Dr. Jónás László

Dr. Jónás László

2009. 12. 21. 18:00

Online interjú dr. Jónás Lászlóval

(orvos, a megye szociális tanácsnok képviselője, eü. bizottságának elnökhelyettese, Esztergomban Közjóléti, Kulturális és Sport bizottsági tagságaiból kérdései miatt kirúgott képviselő)

2009. 12. 21. 19:59

Köszönjük Jónás Lászlónak, hogy ma eset a rendelkezésünkre állt.

 

2009. 12. 21. 20:09

Békés boldog Karácsonyt, valódi újjászületést, megtisztulást kívánok minden esztergominak, mert eljön közénk Megváltónk, a Kisjézus!

Emlékeztetném Önöket a négy gyertya történetére, melyek közül az első három a BÉKE, a HIT és a SZERETET. Ideiglenesen mindegyik kialudhat, egynek nem szabad kialudnia, az utolsónak, erről az utolsóról mindig meggyújtható az első három. Ennek a gyertyának a neve: a REMÉNY.

2009. 12. 21. 18:49

Tisztelt Képviselő Úr!

HOGYAN ÉRTÉKELI ESZTERGOM KÖZTISZTASÁGI ÁLLAPOTÁT?

MI A VÉLEMÉNYE A KERTVÁROSI HULLADÉK LERAKÓ MEGSZÜNTETÉSÉRŐL, A KIALAKULT HULLADÉK SZÁLLÍTÁSI DÍJAKRÓL?

HOGYAN ALAKULNAK 2010 BEN  A VÍZ-CSATORNA, HULLADÉK SZÁLLÍTÁSI ,TÁVFŰTÉSI DÍJAK ? TÁRGYALTAK-E MÁR

EZEN KÉRDÉSEKRŐL A TESTÜLETI ŰLÉSEN? HA JÓL TUDOM EZEN DÍJAK KIALAKÍTÁSBAN DÖNTÉSI JOGA VAN A TESTÜLETNEK.

MI A VÉLEMÉNYE ARRÓL, HOGY A VÁROS FIZETI KI AZ ELVESZTETT PEREK KÖLTSÉGEIT KÖZPÉNZBŐL?

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT

2009. 12. 21. 19:21

- Vannak pozitív fellángolások, egyszer-egyszer még örömmel is tölt el, ha egy-egy körforgalom területét vagy más virágágyásokat látok. A hulladékszállítás anomáliái miatt viszont egy-egy hétvége után a lakótelepi és piaci kukák környéke azt sugallja, hogy nincs is szükség már itt szeméttelepre, hisz a szeméttelep maga a város. Erről azonban nem csak az önkormányzat, hanem a lakók is tehetnek.

- A hulladéklerakó kérdése tipikus példája az előre nem gondolkodásnak, még évekkel ezelőtt, mikor még polgármester úr nem váltott le az Eszköz Kft felügyelőbizottsága éléről, felvetettük ezt a kérdést, aggódva szorgalmaztuk megoldását. Rendkívül jó kezdeményezés volt a csatlakozás a Középdunántúli Hulladékgazdálkodási Együttműködéshez. Évek alatt a kérdésbe beleástam magam, polgármester úr azonban az új képviselőtestület megalakulásakor 2006-ban gondosan visszahívott - ellenpolgármester jelöltségem jutalmaként - az Együttműködésben betöltött funkcióimból. Gondolta, jól megbüntet, hogy elvonja az ezekhez a tisztségekhez járó tiszteletdíjamat. Mosolyogva vettem tudomásul döntését, mivel ingyen és bérmentve láttam el ezen tisztségeket, a Székesfehérvárra, Várpalotára, Polgárdiban való utazgatások költségét is zsebből fizettem. A helyemre egy-két hónapos küldöttecskéket delegált, akiket a társulás soha nem ismert el, a mai napig engem hivogatnak, hogy vegyek részt a felügyelőbizottságok ülésein. Eszterom pedig szépen csendben kimaradt ebből a lehetőségből is.

- A hulladékszállítási díjak már biztos, hogy több mint a duplájára emelkednek.

- Az elvesztett perek költségeit városi pénzből fizetni a köz érdeke ellen való cselekedetnek tartom. Kaján, torz vigyora ez ma az önkormányzati többségnek az ellenvéleményt, az igazukat akár bírósági úton is érvényesíteni akaró polgárokkal szemben. Különösen elvetemültnek tartom azt, hogy nem esetenként tárgyaljuk az ilyen költségek esetleges kifizetését, hanem előre felhatalmazást adott a mindent megszavazó Fidesz frakció erre, az adófizetők pénzével való visszaélésre.

2009. 12. 21. 18:45

Egy aktuális kérdés: A várost járva áldatlan állapotokat lehet tapasztalni hóeltakarítás terén is. Van a városnak egyáltalán hóeltakarító autója?

2009. 12. 21. 18:59

Van, még azt is el tudom képzelni, hogy erején felül dolgozik, de az Eszköz Kft jelenlegi szervezettségi szintjén sajnos azt kell mondanom, hogy munkája nem is lehet elégséges.

