Pillantás az üvegzsebbe
Gazdaság
2009. dec. 5.

<p>Hosszas várakozás után nyilvános lett az augusztusi üvegzseb. Már érthető miért nem volt eddig átlátszó. Egyetlen adatot tartalmaz csak: Meggyes tavának költségét. Szintén nyilvános a novemberi adatsor is.</p>

Az idő mindenre megadja a magyarázatot. Amikor Meggyes tóépítése napvilágra került, szeptember 17-én a Népszabadság oldalain, Meggyes még úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, mennyibe fog kerülni a tóépítés. A polgármester 50 és 100 millió közé saccolta azt az összeget, amelyről minden bizonnyal pontos adatokkal kellett rendelkeznie, hiszen augusztus végén az üvegzseb adatszolgáltatás keretein belül 96.468.580 Ft + áfa szerződéses összeget jelenettek le az Önkormányzat dolgozói.

Vajon a bruttó 120,6 millió forintos szerződés megkötése előtt hány hónappal kezdődhettek meg a tárgyalások az árról? Nem lehetséges inkább az a variáció, hogy Meggyes jobbnak látta tompítani a botrányos szerződés pontos összegét?

Nem tartom kizártnak, hogy direkt lettek visszatartva az üvegzseb adatai a nagyközönség elől.

A búbánati beruházáshoz kapcsolódik egy novemberi 8,7 millió forintos kifizetés a Pirk Park Bt-nek,  a Kerek tó és a 11-es út közti zöldfelület rendezésének terveiért. A  szentendrei betéti társaság jelenleg az APEH fekete listáján szerepel, és az e-cégjegyzék szerint a Szombathelyi Városi Bíróság október 19-én rendelt el végrehajtást a cégnél.

A november hónap adataiban három hosszú lejáratú kötelezettségvállalásra is sor került, mindösszesen 300 millió forint értékben, amelyből 15 millió forintot kell idén kifizetni. Ez a szerződés három tételből áll össze: 180 milliót fizetünk majd a Neuzer Kerékpár Kft-nek és 80 valamint 40 milliót Neuzer Andrásnak és Neuzernének.

A városi tulajdonban lévő Fürdő Építő Kft 160 milliós szerződött összegéből szintén három tételben összesen 23,5 millió forinthoz juthatott november hónapban.

Ezek után már csak annyi kérdés marad: mit rejthet a januári üvegzseb, hiszen azt a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

(forrás)