Ne szólj szám, nem fáj fejem?
Közélet
2009. dec. 17.

<p>dr. Jónás Lászlót kérdeztük mindarról, ami a múlt heti testületi ülésen történt vele. Interjú.</p>

Eltelt egy hét. Sikerült már túltenni magad a történteken?

Néhány napot várnom kellett, hogy lehiggadjanak a bennem dúló indulatok, hogy nyugodtan, képviselőként tudjak gondolkodni, nyilatkozni Meggyes Tamás újabb bosszúintézkedéséről. Először az jutott eszembe, mennyivel többre menne a város, ha a polgármester gondolatai között első helyen a szolgálat szerepelne , és nem a bosszú, a megalázás, a gondolkodni merészelő, véleményt formáló képviselők, polgárok fölbe döngölése. Második gondolatom az acélról szólt, amit mennél jobban ütnek, annál jobban keményedik. Így vagyok én is, és Esztergom polgárainak jelentős része. Ezt az egyszerű tényt nem veszi észre Meggyes Tamás esztergomi polgármester. Az oldalba rúgásoktól csak a szolgalelkű kutyák szelídülnek, alázkodnak tovább.

Mit gondolsz, mi vezetett el ehhez a fekete csütörtökhöz, ahol a polgármesteri többség megfosztott a bizottsági tagságaidtól?

Egyértelműen két hónapja a csendes, higgadt, MDF szervezte, valódi összefogást sugárzó „banános tüntetésünk" után merült fel a gondolat. Szinte látom magam előtt, ahogy a Városháza legsötétebb bugyraiban felizzították az undorító boszorkány-bosszúkatlan alatt a tüzet. Mint valami rémmesében: véresszájú újságírók, hamisvád koholó manók, pénzért, pozícióért lelküket eladó tányérnyalók, tehetségtelen plakátfestők gyülekeztek. "Jóindulatú" figyelmeztetések érkeztek városi intézmények igazgatóihoz, hogy jó lenne, ha beszélnél, ha írnál arról, hogy milyen szép és milyen jó az élet Esztergomban... Eszembe jutottak a Rákosi éra rózsás arccal kiálló fejőnői, öntőmunkásai, akik a Parlamentben „képviselőként" teleüvöltötték a filmhíradót a jólétről szóló hazugságaikkal, miközben Recsken pusztultak az igaz emberek, bűn volt, ha a paraszt éhes gyerekeinek disznót vágott. Csak úgy eszembe jutottak...

Aztán robbantak a „bombák". Előre elkészített plakátokon hamis vádakat hordozó, lábukról levett, megtévesztett, karácsony előtti egy- két ezrecskés kegyelemutalványukat váró nyugdíjasok, városi cégigazgatók által a részvételre „megkért" alkalmazottak, városházi dolgozók, „ízig vérig" fideszesek, munkájukat féltő szegény emberek, Bikini rajongók (a koncertre várva) „tüntettek", türelmetlenül hallgatva a nagyvezéri monológot. Újságcikkek jelentek meg banánt majszoló majmokról, bértollnokok fröcsögték, vetítették megmosolyogtató, minden esztergomi számára hiteltelen vádjaikat.

A soros testületi ülés napirendi pontjai között pedig titokzatos, természetesen a képviselők számára előre ki nem osztott előterjesztés jelent meg: "A Képviselő-testület állandó bizottságainak létszámáról, valamint összetételéről szóló 448/2006.(X.10.) esztergomi öh. határozat módosítása (az előterjesztést külön postázzuk). Előterjesztő:Meggyes Tamás polgármester". Az MDF ekkor időben országos sajtótájékoztatót tartott, melyben tiltakoztunk az ellentüntetés furcsa szervezési módszerei miatt, és megemlítettük, hogy a fent említett előterjesztésben valószínűleg bosszú készül személyemben a „banános tüntetők" ellen. Ekkor a retorzió elmaradt, Meggyes Tamás pedig a következő kinyilatkoztatást tette:

„Lehet azt a látszatot kelteni, hogy én Jónás képviselő urat kizárom valamiből (...) Én soha nem tettem ilyet önökkel, nem is fogok tenni, még akkor is, ha ebben a tönkrement Magyarországon és ebben az erkölcstelen világban az Önök gonosz aljas hazug a családomat szétromboló a családomba beletaposó - ez Miavecz képviselőnek és Jónás képviselőnek szól - abba undorító módon belemászó magatartása bizony megérdemelné a hasonló eszközökkel való küzdelmet. De abban a pillanatban hogyha én hazudnék ahogy Önök ezt napról napra teszik, akkor azt gondolnám, hogy nincs értelme tovább a közösségért dolgoznom, merthogy én ezt nem teszem meg, nem tettem és nem is fogom megtenni."