2009. 12. 21. 18:28

Szia Laci! Azt kérdezném, hogy a közmeghallgatás előtt az esztergomi polgárok által feltett, és általad továbbított kérdések leadása óta nyílt-e alkalmad beszélni a polgármesterrel a kérdések megválaszolásáról/illetve meg-nem-válaszolásáról? Volt-e ezeknek a kérdéseknek valami visszhangja a "sárga házban" (bárki részéről)?

2009. 12. 21. 18:46

A "sárga háznak" olvasatomban elsőre más értelmezése volt, de aztán elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy Neked van igazad? VigyorNyelvöltés

Megpróbáltam az összegyűjtött kérdéseket, azokból legalább néhány darabot a képviselőtestületi ülésen elővezetni az interpellációk napirendi pont alatt. Érdekes módon azonban Knapp alpolgármesternek akkor jutott eszébe, hogy Advent van, készülődés a szeretet ünnepére, amikor már csak Miavecz és Jónás képviselő megszólalása volt hátra. Ekkor ügyrendben beterjesztette a vita lezárását, melyet Meggyes Tamással az élen fideszes többsége lelkesen, bár éppen csak hajszállal megszavazott. Valószínűleg féltek, hogy Pócsföldi képviselő úr által számukra feltálalt szendvicsek kihűlnek...

Meggyes Tamással beszélni még akkor is nagyon ritkán tudtam, mikor a polgári frakció tagja voltam. Érdemben tárgyalni vele mostanában nem tudok.

2009. 12. 21. 18:18

Tervezel jogi lépést a bizottsági kizárás kapcsán? Arra gondolok, hogy bíróságon meg lehet támadni a törvénysértő önkormányzati határozatokat, márpedig a kizárásod indoklása nem biztos, hogy kiállná a törvényesség próbáját...

2009. 12. 21. 18:38

Az MDF jogi szakértői dolgoznak az ügyön, elemzik a teendőket. Jogi véleményük szerint a kizárásom teljesen törvénytelen volt.

2009. 12. 21. 17:48

Tisztelt Képviselő Úr!

Miként tudnak érdemben dönteni, ha az előterjesztések anyagát csak az ülés előtt kapják kézbe? Vajon törvényes-e, ez a módszer? És tehetnek azért valamit,hogy az anyag időben a képviselőkhöz eljusson?

2009. 12. 21. 18:34

Önnek igaza van, a legtöbb kérdésben valóban nem tudunk érdemben dönteni, különösen nem felkészülni a döntésekre. Az előterjesztések kiosztását a testületi ülés előtt, közvetlenül vagy a testületi ülésen végtelenül elítélem. Sajnos a törvényi szabályozás hiányosságai miatt ma egyes polgármesterek azt tesznek amit akarnak. Így van ez Esztergomban is. A döntések előre lefutottak, a Fidesz frakció borozgatós összejövetelein dőlnek el, a többi képviselő véleményére a polgármester és többsége már nem is kiváncsi. Többször jeleztem már, hogy mennyire szeretném, ha változtatna az önkormányzat ezen a nem eléggé elítélhető, a polgároknak kifejezettek kártékony autokratikus vezetési stíluson. Mondhatnám:  a hatalom kivagyi pöffeszkedésén és kaján vigyorán.

 

2009. 12. 21. 17:15

Tisztelt Jónás Úr!

Miben látja Esztregomban az MDF megerősödésének lehetőségét?

Hány százalékra számít Ön és az MDF az országgyűlési választásokon?

Ősszel sikerül-e külön listát állítaniuk vagy csak az ellenzék összefésülésében látja az érvényesülés útját?

 

2009. 12. 21. 18:13

- Úgy érzem, jelenleg Esztergomban az MDF erős. Az emberek hallgatnak rá, kíváncsiak a párt véleményére. Nagyon sokszor kapok biztató sorokat, kedves utcai odaszólásokat, hogy mint jobboldali pártban, bennünk bíznak, akkor is, ha a Fidesz megpróbálja erről lebeszélni őket.
Az esztergomi MDF erősségét abban látom, hogy soha sem Antalics doktor, sem az én elnökségem idején nem volt és nem hajlandó behódolni a fideszes gőzhengernek és megőrzi önállóságát, képviseli a valódi konzervatív gondolkodást.
Képes az MDF arra, hogy megérezve azt, hogy jelenleg ki tud segíteni az országon, olyan embert állítson a listája élére, akivel régebben nem értett minden kérdésben egyet. Itt Bokros Lajosról beszélek.
- Véleményem szerint az MDF a fideszes földbedöngölés ellenére biztosan fogja átlépni az 5%-ot, de ha az emberek belátják, hogy mi a jelenlegi helyzetből kivezető út, ha elegük van a jobb-baloldali őrületből, akkor a 10%-ot is megcélozhatjuk. Remélem és bízom benne, ez Esztergomban ennél is magasabb lesz.
- Természetesen az MDF külön lista állítására törekszik ősszel is, azonban az öszefogás a hozzánk hasonlóan gondolkodó konzervatív, keresztény, vagy egyáltalán a realitás talaján álló, másokat nem semmibe vevő erőkkel nem kizárt, sőt kifejezetten üdvözítő lenne és az egyetlen lehetőség arra, hogy Esztergomnak valóban keresztény, valóban konzervatív, de oldalaktól függetlenül minden pozitív gondolatot befogadó önkormányzata legyen

Törölt felhasználó #43

2009. 12. 19. 23:22

A minap olvastam, hogy a roma származású középiskolai tanulók havi 15.000 forint ösztöndíjban részesülnek, a főiskolások pedig akár a tandíjat és az utazási költséget is megkapják támogatásképp a Szent Miklós Alap "jóvoltából".

