Az esztergomi gazdasági sikertörténet
Közélet
2009. dec. 12.

<p>A dec.12- ei Hídlapban megjelent Kisemmizett helyhatóságok c. cikkhez pár gondolat!</p>

Nos tehát a cikknek azon részével, hogy a kormány már megint és még mindig tönkreteszi az önkormányzatokat és ezt csak a FIDESZ tudja megakadályozni nem áll szándékomban EbbeN a cikkben nem kívánok foglalkozni, mert csak a már eddigi cikkekhez történt hozzászólások, fórum témák már érintették/taglalták ezt.

Tehát térjünk rá az újdonságra!
A cikkből megtudhatjuk, hogy a város polgármesterének kitűnő ötlete 5 év alatt 108MFt- t hozott a város konyhájára. (A remek ötlet a városi cégek alapítása, számuk növelése jelenleg 24db.)
Ez nem is rossz. Egy ici pici problémám mégiscsak van vele, 5 év =>108 millió.
Ebből 36,5 millió az eszköz Kft helyi iparűzési adója(HIPA és nem IPA).azaz marad 71,5 millió.
Ebből 16 millió a Strigónium és 15 millió a Zöld út.azaz marad 40,5 millió
Ez a fentmaradó 40,5 millió Ft megoszlik a fentmaradó 18 cég között. Azaz 2,25 millió jut egy- egy cégre 5 év alatt. azaz 450.000 Ft jut egy cégre egy évben.

Ezt lehet kevésnek nevezni, de én OSZTOM polgármester úr és a cikkíró optimizmusát. Ez egyáltalán nem lebecsülendő sőt.

Csak tegyük azért hozzá halkan zárójelben, hogy az Eszköz Kft.- t a városlakók fizetik, a zöld- út erősen a város megrendeléseitől függ, és még sorolhatnánk. Arról nem beszélve, hogy mindezt azért, hogy a város pénzét olyan cégek kapják akik a városnak fizetik a HIPA- jukat.( Na most azért kérem magyarázzák el a helyi cégek vezetői,(nem a város tulajdonában lévőek) hogy hova a túróba fizetik a HIPA- t? Dorogra?)

Végezetül nem állítom, hogy a város cégei csak a város megrendeléseiből élnek, főleg, hogy nem igazán tudom alátámasztani ezt. De talán nem túlzás, ha azt mondom véleményem szerint a városi cégek nagyrészt városi megrendelésből élnek, akkor ezen vélemény szerint a város saját pénzéből fizet adót saját magának.
Hogy ez sikertörténet- e?? Ezt mindenki eldöntheti aki akarja.

Nekem a cikk elolvasása után ez jutott eszembe, és leírtam mint véleményt!

 

(forrás)