Figyelmeztető áramszünet az Aquaszigeten
Gazdaság
2009. nov. 10.

<p>Figyelmeztető céllal két órára kikapcsolták az áramot az esztergomi élményfürdőben. A tartozás 20 és 30 millió forint közé tehető.</p>

20 és 30 millió forint közötti áramszámla tartozást halmozott fel az E-on felé a 2008-as év élményfürdője, az esztergomi Aquasziget. Ezért ma a szolgáltató figyelmeztető jelleggel két órára korlátozta a fürdő áramellátását.
Már más esetben is megpróbáltak erre sort keríteni, ám az áramszolgáltató munkatársait nem engedték be az élményfürdőbe.

Az Orbán-kormány idején a Széchenyi-tervből megtámogatva épült fürdő - amelynek a megnyitóján az egykori kormányfő is részt vett - kifizetetlen számlái idén októberben mintegy 70 millió forintot tettek ki. Ezt az adósághalmazt tavaly nyár óta görgeti maga előtt a fürdő - tavaly júliusban még 88 milliót tettek ki a kifizetetlen számlák.

Az adósságból kb 30 milliót tesz ki az áram díja, de tavaly már Égáz-Dégáz Zrt. is 9,3 milliót követelt a fürdőtől.
Úgy tudni, hogy a jelenlegi 70 milliós tartozás is gáz- és villanyszámlákból áll.

A fürdő pénzügyi helyzete már az induláskor sem volt túl rózsásnak mondható. Az eredetileg 2 milliárdosra tervezett beruházás valahol 4 milliárd forint környékén állt meg. Külön érdekesség, hogy a városvezetés azt a Lengyel Józsefet bízta meg a beruházás bonyolításával, aki ellen korábban vádat emeltek -egy szegedi fürdőcég kapcsán - csalás és más bűncselekmények miatt.

Bár a fürdővendégek rendszeresen panaszkodnak az amúgy gázzal melegített víz hőfokára, a törött csúszdalépcsőkre (amely problémák szőnyeg alá söpréséről belső utasítás is rendelkezett) az Aquasziget elnyerte az Év Élményfürdője 2008 díjat a Business Traveller Hungary magazin szerkesztőségének idei döntése alapján.

Az Aquasziget korábban is küzdött pénzügyi gondokkal: mérlegeredménye 2006-ban mínusz 221 millió forint, 2007-ben mínusz 52 millió volt, és csak 2008-ban sikerült pozitívra fordítani - mindössze 742 ezer forinttal.

Az Esztergomi Fürdő SPA Szolgáltató Zrt. konszolidálására azonban már nincs pénze a súlyos likviditási gondokkal küzdő Esztergomnak. Már augusztusban váltó kibocsátását tervezte a város, mivel saját cégei felé is eladósodott.
Az élményfürdő éves bevételeinek egy negyede (~180 millió forint) az önkormányzattól származna, "ingyenes" úszásoktatás címszó alatt. A város valószínűleg erőn felül próbálja előadni a gazdag nagybácsi szerepét, hiszen már 2008-ban is 50 millióval maradt adósa az élményfürdőnek.

A be nem érkezett bevétel nem csak a közmű számlák kifizetésének elmaradásában érhető tetten, hanem a fürdő köztartozásai is halmozódnak. Az
Esztergomi Fürdő SPA Szolgáltató Zrt. jelenleg (2009. nov. 10.) is a végrehajtás alatt álló adósok feketelistáján szerepel az APEH honlapján.

Hogy mi lesz a történet vége, azt nem tudjuk. Balogh Zoltán igazgató ma igéretet tett arra, hogy a villanyszámla tartozását decemberig rendezi az élményfürdő.

A kérdés már csak az: miből? Nagy valószínűséggel faktorálni fogják a számláikat, ám ez sem megnyugtató megoldás, hiszen az így is maximum csak időt nyerhet a cég.

 

  • a kemma.hu és a Népszava írásai alapján

 

 

(forrás)