A nem roma származásúak számára milyen ösztöndíjak érhetők el Esztergom városában? A Bursa Hungarica, mint tudjuk nem fért bele a költségvetésbe.

Törölt felhasználó #43

2009. 12. 21. 18:12

Helyeslem és támogatom a rossz élethelyzetűek tanulásának támogatását. Ezt azonban nem származáshoz, hanem szociális helyzethez kötném. Roma barátaim is többször elmondták már, hogy egyenlő bánásmódot, nem „pozitív diszkriminációt esztergomi módra" szeretnének. Úgy veszem észre, hogy jelenleg csak azok a roma csoportok vannak támogatva, melyek Sztojka Attila vezetésével a polgármesterhez közel állnak. Azok a cigány emberek, akik nem hajlandóak elfogadni ezeket az elveket, inkább negatív diszkriminációban részesülnek.
A Bursa Hungarica-ért nagyon sokat harcoltam. Meggyes Tamás éveken keresztül nem volt hajlandó finanszírozni ezt az országosan elismert és nagyon bevált ösztöndíjrendszert Esztergomban. Két évig sikerült kiharcolnom, most viszont ismét visszasüllyedtünk az eredeti állapotba. Úgy látom, sajnos a diploma Esztergomban lassan hátrány, nem előny.

2009. 12. 19. 22:49

Indít az MDF egyéni jelöltet ebben a körzetben? Ha igen, megvan már a jelölt?

2009. 12. 21. 18:11

Igen, természetesen. A jelölt végleges kijelölése az MDF elnöksége részéről január közepén történik. Azt hiszem azonban nem árulok el nagy titkot azzal, hogy minden jel arra mutat, hogy a képviselőjelölt valószínűleg én leszek.

2009. 12. 15. 11:13

Tisztelet KÉPVISELŐ ÚR !

- mit kivánnak tenni annak érdekében, hogy testületen belűl megszünjön az a sok mocskolódás, nem megfelelő hangnem, amit

  Meggyes Tamás megenged magának?

- Hogyan itéli meg leválltását a bizottság éléről, valamint az új kinevezett személy szakmai hozzáértését pld. az egészségügyhöz?

- a jelenlegi helyzetben hogy tudja képviselni ÖN /és az ellenzéki képviselők/ a testületi űléseken a választóikat?

- mi a véleménye Meggyes újra jelöléséről, a FIDESZ részéről?

-                                                                     Köszönöm megtisztelő válaszát!

2009. 12. 21. 18:08

Jóestét kívánok az esztergomi polgároknak, egyben boldog Jézuska várást is kívánok.
Tisztelettel várom kérdéseiket este nyolc óráig.

 

- Meggyes Tamás helyett én nem tudok gondolkodni, sem cselekedni. Mindössze reménykedni tudok abban, hogy megőrzött nyugalmammal, tárgyilagos hozzászólásaimmal elgondolkodásra késztetem és így előbb utóbb ő is változtat stílusán. Ha ezt nem teszi, a választópolgárok majd stílust is választanak...
- Leváltásom a bizottságokból jogtalan, törvénytelen és galád bosszú volt. A polgármester nem a szakmai hozzáértést, hanem a hozzá való gondolattalan „hűséget" tartja elsődlegesnek, még Esztergom város polgárainak rovására is.
Többször megfeddett már azért, ha elmondtam, hogy valamelyik képviselőtársam alkalmatlan bizonyos feladatok ellátására a szakmai felkészültség hiányában. Ítéljék meg Önök, hogy mennyivel tud jobban véleményt alkotni helyettem egészségügyi és szociális kérdésekben egy, egyébként kiváló hidegkonyhai készítményeket előállító, élelmiszeriparral foglalkozó vállalkozó.
- A választóimat jelenleg is képviselem minden megszólalásomban. Próbálom érdekeiket érvényesíteni, igaz, a polgármester demokráciáról alkotott elképzelése miatt jelenleg nem azzal a hatékonysággal, amivel szeretném. Választóim pontosan azt az ellenzéki véleményt szeretnék tőlem hallani, amiket a képviselőtestületi ülésen elmondok. Kritikát mindig csak azért kapok, hogy nem a polgármesterhez méltó agresszív stílusban adom elő mondanivalómat.
- Minden pártnak joga van azt az embert jelölni képviselőnek, akitől a legjobb szereplést várja a választásokon. Szomorú és lehangoló, hogy a Fidesz ott tart Esztergomban, hogy Meggyes Tamásban találja meg ezt az embert.