesz városunkban emlékező hely, hamár ennek kapcsán dübörög a pódiumi decibel ezerrel. (az igazi születési helynél nem kéne modernizáltabb díszlet).

2010. 01. 03. 20:19

Mert így vagy úgy, de a betlehemi eseményeket kívánja felidézni.

Kételkedem ebben valahogy.

2010. 01. 03. 20:18

Ezzel nem vitatkozom ,mert alapvetően igaz. Mindettől eltérően nem hinném, hogy normális dolog, sokszor az alpáriság határát súroló módon, fikázni, mégha ronda és hiányzik is róla egy-két dolog. Mert így vagy úgy, de a betlehemi eseményeket kívánja felidézni.

2010. 01. 03. 20:18

A másik dolog meg az, hogy itt és most nem egy kelet-szibériai gulág tábor szűkös keretei között ünnepli/ünnepelte a város a karácsonyt - aki kiváncsi arra, hogy ott hogyan lehetett hadifogolyként átélni mindezt annak továbbra is ajánlom Placid atya beszámolóját az ott történtekről, nagyon inspiráló és főleg a karácsony a gulágon történet igencsak megállásra és elgondolkodásra késztethet mindannyiunkat:

Hadd szabadjon még egy esetet elmesélnem egy karácsonyestről, ami a Szovjetunióban nincs. Ott az munkanap volt. A lágerben voltunk 28-30-an magyarok, és karácsonyt akartunk ünnepelni. Ha másként nem megy, akkor egész nap dolgozunk és este, ha a zabkását megettük, akkor összejövünk és ünnepelünk. Akkoriban én egy félreértés folytán festőként dolgoztam a kultúrszobában. A főnököm egy hadnagy volt, akivel én jóba akartam lenni. Hát Istenem, az vesse rám az első követ, aki nagyobb hős nálam. Ennek a hadnagynak volt egy gyermekbénulásban szenvedő négyéves kislánya, aki gipszágyban feküdt. Annak csináltam kis paprikajancsit, meg játékokat. A Szovjetunióban karácsony nincsen, de jolka van, a jolka az a fenyő. A jolkát a Kremlben is fölállították, és a pionyírok körbetáncolták január elsején. Mondom a főnökömnek, hogy hadd csináljak egy kis fenyőt a beteg kislányának. Az erdőből hozattam egy kis fenyőfát. Azt január elsejére adtam, de azt időben meg kellett csinálni, így december 24-re megvolt. Csodálatos volt, hogy mindenki beledolgozott abba a karácsony-estbe. Két nappal előtte jött az egyik fogolytársam, hogy talált egy picike kis gyertyacsonkot. Azt a kis karácsonyfa elé tesszük, és akkor lesz egy nagy karácsonyfa-árnyék a falon. Mindenből lehet valamit csinálni. Mindenki hozott a reggelijéből egy kis kenyérhéjat meg egy kis kenyérbelet. Az ukránoktól, akik szovjet állampolgárok voltak, és ezért kaphattak csomagot, kértem egy kis fokhagymát. Azzal meg lehetett dörzsölni a kenyérhajat, az volt a kolbász.

A legaranyosabb azonban az volt, hogy két fogolytársunk akkor fenn dolgozott a láger elektosztanciájában, a villanyfejlesztőjében. Hozzá kell tenni, hogy a szovjet ember roppant praktikus, mert egy kiszuperált traktorból csináltak generátort, és minden lágernek saját villanyfejlesztője volt. Innen volt az őrtornyokban a reflektor és a barakkokban is a világítás. Ez a két magyar fogolytársam azt mondta, hogy ha pontosan megmondjuk, hogy mikor lesz az a negyed óra karácsony-estünk, akkor ők rövidzárlatot okoznak, mert ha rövidzárlat lesz, akkor koromsötétség lesz, és a négy őrtoronyból kezdik kilőni a színes rakétákat. Hát csillagszóró nem volt a zsebünkben, de olyan tűzijáték volt az alatt a negyed óra alatt! Ez arra is jó volt, hogy mindenki arra figyelt, minket pedig békén hagytak. Az is igaz, hogy három nap sötétzárkát kaptak érte, de édes Istenkém, valamit valamiért. A sötétzárkában is 24 óra volt a nap! Akkor mi valóban összejöttünk 24-25-en, és imádkoztunk, énekeltünk, az otthoniakra gondoltunk, aztán fogyasztottuk a "kolbászt" meg a "süteményt". Egy kicsikét elfelejtettük a nyomorúságot, amiben éltünk. Kicsikét másként gondolkodtunk.

Közben nyílik az ajtó és bejön egy fogolytársunk, egy Sztálin-díjas szovjet költő. Én ismertem, még a nevét is tudom, Nyikoláj Fagyejevics Szolovjov. Benyit, ránk néz, aztán kimegy. Mindanynyian tudtuk, hogy ez most megy a parancsnokságra és följelent bennünket. A Szovjetunióban a legnagyobb vétek az összeesküvés. A gyilkosság nem érdekes, de az összeesküvés az a legnagyobb vétek. Huszonnégy magyar volt együtt: ez csak összeesküvés lehet. Azért megtartottuk tovább a karácsony-estet, de másnap iparkodtam találkozni ezzel a jóemberrel, ezzel a költővel, hátha nem találta meg a parancsnokságot. Láttam is, mondta, hogy akar velem beszélni. Azt mondta: "Tudod, nagyon jó, hogy engem ateistának neveltek, de amit tegnap láttam, hogy ti a hitetekből ilyen körülmények között is tudtatok ünnepelni, ennél nagyobb Isten-érv nekem nem kell." Földbe gyökerezett a lábam. Erre nem gondoltam, hogy neki Isten-érvnek számított az, hogy mi egy picit próbáltuk elfelejteni a nyomorúságunkat, és karácsony-estet tartottunk.

Tehát a második szabály az, hogy észre kell venni az élet apró örömeit és meg kell örvendezni.

http://www.polczer.hu/gondolatok_placid_atya01.htm

2010. 01. 03. 20:00

Az a helyzet, hogy egy betlehemtől az ember elvár pár dolgot, ami nélkül nem betlehem a betlehem. Jászol, birkák (bár talán mindjárt jön Shlaes és elmondja, hogy azok vannak, csak élőképként kell értelmezni a kompozíciót:), háromkirályok, a csillag ábrázolása valahol - na ez itt mind hiányzik. Nem tudom polgármesterünk hány betlehemet látott gyerekkorában, vitte-e az apja minden karácsonykor megnézni, hogy a belvárosi templomban, vagy a "barátok templomában" szebb-e idén... de szóval ez így ebben a formában azt a székely favágós adomát juttatja eszembe, miszerint "vicc, vagy komoly? komoly. az jó, mert viccnek kicsit durva lenne".