Csökkenő lakossági terhek, barátságosabb fűtési számlák

Csökkenő lakossági terhek, barátságosabb fűtési számlák

2009. 10. 28. 14:01

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja és a kormány közös tervezete alapján 2010. január elsejétől a korábbi 20, majd 18 százalék helyett a jövőben csupán 5 százalékos áfa terhelné a távfűtési és a megújuló energiákat hasznosító hőszolgáltatásokat.

Winkfein Csaba

 

Az ehhez szükséges törvénymódosítások előkészületei már megkezdődtek - jelentette ki Winkfein Csaba. A politikus hangsúlyozta, mindez kiemelt jelentőséggel bír térségünkben, ahol is a lakótelepi lakások magas aránya miatt rengeteg embert érint -, méghozzá igen kedvezően - a jövőbeni változás. Ez, valamint az államilag támogatott takarékossági fejlesztések együttesen valódi könnyítést jelentenek majd sokak számára - ígérte a képviselő, majd hozzátette, bár a társasházakban élők anyagi helyzete változatos képet mutat, összességében elmondható, hogy a leginkább rászorulók igen jelentős számban távfűtéses tömblakásokban laknak, a kormány az ő helyzetükön próbál javítani a tervezett lépéssel. Winkfein a környezetvédelmi szempontokra is felhívta a figyelmet. Elsősorban a geotermikus kategóriába sorolt hőszivattyús technológiák tekintetében mutatkozik előretörés világszerte - mutatott rá a politikus, ám hazánkban a törvény elfogadása esetén a távfűtés mellett az összes környezetbarát megoldás az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartozna.

2009. 11. 09. 10:59

Ha megengeditek!

 

Jártam fiatalabb koromban a skandináv álamokban /Svédország, Norvégia, és érintettem a Fineket is./

 

A Két első országban szerzett tapasztalataim már arról győztek meg, most, hogy benne vagyunk az energiatakarékossági / itt / őrületbe,

hogy " SKANDINÁVIÁBAN " azért nem kap hangsúlyt e - problléma, mert szinte minden település határában vizierőművek működnek.

Működnek gazdaságosan, környezetkímélően, ellátva a települést energiával. A nagy városoktól távol nem látni olyan sűrü távvezeték -hálózatot,

mint nálunk, avagy itt európában.

Igaz, hogy országunkban nincsenek  sűrün, vízhasznosításra alkalmas folyóvizek, de egy lett volna. Na DE AZ AKKORI POLITIKAI HANGULAT

hatalmas akadályt gördített, nem a Dunába, hanem az olcsó energiatermelés útjába.

Hajajjjjjj

És most problémázunk. Na de a multat nem lehet megváltoztatni, csak a mindenkori kormányokat kritizálni, és megtaposni.

A tévedéseket csak helyrehozni lehet/ne/.

Ha akarnánk. Vajon akarjuk?

2009. 10. 30. 7:36

Csak hogy visszatérjek az eredeti témához:

az összes környezetbarát megoldás az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartozna

Mi számít környezetbarát megoldásnak?

2009. 10. 29. 11:53

Az esztergomi önkormányzat pontosan annyival fogja megemelni a hődíjat, amennyi teljesen elviszi az ÁFA csökkentésből eredő megtakarítást. Aztán lehet megint mutogatni a népnyúzó kormányra. A távhőárak azért szabadultak így el, mert a cégek monopolhelyzetben vannak, senki és semmi nem szorítja rá őket a hatékonyabb, költségkímélőbb gazdálkodásra. És persze a sok nemfizető helyett is a becsületesen fizetők fizetnek, akárcsak a banki hiteleknél.

2009. 10. 28. 23:11

"A közéleti botrányok viszonylag kis médiafelületet engedtek annak a bejelentésnek, hogy október elsejétől 14,1 százalékkal csökken a hődíj összege Budapesten. Kevés szó esik arról is, hogy január elsejétől, ha minden jól megy, öt százalékra megy le a távhő áfája. Egyesek a szocialisták kampányának egyik első lépését látják a valóban hangulatjavítónak titulálható bejelentések mögött, a Főtáv szóvivője tisztán szakmai alapon magyarázza a hődíj és az alapdíj csökkentését. "


a cikk folyt: http://mno.hu/portal/672586

Pálffy Lajos

MNO

- a hsz. moderálva, a teljes cikk helyett a link becsatolásával-

2009. 10. 28. 20:57

2006. január 1-től csökkentették az áfát. Igen, megcsinálták! A választások után néhány nappal visszaemelték. Igen, ezt is megcsinálták!

 

(Sőt... Először a 12%-ból csináltak 15%-ot, a 25-ből meg 20-at. A visszaemelés után a 20 visszament 25-re, a 15 maradt 15.)

2009. 10. 28. 18:05

Egy kicsit OFF

 

Az 1949. évi XX. tv. A Magyar Köztársaság Alkotmánya

29/B. § (2) bek. : Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja. A szükséghez képest többszöri szavazásnak van helye. Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a képviselők kétharmadának szavazatát elnyeri.

 

33. § (3) bek. :A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.

 

Tehát, ami nem titkos az nyilt.

ON

2009. 10. 28. 17:32

A MOTIM tulajdonosa az a Gyurcsány Ferenc akit Winkfein Csaba megszavazott kormányfőnek aztán meg nem?

Lukasenko

2009. 10. 28. 17:08

És rémlik még valakinek, amikor néhány órára kint volt a neten a nagyfogyasztók kedvezményes áramvásárlási tendere. Csak néhánan tudtak róla. Azok alig várták, hogy megjelenjen. Pályáztak és nyertek, utána gyorsan leszedték a felhívást. Véletlenül a Motim is nyert...

2009. 10. 28. 16:38

Panelprogram koporsótér helyett

 

http://www.hatekonykft.hu/index.php?id=34

 

 

2009. 10. 28. 16:29

Én még emlékszem a legutóbbi ÁFA csökkentésre, de már elmúlt. Úgy gondolom, hogy az ÁFA nagyságának meghatározás a termékhez vagy a szolgáltatáshoz kapcsolódik és nem ahhoz, hogy ki vásárolja meg vagy veszi igénybe. Úgy gondolom, hogy a távhő ÁFA csökkentése csupán üres szavazatszerzésre irányuló javaslat, amely ellene mond az egyenlő közteherviselés alkotmányos elvének. Az is lehet, hogy a szocialisták feltalálták a szociális ÁFÁ-t.

Lukasenko

2009. 10. 28. 14:39

Ha a szocik komolyan gondolják a megújuló energia hasznosítását, akkor már korábban is ráállhattak volna. Persze akkor Gyurcsány érdekeltsége sem úgy alakult volna a Kék Áramlat környékén, ahogy szerette volna. Az orosz gáz Ukrajnán át történő szállítása homályos hátterű cégeken keresztül még mindig jobb üzlet, mint a megújuló energiával történő stratégiai tervezés. Peddig Magyarország adottságaival ezzel legalább csökkenne a függés az orosz gázlobbitól való függés. Félreértések elkerülése végett, nem az a baj, hogy orosz, hanem az, hogy már most monopol helyzetben van, és heéyzetük egyre inkább erősődik.

Mindenesetre ez a mostani egy szimpatikus kampány téma Winkfein úr részéről, el kell ismerni.