A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálatot folytat az esztergomi szeméttelep ügyében
Környezetünk
2009. dec. 18.

<p>A környezet védelme mindenkinek közös érdeke. Ebben nagy felelőssége van a politikusoknak és hivataloknak. Mivel Esztergom fideszes többségű önkormányzata és személyesen Meggyes Tamás számára ez egyáltalán nem fontos, így nem maradt más választás mint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordulni. Meglátjuk erre mit lépnek Esztergom "díszes- fideszes" politikusai.</p>

Állampolgári panasz bejelentésre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálatot kezdett az Esztergom város tulajdonában az Eszköz Kft üzemeletetésében lévő városi kommunális hulladéklerakó ügyében.

 

Tették mindezt azért, mert a városvezetése (élükön Meggyes Tamással) semmit nem tett annak érdekében, hogy megnyugtató módon és a környezetszennyezést kizáró megoldással óvják meg a talajt és a felszíni, valamint felszín alatt vizeket.

Az európai Unió által adott 2009 júliusi határidő után egyetlen egy olyan hulladéklerakó sem működhet, amely a szigorú és a környezetet védő előírásoknak nem felel meg. Esztergom képviselőtestülete számára ez régóta ismert tény volt. A Fideszes önkormányzati többség a polgármester vezetésével ez ügyben semmit nem tett így a hulladéklerakót be kellett zárni, mert inkább különféle megalomán és presztízs beruházásokra (amelyek mögött korrupció és hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet) költötték a város rendelkezésére álló milliárdokat. Ilyenek például a mélygarázsok vásárlása (amelyek közül az egyik inkább csónakázó tóra kezd leginkább hasonlítani), élményfürdő építése (csak veszteséget képes termelni), vagy elég a Búbánatvölgyben a Meggyes villa előtt lévő tó építésére gondolni. Ezért is kell minden esztergomi lakosnak egyre több szemétdíjat fizetni, mert nagyon messzire (Bicskére) kell a hulladékot szállítani, ami a jelenlegi üzemanyagárak mellett egyáltalán nem olcsó megoldás.

 

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek. A hulladéklerakót megfelelőn kell lezárni (vagyis nem lehet csak úgy simán sorsára hagyni). Ellenkező esetben a csapadék a hulladékból csurgalékvizet moshat a talajba, ami bejuthat az esztergomi kertvárosi és dorogi kertekbe tönkretéve a zöldség és gyümölcstermesztést. Ezt a hatást erősítheti az is, hogy az dorogi medencében a felszín alatti bányászatot 2004-ben befejezték. Ezután folyamatosan megfigyelhető a talajvízszint emelkedése (visszaállása az eredeti szintre). Ez a két hatás (vagyis felülről és alulró is víz) erősítheti egymást, és komoly környezetszennyezés lehet a vége ami által rengeteg megbetegedés és maradandó egészségkárosodás is lehet. A legbiztosabb megoldás az lenne, ha az oda hordott összes hulladékot elvinnék, és az előírásoknak megfelelő módon, helyen ártalmatlanítanák és a területet rekultiválnák (eredeti helyzet visszaállítása). Ez azért is fontos lenne, mert a szeméttelep bejáratával majdnem pontosan szemben az út túloldalán ki van téve egy tábla a következő felirattal: Nemzeti Park. Ez nem más, mint a Duna Ipoly Nemzeti park. Ez a hely több olyan növény és állatfaj utolsó előfordulási természete előfordulási helye, nemcsak Magyarországon de egész Európában is.

 

A fentiekből arra lehet következtetni, hogy ez egyáltalán nem érdekli az esztergomi Fideszt és személy szerint Meggyes Tamást. Nekik nem fontosak az itt lakók egészsége és a rendkívül értékes természeti értékek megőrzése. Meddig mehet ez még így tovább Esztergomban? Nekik csak a hatalom számít és semmi más?

Mi lesz veled Szent István városa, Magyarország első fővárosa?

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa választ remél a felmerült kételyekre és kérdésekre. Ha elég alaposak lesznek, akkor Esztergomra nézve nem túl pozitív lesz a válasz.

(forrás)