Esztergomban azonban egy valami biztosan és tökéletesen megvalósul, és ez a bosszú.

Nem először és sajnos nem is utoljára. Honnan értesültél arról, hogy mi készül?

Az előterjesztések között ismét megjelent a titokzatos pont a képviselőtestület bizottságai tagságának megváltoztatásáról. Tudtuk már mi várható, és úgy is lett. Meggyes Tamás polgármester - szava és ígérete ellenére - és fideszes frakciója, a december 10-i testületi ülésen igaz, hogy csak hajszálnyi, minimális többséggel leváltott, orvos és megyei szociális képviselő tanácsnok létemre az Esztergom városi egészségügyi és közjóléti ügyekkel, valamint a Kulturális és Sport ügyekkel foglalkozó bizottságok tagságáról. Helyemre a Közjóléti Bizottságba, véleményem szerint, ezen feladatokban nem jártas, az élelmiszeriparban dolgozó képviselőt választatott meg.

Mi volt a leváltás indoka?

Indokul az előterjesztésben a polgármester mondvacsinált okot hozott fel: Képviselő létemre kérdéseket tettem fel a közmeghallgatásra írásban. Szerinte ehhez egy képviselőnek nincs joga. A Szeretgom internetes portál olvasóitól és levélben író esztergomi polgároktól 196 kérdést kaptam, hogy adjam be az évenként kötelező közmeghallgatásra írásban. Egy délután munkájával én ezeket átnéztem, összecsoportosítottam, azokat melyek egy polgármesterre nézve sértők lennének kihagytam. Így nyolcvanegynéhányat terjesztettem be a polgármester titkárságán.

A közmeghallgatáson Meggyes Tamás közölte, hogy minden kérdésre válaszol, de az általam összegyűjtöttekre és feltettekre nem, mert szerinte nincs jogom, mint képviselőnek a közmeghallgatáson kérdezni! A határozatot meghozó testületi ülésen elmondta ismét, hogy szerinte jogtalanul jártam el. Döntsem el, hogy képviselő vagyok, vagy esztergomi polgár vagy afféle...

Ez zárt ülésen történt?

Mivel személyemről szólt a döntés, kértem a nyílt ülésen tárgyalást, ezt a polgármester, szavazás nélkül, nem engedélyezte, mivel a helyemre választott képviselő kéri a zárt üléses tárgyalást. A Magyar Demokrata Fórum esztergomi elnökeként, az engem megválasztó polgárok képviselőjeként, Esztergom város lakossága nevében tiltakozom a jogtalan, szégyenletes döntés ellen.

Fontolgatsz válaszlépéseket?

Kénytelenek vagyunk országos médiumokhoz fordulni, mert a helyi médiában semmiféle lehetőséget nem kap a polgármester ellenzéke a megszólalásra. Rám és a Magyar Demokrata Fórum képviselőire biztosan nem hat a megfélemlítés. Véleményünket elmondjuk, és el fogjuk mondani bármilyen kormány, városvezetés regnálása esetén is. Mint azt már megszokhatták azok, akik folyamatosan eltiprásunkra törnek, továbbra sem fogunk a „Ne szólj szám, nem fáj fejem" szellemben politizálni. Az állandóan ránk zúduló ütéseket már megszoktuk. Esztergom város, de már Magyarország lakossága is látja, hogy nem kenyerünk a megalkuvás, kíméletlen ellenfelei leszünk mindig az önkénynek, a város és ország rontó intézkedéseknek.

Úgy tudom a megyei Fidesz szervezettel jó kapcsolatokat ápolsz - Meggyes bosszúja vajon csupán elszigetelt jelenség, vagy része egy nagyobb képnek?

Remélem, és bízom abban hogy a Fidesz, hatalomra kerülése esetén, nem azt az esztergomi modellt akarja megvalósítani országosan, mellyel 10 éve kísérletezik Esztergomban, a város szerencsétlen, jobb sorsra érdemes lakossága bánatára. Remélem, eljön az idő, amikor ismét olyan törvények lesznek Magyarországon, melyek gátat szabnak a helyi kiskirályok gátlástalan, ellenőrizhetetlen, megfékezhetetlen garázdálkodásának.

 

dr. Jónás László az Ön kérdéseire is válaszol, december 21-én hétfőn, 18:00-kor, a Szeretgom Online interjúk rovatában.

(forrás)