Ne végy több koporsószöget! Füstmentes nap!
Közélet
2009. nov. 19.

<p><span style="font-size: medium;">Ne végy több koporsószöget! Füstmentes nap! </span></p>
<p> </p>
<p>November harmadik csütörtökje Füstmentes nap. Egy újabb világnap, egy újabb küzdelem valami ellen, a dohányzás ellen.</p>

Ne végy több koporsószöget! Füstmentes nap!

 

November harmadik csütörtökje Füstmentes nap. Egy újabb világnap, egy újabb küzdelem valami ellen, a dohányzás ellen. De kiért, miért harcolunk, vívjuk a csatát hosszú idő óta? A dohányosokért, akik nem vigyáznak a saját egészségükre és a környezetükére, a családjukéra, a saját gyerekeikére? Talán ők meg sem érdemlik, hogy bármit is tegyünk értük, de a passzív dohányosokért, az ártatlanul füstben élő gyerekekért igenis kell harcolnunk.

Megdöbbentő helyzetek

A mindennapokban a dohányosok miatt bosszantó, de mégis toleranciát kívánó eseteket fölösleges felhozni. De a kultúrát és az emberi jóérzést semmibe vevő döntésekért szót kell emelnem: Elmentem egy híres-neves professzorhoz valami egészségi nyavalyámra segítséget kérni. Egy kis szobában volt a fogadóhelye, számítógép, néhány orvosi eszköz, hatalmas orvosi lexikonok között is elveszett volna a professzor, de nem ez volt a fő gond, hanem a dohányfüst. Amíg beszélgettünk, egyik cigarettáról gyújtott a másikra, a füsttől már folyt a könnyem, arra gondoltam, az összes ruhámat ki kell mosnom, ha egyszer innen kiszabadulok, nem beszélve a hajamról. Nem értettem a helyzetet, egy tudós ember, akinél jobban senki sem tudja, milyen hatással van a nikotin a szervezetre, aki emberek százainak életét menti meg, a sajátját minden percben mérgezi.

Ennél már csak annak örültem jobban, amikor néhány napot egy kórházban kellett eltöltenem, ahol a betegek számára a dohányzásra kijelölt hely a mellékhelyiségben volt, az ápolók számára pedig a fürdőszobában. Azt hiszem, nem kell részleteznem, miféle kellemetlenségek születtek ebből a helyzetből.

Ezután nem sokkal osztálytalálkozóra voltam hivatalos. Gyönyörű étteremben került sor a vacsorára. Jókedvű beszélgetés közben az első fogás után, mintha megfagyott volna a hangulat, az osztály 90%-án valamiféle feszültség lett úrrá. Amint elvitték a tányért, néhány kivétellel mindenki kiment rágyújtani. Dohogtam is magamban, hogy nem lehet kibírni a vacsora végét, de valószínűleg ugyanezt gondolta a főpincér is, mert félhangosan megjegyezte, hogy két fogás között nem illik kimenni.

Függőség

Ez a függőség, amikor az ember már nem ura a helyzetnek, nincs tekintettel másokra, mások egészségére, semmibe veszi a kultúra, az erkölcs, a társadalom szabályait. Egyetlen világnap elegendő ahhoz, hogy minderre felhívjuk a dohányosok figyelmét? Biztos, hogy nem elég, ezért minden nap küzdenünk kell. Kezdve a legkisebbeknél, a gyerekeknél, hogy az általános iskola egyre alacsonyabb osztályiban ne attól legyen a gyerek a többiek szemében értékes, hogy rágyújt, hogy a középiskolásnak ne az legyen az első teendője, amikor kilép az iskolakapun, hogy rágyújtson, hogy az egyetemen ne azért várja a hallgató az előadás végét, hogy rágyújthasson.

Mivel tudunk eredményt elérni? Nehéz kérdés. Egy ennyire elburjánzott problémánál nem vagyunk képesek gyors eredményt elérni. A prevenció a legnagyobb fegyverünk, de ehhez összefogásra, megértésre, elfogadásra, szemléletmód váltásra, és felvilágosításra van szükség. Meg kell változtatni az emberek, főleg a fiatalok és gyerekek egészség magatartását.

A dohányosok és nem dohányosok között már a 17. században megindult a harc. Volt időszak, amikor pénzbüntetéssel sújtották a nikotinélvezőket, az egyház pedig kiátkozással fenyegette őket.

Káros hatások

Rengeteg szó esik manapság a dohányzás káros hatásairól. Szerintem mindenki fel tud legalább tizet sorolni. A dohányosok természetesen a nikotin mellett fognak először szólni, mert gyorsítja az emésztést, növeli a vérnyomást és csökkentheti az éhségérzetet. Emellett az évek során kialakuló megszokások nyugtatólag hatnak, így csökkentik az idegességet. De miért kell az idegességet, a stresszt cigarettával levezetni? Nincs más megoldás?

A dohányzás:

- tüdő-, gége-, szájüreg-, nyelőcső- és hólyagrákhoz vezethet

- idült légúti betegségek, fekélybetegség, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, vakság okozója

- gyengíti az immunrendszert

- kedvezőtlen hatással van a gondolkodásra

- csökkenti a szervezet C, B-1 és B-6 vitamin tartalmát

- impotenciát okozhat

- hátrányos a fogamzásra

- következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás

Ma Magyarországon a férfiak 45,9 %-a, valamint a nők 28,1 %-a dohányzik. Hivatalos adatok alapján dohányzás következtében 19 percenként meghal egy ember hazánkban, naponta 77, évente pedig 28000. Ha nem hisszük, nézzünk szét a környezetünkben, hány rákos, súlyos beteg, amputált végtagú ember betegségét okozta a dohányzás.

Mindennek egyetlen oka van: C10H14N2, a nikotin.

(forrás)