A török dzsámi ajtaja – ásatások Esztergomban

A török dzsámi ajtaja – ásatások Esztergomban

2006. 10. 02. 20:09

Esztergomban megszépül a Víziváros egyik legrégibb és leghangulatosabb utcája, a városrészt Szentgyörgymezővel összekötő Berényi Zsigmond utca.

A munkálatok során a vízivárosi főutca alapjának ásásakor a napokban előkerült a régi török kori dzsámi keleti ajtaja - tudtuk meg dr. Horváth Istvántól, a Balassa Bálint Múzeum igazgatójától. A tervezők ezért módosítják a csatornák elhelyezését.

A dzsámi helyreállítása ezzel megkezdődhet, mint megtudtuk, megérkezett az építési engedély. A teljes rekonstrukció követően körülbelül két év múlva készül el a turistalátványosság. Sajnos a minaret elpusztult. A történelmi emlék összes ajtaja és ablaka megmaradt, a tető átépítésekor koszorúval erősítik majd meg az épületet.

A megújuló, ugyanakkor a régi idők hangulatát idéző, archaizáló nagykockakő burkolatot kapó Berényi utca ismét régi pompájában mutatkozhat. A Víziváros hangulatával és műemléki környezetével harmonizáló közvilágítási berendezéseket is elhelyeznek a területen. Az útfelújítási munkák költségét az Esztergom közvilágításának korszerűsítésével megtakarított összegek fedezik. M. T. www.24ora.hu

2006. 10. 02. 22:27

Én voltam is fotózni arra aznap este, csináltam is róla képet, de azt hittem, hogy "csak" csatorna.