Erdő Péter: Naplójegyzetek Szent Pál évében
Egyház
2009. dec. 9.

<p> Megjelent Erdő Péter <em>"Naplójegyzetek Szent Pál évében"</em> című kötete a Szent István Társulat gondozásában.</p>

2008. június 28. és 2009. június 29. között ünnepeltük Szent Pál évét. A népek apostolának szentelt évre készülődve ötlött fel a Magyar Katolikus Rádió vezetőségében a napló gondolata. Alig telt el néhány hónap, s egyértelművé vált: könyvbe kívánkoznak a rádióba szánt gondolatok, amelyeknek rendező elvét és mértékét a katolikus tanítás hiteles közvetítésében láttatja a szerző.

 

A naplójegyzeteket olvasva a személyes vallomásokon túl betekintést nyerhetünk egy híveiért felelősséget érző főpásztor gondolataiba, melyek más-más oldalról szemlélve az egyetlen létező igazságot próbálják megfogalmazni.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a könyvhöz írt előszavában így ír: „Közhely, hogy a világ egyre szűkül, és egyre sietősebbre veszi útjait. A hírek egyre gyorsabban és egyre növekvő számban jutnak el az emberhez, akár akarja, akár nem. Mindez azt hozza magával, hogy nem mélyedünk el, nem gondolkodunk el az eseményeken (...). Megesnek a dolgok velünk, rajtunk, és mi igazodunk a világhoz, rohanunk vele tovább.

Pedig jó lenne sok mindent végiggondolni. Keresni a gyökereket, kutatni az eredetet, vizsgálni a megszülető gyümölcsöt. Jó és szükséges is lenne, hiszen e nélkül nem formálhatjuk jellemünket, nem lehetünk alkotó részesei a világnak.

Erdő Péter bíboros úr Szent Pál évében sajátos hangsúllyal gondolt végig az életünket érintő események közül egyet-egyet. Hétről hétre megfogalmazott gondolatait a megélt hit határozta meg - a felelős egyházi vezető, az európai műveltségű akadémikus, a mindennapokat megélő ember nézőpontjából.

Egy sajátos szempont vonul végig a köteten: az emberről és világáról való felelős gondolkodás. Arról az emberről és arról a világról, melyet Isten teremtett, és aki az Istennek tartozik számadással életéről, tetteiről. Gondolataiból kirajzolódik egy út, melyet járva egy teljesebb világ képe sejlik fel az olvasó előtt. (...)

Jó lenne, ha e könyv lapjait olvasva hagynánk kialakulni önmagunkban is azt az embert, aki nemcsak elszenvedi a történéseket, de formálja is a társadalmat, amelyben él."

A kiadvány 1650 Ft-ért megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban és internetes könyváruházában.

Szent István Társulat/Magyar Kurír

(forrás)