Ez történt 2009-ben – március, április
Közélet
2009. dec. 28.

<p>Vita nélkül a költségvetésről, mozi bezárás, államtitoksértés gyanúja, UD-s városőrség, offshore ciprusi cég, fakivágások, nem a helyi adók csökkentésére. Többek közt ez történt 2009 harmadik és negyedik hónapjában.</p>

Március

- Március elején elismeréseket nyújtottak át Komárom-Esztergom Megye legeredményesebb sportolóinak. A díjazottak közt volt Erős Gábor labdarúgói játékvezető asszisztens is, a Polgári Esztergomért Egyesület alapító tagja. Érdekesség, hogy Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Korányi József-díj „Esztergom Sportjáért" kitüntetés adományozásával ismeri el azoknak a sportolóknak a tevékenységét, akik Esztergom sportélete terén kiemelkedő eredményeket értek el.Erős Gábort szülővárosa nem tartotta 2008-ban érdemesnek arra, hogy eme kitüntetésben részesítse, annak ellenére sem, hogy a jelöltek listáján még szerepelt a neve. Ráadásul a városi sportbizottságból is kizárták őt.

Március 5. Csaknem ötszáz hitelező összesen mintegy 8,3 milliárd forintot követel a felszámolás alatt álló, egykor két autópálya-építési projektben is részt vett Viadom Zrt.-től. A cégnek is van 3 milliárd forintnyi követelése, ugyanakkor több mint negyven per indult ellene. Mint emlékezetes, a Viadom nyerte első körben a Mária Valéria Hotel felépítésére kiírt pályázatot, amelyet a bedőlése miatt a korábban az Agimpex cégcsoporthoz tartozó Giegler Kft valósíthatott meg. A dolog érdekessége, hogy néhány éve még az Agimpex is a Viadom cégcsoport tulajdonosainak birtokában volt.

- Rendkívüli ülésen, vita nélkül döntött a testület a 2009-es költségvetés több mint 20 milliárdjáról.

Március 8. Az utolsó vetítés az esztergomi moziban.

Március 11. A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája az UD ügyhöz kapcsolódóan közleményt ad ki, mely szerint: „a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentésére indult büntető eljárás a rendőrség és az ügyészség összehangolt munkája esetén már rövid távon is eredményekkel járhat. Ennek konkrét bizonyítéka az ún. esztergomi szál, amelyben az NBH a múlt év őszén feljelentést tett: eszerint az érintett céggel kapcsolatban álló személyek illegálisan jutottak mobiltelefon híváslistákhoz." - Utóbb kiderült nem csak Meggyes politikai riválisai, hanem igen közeli bizalmi embereinek híváslistája is kikerült.

Március 12. A Nemzeti Civil Alapprogram Közép-dunántúli regionális szervezetek elektori gyűlésén a regionális kollégiumba Esztergomból egyedül Kovács Gábor, az Eurohíd Alapítvány kurátorát, (aki a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke is egyben) választották be. A régóban egyedüliként a Nemzetközi civil kapcsolatok és európai integráció Kollégium tagja Ocskay Gyula lett, ő számos civil tevékenysége mellett szintén az Eurohíd Alapítvány kuratóriumi tagja.

Március 13. Péntek tizenharmadikán megalakult az esztergomi Városőrség, amelyet a több mint 350 millió forintos városi támogatással feltőkésített Védvár Zrt üzemeltet. A Védvár Zrt az UD cégcsoport utolsó végvára.

Március 15. Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet az esztergomi március 15-i megemlékezésen.

- Március 15. alkalmából Esztergom városa új díszpolgárt avatott, ifj. Rubik Ernő személyében. A ünnepi testületi ülésen sem az új díszpolgár, sem városunk polgármestere nem jelent meg.

Március 19. Gyurcsány „Új Tulajdonosi Programja"-t másolja Esztergom. Népszavazásra bocsátják az „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?" kérdést.

Március 21. Megjelennek az első városképromboló óriásplakátok az EHÍR Kft jóvoltából.

Március 23. Az 1,68 milliárd forintért megvásárolt mélygarázs a működésének első két hónapjában 300.000 forint bevételt sem produkált.

Március 24. Kiderül, a Mária Valéria Mélygarázst 1,6 milliárd forint jelzálog terheli, valamint a vételár kamatköteles.

Március 25. Eldől, hogy 600 millió forintért Esztergom városa egy ciprusi offshore hajózási céget, (Port Danubia) vásárol.

Március 31. Mozi helyett a filmkedvelők DVD filmeket nézhetnek a zsinagógában.

- Nyomozást rendelnek el a mélygarázsok ügyében, hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrség szerint azonban a piaci ár dupláján történő vásárlás nem bűncselekmény.

Április

Április 3. Korlátozza a város az autóbusz forgalmat a város legnagyobb adófizetőjéhez, a Suzuki Zrt-hez vezető úton.

Április 6. Megkezdődtek az esztelen fakivágások a város utcáin.

- A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megváltoztatta a Tatabányai Munkaügyi Bíróság döntését és elutasította a Szent István Gimnázium igazgatójának kifogását, mellyel a gimnázium közalkalmazotti tanácsának megválasztását kívánta semmissé tenni.

Április 14. Az ETV riportot közölt a Mária Valéria Hotel beruházójával, Gimesi Sándorral. A szálloda épül, de a finanszírozás még nincs száz százalékban lefedve. A nyitás időpontja a banktól függhet. Infromációink szerint a mai napig sincs meg az akkor remélt hitel.

Április 15. Megjelenik az első hír a Prímás Pince Projektről.

Április 16. Rendkívüli ülésen döntenek egy több mint 25 milliós telekvásárlásról, az indoklásban az szerepel, hogy a telken történő ingyenes parkolás üzleti érdeket sért.

Április 17. Horváth Mihályt, Meggyes Tamás egykori kampányfőnökét kizárták a Fideszből, az indokok közt szerepelt, hogy nyilatkozott a szeretgom.hu-nak.

- A környék MSZP-s politikusait gyalázó sárga táblák jelennek meg a város állami fenntartású útjai mellett.

Április 20. Keresetet nyújtott be a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon Meggyes Tamás, Esztergom Város Polgármestere Bejó Gábor "blogger" ellen, személyiségi jogainak vélt sorozatos megsértése miatt, amit Bejó a Szeretgom.hu-n közzétett hozzászólások, blogbejegyzések során követte el a politikus szerint. Meggyes 1.000.100 forintot követel.

Április 26. Meggyes Tamás javaslatára az esztergomi képviselő-testület leszavazta Miavecz Jenő helyi adók csökkentésére tett javaslatát.

 

(forrás)